Bona assistència de públic en el primer cap de setmana de la Fira de l'Avet

Els carrers empedrats d'Espinelves acullen curiosos i firaires en la 38a edició d'una de les cites més rellevants del calendari nadalenc

Una família comprant un arbre en una de les parades de la Fira de l'Avet.
Una família comprant un arbre en una de les parades de la Fira de l'Avet. | ACN
Redacció
04 de desembre del 2018
"La tradició nadalenca en plena natura". Així defineix l'alcalde d'Espinelves, Joan Manel Claveria, l'essència de la Fira de l'Avet. Cada any, i des de ja en fa 38, aquest petit municipi de poc més de 200 habitants en ple cor de les Guilleries s'obre al públic per acollir una de les fires més emblemàtiques i concorregudes del país. Durant el primer cap de setmana, l'alcalde ha explicat que l'afluència de visitants ha estat prou bona - sobretot diumenge, gràcies al bon temps -. Tot i això, l'onada de visitants es preveu de cara al pont de la Puríssima, del 6 al 9. Durant els nou dies de fira, Espinelves preveu superar els 70.000 visitants. Pel pont, l'alcalde ha recomanat als visitants que tinguin "paciència" amb els accessos al poble i que intentin evitar les hores més concorregudes, "per poder passejar tranquil·lament".

A la Fira de l'Avet d'Espinelves s'hi pot trobar tot allò que la tradició marca com a necessari per rebre el Nadal. Figures pel pessebre, torrons, articles per decorar la llar, artesania de tot tipus i, sobretot, l'avet i les seves garlandes. D'avets n'hi ha de moltes varietats, però l'autòctona, el Masjoanis, és la que té més sortida, han explicat els firaires a l'ACN. Els preus també varien, des dels 2 euros que costa el planter, a avets de 6 euros –els més petits-, fins als exemplars més grans, de 100 euros. La mida estàndard, però, d'un metre d'alçada, costa uns 25 euros, ha explicat en Joan, que regenta una de les parades. 

Com mantenir l'avet en bones condicions perquè passi tot el Nadal i que no perdi el color és una de les preguntes que més els fan els compradors. "La idea és regar-lo sovint", ha explicat en Miquel, un altre dels paradistes. Llavors, hi ha diferents tècniques: "una és reglar-lo amb aigua cada dos o tres dies, polvoritzar l'arbre o col·locar glaçons a la torratxa i que es vagin desfent", ha explicat.
 

El públic de la 38a Fira de l'Avet d'Espinelves comprant avets i plantes de Nadal. Foto: ACN



La Vicenta i la Rafi no és la primera vegada que venen a la fira, però feia anys que no trepitjaven els carrers d'Espinelves. "Ens agrada molt passejar-hi perquè té encant, és molt bonic", explica la Vicenta, que ha vingut des de Sant Celoni. "Ens enamora perquè el poble és preciós. Hi ha de tot, i els avets són impressionants", ha dit la Rafi, de Còrdova. De moment, la Rafi i la seva família ja han comprat polseres per la filla, un penjador nadalenc per la porta, "i encara estem mirant", ha assenyalat. 

La Marta, d'Igualada, és la primera vegada que ha vingut a la Fira de l'Avet i ho ha fet perquè en tenia "molt bones referències". En el seu cas, han arribat tota una colla amb autocar, i per això, no es podrà comprar l'avet. Malgrat això, orgullosa, explica que ja s'ha firat i ha comprat embotits, una melmelada i carquinyolis per a la seva filla. 

La gran assistència de públic s'espera sobretot pel pont de la Puríssima, quan es preveu que arribin a aquest petit poble de les Guilleries el gran gruix dels més de 70.000 visitants. L'atractiu de la fira, amb els productes de Nadal, també el configura la fesomia que li dona la pedra als carrers i les cases, però també una cuidada església romànica, l'església de Sant Vicenç d'Espinelves del segle XI. 

Arrencada de llaços grocs 

L'alcalde, Joan Manel Claveria, ha volgut denunciar que dissabte es van despertar amb els llaços grocs i les pancartes amb les cares dels líders polítics tancats a la presó tots arrencats. També es van adonar que algú havia estripat amb un cúter l'estelada de d'entrada del poble i una gran pancarta que reclamava la llibertat dels presos polítics. A més, l'indicador de l'entrada del poble on es pot llegir que es tracta d'un municipi per la independència també s'havia arrencat. El batlle ha explicat que no es quedaran amb els braços creuats i restituiran tots els símbols el més aviat possible. 
 

Un dels avets que hi ha a la venda a la Fira de l'Avet etiquetat amb la denominació d'origen Foto: ACN