Les protestes contra el feixisme marquen un ple crispat a Vic

Anna Erra fa una declaració institucional en suport als presos polítics que han inicitat una vaga de fam i el ple demana l'abolició de la monarquia espanyola

Josep Anglada, entrant al ple de Vic, amb cartells que recriminen la seva actitud.
Josep Anglada, entrant al ple de Vic, amb cartells que recriminen la seva actitud. | Josep M. Montaner
04 de desembre del 2018
Actualitzat el 05 de desembre a les 10:36h
L'Ajuntament de Vic ha celebrat l'últim ple de l'any marcat per la crispació i les protestes. D'una banda, hi va haver una ofensiva contra els comentaris del regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada. En el passat ple, Katia Juncks lamentava que el candidat d'extrema dreta Jaire Bolsonaro guanyés les eleccions del Brasil, i Anglada li va dir (tal com recull l'acta del ple): "Senyora Katia, potser el que hauria de fer és anar-se'n al Brasil i ajudar els seus companys, perquè el Bolsonaro va treure un 55% de l'electorat, que el va votar democràticament".

Així ho explicava Marc Barnolas de Capgirem Vic, denunciant que s'ha de "combatre el feixisme aplicant el reglament". En aquest sentit apel·lava Anna Erra: "Té la doble l'obligació com a demòcrata i alcaldessa de no permetre que aquestes coses tornin a passar". Barnolas no era l'únic que va traslladar el suport a la seva companya de partit, sinó que hi havia una trentena de persones amb cartells de l'Unitat Contra el Feixisme i Racisme (UCFR): "Feixisme mai més. Totes som vigatanes".
 

Katia Juncks, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

 

Anna Erra, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner


Davant aquestes paraules, Erra va dir que "intentaré estar a l'alçada com a presidenta"i va demanar que "totes les bandes siguin respectuoses". Anglada no en va tenir prou amb els comentaris del darrer ple, i en l'inici de la seva intervenció va titllar l'estil dels quatre regidors de Capgirem de"nazisme". Erra va demanar-li que retirés les paraules i el regidor finalment ho va fer.

Sense paraula i sol en una moció

La crispació va tornar a aparèixer quan Capgirem Vic va presentar la moció per la incorporació de la perspectiva de gènere a l'urbanisme municipal. Sara Blázquez exposava que apostaven per una "ciutat lliure i accessible per a tothom" i remarcava la necessitat d'incidir "en tot allò que està per fer i definir-ho". En aquest sentit apuntava que "més enllà de posar més il·luminació", que també es pugui configurar els punt de l'espai públic que són insegurs, per exemple. Tots els partits hi van votar a favor.

En la seva intervenció, Anglada va etzibar que "la immigració ha portat la inseguretat". Anna Erra va tallar la seva intervenció perquè corregís les seves paraules. El regidor xenòfob no es va retractar i va apuntar que el grup que presentava la moció era "antisistema i violent". Erra va tornar a avisar-lo perquè retirés el comentari de "violent" i, davant la negativa d'Anglada, se li va acabar retirant la paraula. Per acabar, el regidor de Plataforma Vigatana també es va quedar sol en la presentació d'una moció condemnant els actes protagonitzats per Arran.
 

Josep Anglada, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

 

Xevi Mas, llegint la moció durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner


Unanimitat contra el decret de menjadors escolars

Una desena de persones més es van concentrar al ple de Vic per instar al Departament d'Ensenyament a aturar els treballs d'elaboració i aprovació del Decret de menjadors. L'encarregat de presentar la moció va ser el portaveu de SOS Menjadors Osona, Xevi Mas. El representant de l'AMPA Sentfores explicava que com a pares i mares "tenim la mala costum de decidir sobre l'alimentació i sobre el temps educatiu dels nostres fills." "Un dret que ens podria treure aquest decret o podria quedar en un paper secundari", afegia.

En aquest sentit, remarcava que "les aparentment bones intencions de l'articulat -inclusivitat, productes de proximitat, de producció ecològica, etc- queden diluïdes quan la gestió de l'espai migdia entra a concurs públic i potencialment podrien gestionar grans empreses privades". "Ens agradaria que se'ns tingués en compte", concloïa Mas. Tots els partits van votar-hi a favor.

