​Cuidant el talent esportiu de Vic

El projecte TEV vol cobrir les mancances dels clubs esportius de la ciutat pel que fa a esportistes d'alt rendiment amb el material i l'expertesa de la UVic

Esportistes i representants del «Talent Esportiu Vic».
Esportistes i representants del «Talent Esportiu Vic». | Josep M. Montaner
14 de desembre del 2018
Actualitzat el 17 de desembre a les 19:34h
"Ens fan venir per estar més forts, resistir més i no lesionar-nos". D'aquesta manera defineix Raquel Larubia, campiona de Catalunya en tenis taula d'11 anys, què és el projecte Talent Esportiu Vic (TEV). Es tracta d'una iniciativa pionera a la ciutat que busca impulsar i reforçar l'activitat de clubs esportius de Vic pel que fa a l'entrenament físic en esportistes encarats a l'alt rendiment. El programa està dissenyat per la UVic-UCC a través del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) i ideat pel director del mateix centre, Javier Peña.

"Som conscients que les entitats fan molt bona feina, però tenen limitacions", explica Peña, remarcant que es poden solucionar "amb material i expertesa" que hi ha a la universitat. "No podem evitar algunes lesions, però sí, lesions de sobreús, per exemple", afegeix el director del CEEAF. En aquest sentit remarca que "es poden prevenir amb els processos que estan aprenent aquí". "Volem incidir en què l'índex de lesions disminueixi i alhora que l'esportista tingui una millor condició física i aconsegueixi un millor rendiment".
 

Javier Peña. Foto: Josep M. Montaner


Una d'aquestes esportistes, Marta Sánchez, de 23 anys campiona de Triatló d'Espanya i 4a classificada en categoria absoluta de la selecció espanyola, destaca el projecte per la maquinària que té. "Els gimnasos convencionals no ho tenen perquè són màquines molt cares", diu. A més, explica que el fet de tenir un tècnic a sobre durant totes les sessions, obliga a fer tots els exercicis.

"És un més a més que pot afavorir físicament i a nivell de salut", explica Adrià Ballart, de 20 anys i campió d'Espanya d'Hoquei Patins. Considera que "és un treball més específic i se centra en la persona", quan en el seu cas, en un club, és més generalitzat.

Els esportistes seleccionats es troben dos cops a la setmana i estan supervisats per dos tècnics (Jordi Merino i l'estudiant en pràctiques Arnau Baena). "Durant 45 minuts treballen la prevenció de lesions i les coordinacions de control neuromuscular, unes habilitats que no tenen a veure amb cap modalitat, però beneficien els esportistes", explica Peña.
 

Els tècnics Jordi Merino i Arnau Baena amb els tres esportistes en una de les sessions. Foto: Josep M. Montaner


En aquest sentit, remarca que es tracta d'un "aprenentatge transversal" i que, de mica en mica, s'han anat adaptant a les necessitats de cadascun. "En funció de les categories d'esport es fan unes tasques o unes altres", apunta. Tots els 12 esportistes han estat becats: nou per la regidoria d'Esports i mecenes de la ciutat, i tres per la UVic-UCC.

Una bona rebuda

Tant, la Raquel, la Marta, com l'Adrià valoren molt positivament aquesta iniciativa, que va començar el setembre. De fet, el projecte va rebre 21 peticions per una oferta de 12 places. La bona rebuda també l'han tinguda entre dels clubs i tècnics de la ciutat. Així ho explica la Cristina Saus, del Club Gimnàstic Osona, remarcant que és "una gran oportunitat" i una "inversió a llarg termini pel club i la ciutat". En aquest sentit, Saus apunta que "tot el que engloba l'alt rendiment té una despesa molt elevada, que sovint no poden assumir els esportistes".
 

Marta Sánchez fent exercicis al laboratori del CEEAF. Foto: Josep M. Montaner


Pel que fa a les dues nenes del Club Gimnàstic Osona que participen al TEV, la tècnica valora molt positivament les seves sessions. "Està funcionant molt bé perquè a nivell físic i de lesions han millorat moltíssim", diu Saus. A més, "també se centren en l'esportista individualment", que en el cas de la gimnàstica "cada nena és un món diferent". D'altra banda, remarca que sovint des dels clubs "moltes vegades no tenim temps de treballar la prevenció de lesions perquè hem de preparar les competicions".

Transferir el coneixement

"Volem donar a conèixer els continguts per prevenir les lesions", explica Peña, remarcant la importància de la transferència del coneixement de la universitat cap a la ciutat. Precisament aquest dimarts que ve, 18 de desembre, hi ha la primera conferència sobre la iniciativa, sota el títol "La prevenció de lesions al projecte TEV" al CEEAF a dos quarts de 7 del vespre amb el regidor d'Esports Titi Roca.

Raquel Larubia fent exercicis al laboratori del CEEAF sota la supervisió del tècnic Jordi Merino. Foto: Josep M. Montaner


La xerrada vol mostrar els mètodes, continguts, mitjans i exercicis utilitzats amb joves esportistes. I aquesta no serà l'única. Està previst que n'hi hagi dues més sobre l'aprenentatge diferencial i una de tancament que repassi tot el procés del primer any.

Anar a més; afegir la nutrició i la psicologia

Peña remarca que de cara el proper curs li agradaria incrementar en 20 el número d'esportistes que atenen al CEEAF. "M'agradaria afegir la psicologia i la nutrició", remarca el responsable del projecte, apuntant que són dues disciplines que també s'imparteixen a la universitat. A més, tot i que la iniciativa porti el nom de la ciutat, busca créixer i consolidar-se a nivell comarcal. Cal destacar que no tots els esportistes són de Vic.

El projecte és fruit de l'acord entre la UVic-UCC i l'Ajuntament de Vic. El regidor d'Esports de la ciutat, Titi Roca, remarca que "era rar que no hi hagués un projecte com aquest amb l'esport i la universitat que tenim". "Des del primer dia vam creure, juntament amb l'alcaldessa, que era molt interessant per la ciutat", explica el regidor, remarcant que "és una Font de coneixement que tenim i el farem servir fer créixer el nostre esport". "La suma sempre és bona", conclou. Roca remarca que la idea seria aconseguir a la llarga un centre d'alt rendiment."La potencialitat hi és", conclou Peña.
 

Titi Roca i Javier Peña. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a