Vaga històrica als CAP d'Osona

La delegada del sindicat Metges de Catalunya a la regió central apunta que s'ha secundat la vaga per sobre del 90% durant els quatre dies als centres d'atenció primària

Cartells enganxats a la porta de CAP de Manlleu informen de la vaga de metges.
Cartells enganxats a la porta de CAP de Manlleu informen de la vaga de metges. | Adrià Costa
30 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:54h
Els CAP d'Osona s'han bolcat amb la vaga convocada al sector sanitari convocada pel Sindicat Metges de Catalunya.  Així ho explica la delegada a la Catalunya Central, la doctora Carme Sánchez Ufarte, que remarca ha estat "una vaga històrica" a la comarca. "Potser el darrer dijous hi havia més persones treballant, però el dilluns, per exemple, només van treballar quatre doctors a Osona", explica la doctora.

Situa que el percentatge de seguiment per sobre del 90% els quatre dies als centres d'atenció primària. "La valoració és molt positiva", diu, remarcant que "ha estat el millor territori de la Catalunya Central". La doctora compara aquesta jornada amb la del darrer 2011 (per les retallades) i apunta que a Osona no hi havia hagut un seguiment "tan fort com aquesta vegada". "Aquest èxit no s'ha viscut mai a la comarca", conclou.

A aquest seguiment, també s'hi han adherit la resta d'integrats d'atenció primària, des dels administratius fins a les infermeres, fisioterapeutes o treballadors socials. Tot i que no diposa de dades, Sánchez destaca que els metges han rebut el suport de tot el personals, ja que "molts dels acords que hem aconseguit també milloren les condicions laborals dels altres professionals, com són el tancament dels centres a les 8 o la recuperació d'algunes partides retributives".

Cal destacar que hi ha un ball de xifres respecte les dades de Metges de Catalunya que ha proporcionat Salut, que situava el seguiment de la vaga al voltant del 50% a la Catalunya Central. En aquestes, però, es contempla per els serveis mínims com a treballadors, tot i que secundin la vaga, i també les persones que estan de baixa, de vacances, o fan mitja jornada. Sánchez destaca que cada dia "s'han respectat el 25% dels serveis mínims marcats". 

Acords

L'Institut Català de la Salut (ICS) i Metges de Catalunya van arribar a un acord aquest dijous després de quatre dies de vaga a l'atenció primària. S'ha acordat que hi haurà 250 metges de família enlloc dels 200 que es van comprometre dimecres amb una inversió de 100 milions d'euros anunciada pel vicepresident Pere Aragonès. D'aquesta manera, s'ha trobat la manera de baixar la càrrega de treball i assistència.

El pacte no recull de manera explícita, però, una de les principals demandes del sindicat: fixar el màxim de visites diàries per metge a 28 diàries. Metges de Catalunya, però dona per bo l'acord perquè al seu entendre s'ha trobat una via alternativa per fixar un topall de visites sense necessitat de modificar la llei, un extrem que l'ICS sempre havia qualificat de línia vermella.

Les dues parts han acordat que el límit de pacients que pot assumir un metge és de 1.300 i la manera d'alleugerir la sobrecàrrega de treball no serà fixar un límit de visites sinó contractar més metges. Per ara l'única data que s'ha concretat és la contractació de 250 metges de família, però queda per veure quants facultatius es contracten a les àrees de ginecologia, odontologia i pediatria.

 

El CAP de Manlleu amb una pancarta reivindicativa. Foto: Adrià Costa