Des d'ERC-Som Vic, Joan Ballana, explicava que el nou esborrany recollia els punts de la moció. "La realitat ens fa pensar que no serà un decret imminent", deia el regidor, situant l'inici del curs 2020-2021. "El segon esborrany fa referència als enunciats d'aquesta moció i tenim temps suficient per incorporar el debat", apuntava.

Per la seva banda, Josep Anglada, de Plataforma Vigatana, explicava que "s'ha de tenir en compte la veu de les AMPES" i per això s'ha d'aturar. La regidora de Capgirem Vic, Katia Juncks, explicava que el nou decret "té unes intencions que l'articulat no té". "Aquest decret fa trampes i per això l'hem d'aturar", deia la regidora, remarcant que "no volem que es negociï amb el menjar i hem de respectar les famílies que no el volen".
 

Els concentrats per demanar que s'aturi el decret de menjadors escolars i els que protestaven pels comentaris feixistes d'Anglada. Foto: Josep M. Montaner

 

Arnau Martí, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner


Des de l'equip de govern, Àlvar Solà (PDECat), va mostrar el seu suport perquè sigui "garantia de proximitat i de menjar saludable". "El departament ha corregut massa i massa sol", deia el regidor Arnau Martí, que va presentar la moció amb el seu partit Vic Per a Tots. "Els projectes d'autogestió s'han de preservar", explicava el regidor, remarcant que es tracta d'un "temps educatiu complementari".

Suport als presos que fan vaga de fam

Anna Erra va encetar el ple volent fer una declaració institucional per donar suport a la vaga de fam que van emprendre Jordi Sánchez i Jordi Turull des de dissabte; "una acció pacífica que vol remoure consciències". Durant el ple es va conèixer la notícia que Joaquim Forn i Josep Rull s'hi havien sumat i l'alcaldessa ho va voler deixar palès al final del plenari. "Tot l'escalf, suport i valentia", va cloure Erra.

El ple de Vic demana l'abolició de la monarquia espanyola

El PDECat va presentar una moció de suport a la resolució 92/XII del Parlament de Catalunya sobre la priorització de l'agenda social i la recuperació de la convivència. Aquest text, impulsat per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), demana, entre altres, l'abolició de la monarquia "caduca i antidemocràtica". Tots els partits van votar-hi a favor, excepte Capgirem Vic, que es va abstenir i Plataforma Vigatana, que va votar que no. Molts ajuntaments d'Osona ja han votat en aquest sentit, com Roda de Ter, Sant Julià de Vilatorta i Prats de Lluçanès.
 

El ple de Vic votant l'abolició de la monarquia. Foto: Josep M. Montaner
 

Sara Blázquez, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner


"Pedaços" a l'ordenança de civisme

Entre els ordenances, també es va proposar una aprovació inicial de la modificació de l'ordenança municipal de bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana. Tal com proposava la regidora de Ciutadania i Seguretat, Susagna Roura, s'han de reformar tres articles sobre el consum i tinença de drogues, la prohibició de publicitat de venda o lloguer, i l'horari dels establiments de 24 hores, prohibint la venda de l'alcohol de les 12 de la nit a les 8 del matí. Des de Capgirem Vic, Blázquez reclamava "una revisió a fons" i "no pedaços" de l'ordenança i que estigmatitzava a persones amb situació de vulnerabilitat i de pobresa".

En aquest matí sentit es pronunciava Arnau Martí de Vic Per a Tots, que apuntava que "la normativa està absolutament desfasada" i va instar a la regidora que fes una proposta de taula de participació. Des d'ERC, Josep M. Diéguez va dir que calia "posar-s'hi de debò i de manera valenta" per fer-lo. Roura va reconèixer que estava desfasada, però degut a la urgència de les lleis, s'havia de modificar l'ordenança. Anglada va remarcar que s'havia de "posar l'ordenança al dia".

Es van aprovar tots els 16 dictàmens que es van proposar al ple, 14 dels quals, per unanimitat. Entre els aprovats destaca la creació de la taula de debat per la redacció del nou Pla d'usos comercials de Vic.
 

Susagna Roura, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner
 

Jaume Colomer, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner
 

Fabiana Palmero, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner
 

Benjamí Dòniga, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a