Vic desmantellarà l'antena de Sant Fidel l'estiu vinent

Anna Erra remarca que la reubicació és "de justícia" i l'estructura es repartirà al carrer Indústria, l'església del Carme, i als Jutjats de Vic

L'antena de Sant Fidel.
L'antena de Sant Fidel. | Josep M. Montaner
30 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:07h
"A partir d'aquest estiu l'antena de Sant Fidel passarà a la història". Així ho anunciava l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, en l'audiència pública d'aquest dijous al vespre, sota el títol "Vic, ciutat connectada. Presentació del pla de reubicació d'antenes a la ciutat". L'alcaldessa apuntava que la voluntat de la trobada era "fer arribar tota la informació a la ciutadania amb la màxima transparència" d'un tema "de transcendència important a la ciutat".

Erra remarcava que davant l'antena "desmesurada" del carrer de Sant Fidel i el compromís polític existent (a través d'una moció del 2016) es repartirà en tres ubicacions. "No pot ser que n'hi hagi una de tan concentrada" i, per tant, "és de justícia" que tota la ciutadania es "corresponsabilitzi" del repartiment de l'estructura.
 
A partir de l'estiu, doncs, -no es va concretar el mes exacte- es repartirà al carrer Indústria núm 3 (a l'edifici d'Incasòl), l'església del Carme, i als jutjats de Vic. L'enginyer municipal Jordi Tordera explicava que ja hi ha els projectes de reubicació del Carme i del carrer indústria elaborats, i falta perfilar alguns aspectes del dels jutjats.
 

Anna Erra, durant l'audiència pública aquest dijous a la Sala de la Columna de Vic. Foto: Josep M. Montaner


Tordera va repassar els estudis que s'havien portat a terme per tal de trobar uns emplaçaments a l'estació base de Sant Fidel. L'enginyer destacava que el casc antic presenta la dificultat de tenir els carrers molt estrets amb edificis molt alts. A Vic, actualment hi ha 16 ubicacions; amb els nous emplaçaments, n'hi haurà 18.

L'antena de Sant Fidel dona cobertura a tot el centre de la ciutat (amb les quatre companyies de Movistar, Vodafone, Orange i Yoigo), a més, de tenir -fins fa poc, perquè ara ja estan reubicades- les antenes de la xarxa Rescat i Spyca. Aquestes garanteixen la comunicació amb els serveis d'emergència catalans (Mossos, Bombers i Guàrdia Urbana) i espanyols (Guàrdia Civil i Policia Nacional).

"Una ciutat preparada per la revolució digital"

Durant la seva intervenció, l'alcaldessa reiterava que Vic s'estava preparant per "la revolució digital que està venint". "La connectivitat s'ha convertit en un dret fonamental i si no volem perdre el fil d'aquesta evolució, hem d'estar connectats", afegia.
 

L'antena de Sant Fidel i un cartell que en reclama la seva retirada. Foto: Josep M. Montaner

 
A la trobada informativa hi van assistir una cinquantena de persones i hi havia regidors de l'equip de govern (PDECat i Unió), ERC-Som Vic, Capgirem Vic, Plataforma Vigatana i el regidor no adscrit Benjamí Dòniga.

La preocupació es traspassa als veïns de les noves ubicacions

Durant les intervencions, el públic es va mostrar preocupat pel que suposava per la salut la instal·lació de les tres antenes a prop seu. Erra va apuntar que hi havia garanties del compliment de la normativa i es tenia en compte "l'impacte al voltant". Tordera reiterava que "en tots tres casos es garanteix amb escreix" els coeficients de seguretat, segons la normativa europea.

Per la seva banda, Xavier Flores, gestor del projecte de la Governança Radioelèctrica de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, afegia que on hi ha més exposició a les radiacions és quan es fa servir els telèfons mòbils. En aquest sentit, remarcava que com més properes fossin les antenes, menys exposició suposava. "Una distribució ordenada i homogènia garantirà que els nivells d'exposició siguin més baixos", concloïa.
 

Durant l'audiència pública aquest dijous a la Sala de la Columna de Vic. Foto: Josep M. Montaner


Arxivat a