Metges del CHV recorren Vic per demanar millores laborals

El sector concertat amenaça amb més mobilitzacions si no s'arriba a un acord com amb els CAP

La cinquantena de metges, aquest divendres a la plaça de Vic.
La cinquantena de metges, aquest divendres a la plaça de Vic. | Adrià Costa
30 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:37h
Les protestes segueixen al sector sanitari. Tot i l'acord amb el personal dels centres d'atenció primària, els metges dels centres concertats, com l'Hospital Universitari de Vic (Consorci Hospitalari de Vic), també han fet vaga tota la setmana. Una cinquantena de facultatius s'han concentrat aquest matí a la plaça de Vic per reclamar les condicions laborals i de treball.

Els facultatius es queixen de la sobrecàrrega de treball i falta d'efectius per cobrir la feina. "Això suposa una sobrecàrrega per treballar i un risc pel malalt", explica Mercè Jiménez, del sindicat de Metges de Catalunya, a Osona.com. A més, recorda que "amb les retallades no es van substituir cap metge que es jubilés o estigués de baixa, mentre es van gastar els diners amb la contractació de més directius"


L'adhesió a la vaga ha estat, segons Metges de Catalunya, d'un 70% a l'Hospital de Vic, al voltant d'uns 120 metges del CHV. D'altra banda, des del CHV, apunten que el seguiment ha estat d'un 37,5% i un 41% del personal mèdic. Les urgències han funcionat amb tota normalitat. Entre dilluns i dimecres es van haver d'anul·lar més de 1.300 visites amb l'especialista i vora 350 proves programades

Implicació de Salut i disposats a seguir

"Només han arreglat els problemes de primària, i els metges especialistes tenim els mateixos problemes o pitjors", reblava Jiménez, apuntant que si s'hi implica Salut destinant-hi més recursos es podrà desllorigar el problema. "No és que no hi hagi metges és que no volen treballar per 12 euros l'hora".

Aquesta ha estat la darrera protesta d'aquesta setmana de vaga, però no l'última. Segons Jiménez la setmana vinent s'han de reunió amb els sindicats i tenen la intenció de seguir si no s'arriba a un acord. "No ens aturarem, no podem aturar-nos", remarca la doctora, explicant que tothom paga impostos i mereix ser tractar de la mateixa manera.
 

Metges del CHV, aquest divendres a la plaça Major de Vic. Foto: Adrià Costa


Un conveni que no els satisfà

Des del Consorci Hospitalari de Vic remarquen que fa pocs dies que s'ha rubricat signatura del II Conveni Col·lectiu dels Hospitals d'Aguts, Centres d'Atenció Primària, Centres Sociosanitaris i Centres de Salut Mental concertats amb el Servei Català de la Salut per al període 2017-2020. Un conveni que ha estat aprovat pels sindicats CCOO, UGT i SATSE –tots els majoritaris, a excepció de Metges de Catalunya– i per les patronals CAPSS, UNIÓ i ACES que agrupen els hospitals i centres de salut i atenció social concertats de Catalunya.

"És un conveni que s'ha signat amb altres col·lectius; en volem un pels metges, que se'ns ha carregat amb més hores" diu Jiménez, exemplificant que "els altres tenen torn, nosaltres no".

Un peix que es mossega la cua

Aquesta precarietat es tradueix en què molts metges no es volen quedar al CHV, per tant és com un peix que es mossega la cua. "Aquesta situació de sobrecàrrega no és gens atractiva", diu la doctora, apuntant que en d'altres hospitals "la feina és dura, però compartida".
 

Metges del CHV, aquest divendres a la plaça Major de Vic. Foto: Adrià Costa

Arxivat a