Josep-Eladi Baños encara el rectorat de la UVic amb una aposta clara per innovació en la docència

El Patronat de la FUB ratifica el candidat que començarà el seu mandat a partir del 7 de gener

Josep-Eladi Baños, ratificat com a rector
Josep-Eladi Baños, ratificat com a rector | Josep M. Montaner
17 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:30h
La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ja té rector: Josep-Eladi Baños. El Patronat de la Fundació Universitària Balmes ha ratificat el candidat i l'ha nomenat rector. Baños ha agraït "el suport de la comunitat" i ha remarcat que suposa "una gran responsabilitat que avui comença per tal que la universitat esdevingui un referent a nivell nacional i internacional en com s'ensenya el segle XXI". 

En aquest sentit destacava la importància de fer front als canvis en la docència i el mètode perquè els estudiants puguin seguir millor el seu aprenentatge. "Tot això va en consonància amb un altre repte: articular l'aliança entre el campus de Vic i Manresa, un laboratori per provar noves experiències de futur", ha afegit.

El que es convertirà el rector a partir del gener ha apuntat que aquest ha estat un dels aspectes que més l'han atret de la universitat per presentar la seva candidatura. Baños ja ha pres el pols del centre amb una "jornada maratoniana" amb gairebé tots els degans dels dos campus per saber quines eren "les seves preocupacions". "Els meus primers cent dies haig de veure la gent i escoltar-los amb detall i a fons per saber quines són les accions que cal aprofundir", ha conclòs.

Sense sorpreses

No hi ha hagut sorpreses. Aquesta va ser la primera proposta del Patronat i aquest dilluns ho han ratificat, després que el claustre es posicionés a favor amb gairebé un 80%. El seu mandat començarà a partir del 7 de gener que serà quan substituirà Joan Masnou, que des del passat 13 de juliol és el rector en funcions.
 

El Patronat de la FUB presentant Baños com a rector. Foto: Josep M. Montaner


Durant la roda de premsa de presentació, la presidenta del Patronat i alcaldessa de Vic Anna Erra, es mostrava satisfeta de l'elecció i apuntava que Baños continuarà apostant perquè la universitat esdevingui un "referent" sobretot pel que fa a "innovació amb la docència" i que continui "consolidant el territori refermant l'acord federatiu amb Manresa". En aquest sentit s'ha pronunciat la regidora de Manresa i patrona de la FUB, Mercè Rosich, recordant que va ser "un acord històric molt important i que ens ajuda a sumar esforços".

Per la seva banda,  el president de la comissió de selecció i patró de la FUB, Josep Arimany explicava que és "un moment de satisfacció" per tot "l'ecosistema del món acadèmic d'Osona i el Bages". "La UVic té molt bona salut i comencem una nova etapa", ha conclòs Arimany. Tant l'alcaldessa com el regidor han destacat la importància del vistiplau del Claustre en l'elecció del candidat.

Elecció d’entre 13 candidats en un procés "d'exemple"

El 15 d’octubre passat va acabar el termini per presentar la documentació necessària per optar a la plaça de rector i 13 persones ho van fer. D’aquestes, tres van complir els requisits que es demanaven a la convocatòria. La Comissió de selecció les va analitzar i va acordar elevar a la Comissió executiva del Patronat de la FUB la candidatura de Baños per tal que el Patronat el designés.

El secretari general d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i vicepresident primer de la FUB, Francesc Xavier Grau, ha apuntat que ha estat un procés "molt interessant com a exemple de governança, per ser obert al món i competitiu" i per tenir en compte pel sistema universitari català.

Segona convocatòria en un any

Aquesta era la segona convocatòria en el mateix any, després que Oriol Amat renunciés al càrrec per "motius estrictament familiars i personals sobrevinguts". Amat va anunciar la decisió el juny passat i es va haver d'obrir una nova convocatòria. Durant aquest temps Joan Masnou, el vicerector amb més antiguitat, ha estat la màxima instància de la institució. 

Cal destacar que en la primera convocatòria, en la qual es va escollir Amat, s'hi van presentar les mateixes candidatures (13) i cinc van complir els requisits, dos més que ara. Oriol Amat havia de substituir Jordi Montaña, que va deixar el càrrec aquest juliol en mans de Masnou. Precisament el rector en funcions ha transmès un agraïment perquè s'ha sentit "molt acompanyat per tothom". "Espero i desitjo que obrim un període fructífer i continuem la dinàmica de consolidació de la UVic-UCC; ha estat un privilegi poder posar un granet de sorra", ha acabat.

 

Arimany i Erra atorgant un reconeixement a Masnou. Foto: Josep M. Montaner


Biografia 

Josep-Eladi Baños Díez (Sabadell, 1958) és doctor en Medicina i catedràtic de Farmacologia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És director del Grup de Recerca Educativa en Ciències de la Salut (2017) i del Programa Margalida Comas per a l’excel·lència docent de les universitats catalanes de la Generalitat de Catalunya (2017). En l’àmbit de gestió ha estat vicerector de Docència i Ordenació Acadèmica (2005-2013) i vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida (2004-2005).

Va ser professor de Farmacologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (1983-2002), professor visitant a la Universidad de Chile (2003-2011) i associat de la Bloomberg School of Public Health de la Johns Hopkins University (2009-2011). 

És un referent en l’àmbit de la innovació docent i està especialitzat en l’aplicació de models d’aprenentatge basat en problemes i en l’ús de les humanitats (cinema, literatura i sèries de televisió) en la docència. És autor o coautor de més de sis-centes publicacions, una setantena d’elles en l’àmbit de l’educació universitària. Ha rebut diversos premis a la qualitat docent com ara el tercer premi nacional d’investigació i innovació educativa del Ministerio de Educación y Ciencia (2006) i quatre distincions Vicens Vives a la innovació docent de la Generalitat de Catalunya (2005, 2009, 2013 i 2015).
Arxivat a