Més de 150 persones comencen un dejuni col·lectiu a la UVic en suport als presos polítics

Alguns dels participants remarquen "no podia ser que no s'estigués fent res" davant la situació actual

Durant l'acte d'inici del dejuni col·lectiu a la UVic.
Durant l'acte d'inici del dejuni col·lectiu a la UVic. | Josep M. Montaner
17 de desembre del 2018
Actualitzat el 18 de desembre a les 8:38h
Més de 150 de persones ja han iniciat el dejuni col·lectiu impulsat per docents i alumnes de la UVic per exigir la llibertat dels polítics empresonats. La iniciativa, que durarà 24 hores (de 21h a 21h), ha començat amb una encesa d'espelmes per part de l'ANC i Òmnium d'Osona dibuixant un got d'aigua simbòlic, el saxofonista Pep Poblet ha interpretat un parell de peces i s'ha llegit el manifest.

En declaracions a Osona.com, Montse Fontarnau, del personal d'administració i serveis, explica que "és un granet de sorra" per donar suport a la vaga de fam dels presos polítics i a la resta d'empresonats i exiliats. Fontarnau ha demanat al sac de dormir a la seva filla i s'ha instal·lat al gimnàs del centre educatiu, l'espai que s'ha habilitat per passar-hi la nit. Tot i que al dejuni hi ha inscrites unes 150 persones, se n'hi quedaran a dormir una quarantena.
 

Durant l'acte d'inici del dejuni col·lectiu a la UVic. Foto: Josep M. Montaner


És el cas de Pep Bisquert, també del personal d'administració i serveis, que hi participa com a "protesta i en solidaritat" dels presos polítics per tal que es compleixin els seus. Per la seva banda, Joan Busquiel, director d'informàtica de la UVic, va formar part del grup que ha impulsat la iniciativa i remarca que "no podia ser que no s'estigués fent res amb el que està passant". "Vam decidir que volíem fer un acte de denúncia social", explica.

Tots s'han portat el sac de dormir, màrfegues i coixins, a més de les aigües i begudes isotòniques que els han proporcionat membres de la comunitat universitària. Entre els assistents també hi havia Joan Turró, director de la Fundació Universitària Balmes, i Meritxell Borràs, exconsellera de Governació i actualment coordinadora de desenvolupament de polítiques corporatives del centre.El manifest.uvic-ucc.cat ja compta amb 1.500 adhesions. Entre els signants hi ha l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, el doctor i epidemiòleg Antoni Trilla, el doctor i director de la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades de la UVic-UCC Bonaventura Clotet, o els exconsellers Joana Ortega, Neus Munté, Francesc Homs i Carme Laura Gil.

A banda del dejuni, s'han previst altres activitats paral·leles durant aquestes 24 hores que durarà la iniciativa, com ara una xerrada de l'advocat de Carles Puigdemont, Jaume-Alonso Cuevillas. Es pot consultar tota la programació a continuació.
 

Una quarantena de persones dormen aquest dilluns a la UVic. Foto: Josep M. Montaner


Programa - Dimarts 18 de desembre
11.00h: Conferència: "Riscos per la salut d'una Vaga de fam" a càrrec de Marina Geli, directora del CESS; Ester Busquets, professora de la FCSB i Maria Àngels Casals, vicepresidenta del Col·legi de Metges d'Osona.
Lloc: Aula Magna UVic-UCC (C. de la Laura, 13 - Vic)

15.30h: Conferència - Debat: "Què està passant amb el Tribunal Constitucional que ha motivat la vaga de fam dels presos?" a càrrec de Jaume Alonso Cuevillas, advocat, en conversa amb Antoni Molas, advocat i Xavier Ginesta, periodista i professor de la UVic-UCC.
Lloc: Aula Magna UVic-UCC (C. de la Laura, 13 - Vic)

18.00h: Actuació a càrrec dels Emboirats, colla castellera de la UVic-UCC
Lloc: Campus Torre dels Frares (C. de la Laura, 13 - Vic)

19.00h: Lectura "Poemes per la llibertat" a càrrec de Biel Barnils i actuació musical a càrrec de Glòria Terricabras.
Clausura de l'acte amb Lectura del Manifest
Lloc: Aula Magna UVic-UCC (C. de la Laura, 13 - Vic)
Arxivat a