Josep-Eladi Baños serà el nou rector de la UVic

L'escollit substituirà Joan Masnou que ocupa el càrrec en funcions després de la renúncia d'Oriol Amat

Josep Eladi Baños presentant el seu programa, aquest divendres a Vic.
Josep Eladi Baños presentant el seu programa, aquest divendres a Vic. | UVic-UCC
30 de novembre del 2018
Actualitzat el 17 de desembre a les 18:23h
Josep-Eladi Baños serà el nou rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Baños (Sabadell, 1958) és doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona amb premi extraordinari (1988), catedràtic de Farmacologia (2011), director del Grup de Recerca Educativa en Ciències de la Salut (2017) i del Programa Margalida Comas per l’excel·lència docent de les universitats catalanes de la Generalitat de Catalunya (2017). 

Baños ha estat escollit d'entre les tres candidatures que van superar el procés de selecció. En aquesta convocatòria s'hi van presentar 13 candidats, deu dels quals van quedar exclosos perquè no complien els requisits. Tenir el grau de doctor, ser catedràtic i un nivell excel·lent d'anglès eren els principals requeriments que hi constaven.

Un perfil polivalent

"És la polivalència dins la universitat; ha fet recerca i docència", destacava Josep Arimany, president de la comissió de selecció i patró de la Fundació Universitària Balmes (FUB). Arimany ha explicat, del seu llarg currículum, la capacitat de gestió, coneixement i experiència, ja que ha estat vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida (2004-2005) i Vicerector de Docència i Ordenació Acadèmica (2005-2013). "Té un brillant currículum acadèmic", deia el president de la comissió, apuntant que encaixa amb el model de la UVic-UCC, sobretot per l'aplicació dels models d'aprenentatge basat en problemes.

Per la seva banda, Anna Erra, alcaldessa de Vic i presidenta del Patronat de la FUB, remarcava que ha estat una proposta de "consens total i unanimitat al Patronat", cosa que demostra "la vàlua del candidat". "Ens trobem amb una gran aposta del món acadèmic i de gran rellevància que demostra que la UVic-UCC és una aposta de futur i que té atractiu i crida al talent", afegia. Erra també ha agraït la tasca al rector en funcions Joan Masnou per representar la universitat i també a tota la comunitat per la seva "confiança".
 

Anunci del nou rector de la UVic. Foto: Carles Fiter



El director general d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i patró de la FUB, Josep Pallarès, ha apuntat que la universitat ha superat una "prova d'estrès" perquè en poc temps ha convocat dos processos i, a més, ha captat "dos grans acadèmics". En aquest sentit, ha agraït la tasca de la FUB, i el seu director Joan Turró, per la facilitat del procés a nivell de govern. Finalment, Valentí Junyet, alcalde de Manresa i vicepresident de la FUB, ha remarcat que "l'elecció del rector és un moment transcendental de la vida d'una universitat" i que la UVic-UCC ho ha fet "doblement". Junyent ha volgut mostrar el compromís amb el futur de la universitat per "continuar fer-la créixer i consolidar".

Segona convocatòria en un any

Aquesta era la segona convocatòria en el mateix any, després que Oriol Amat renunciés al càrrec per "motius estrictament familiars i personals sobrevinguts". Amat va anunciar la decisió el juny passat i es va haver d'obrir una nova convocatòria. Durant aquest temps Joan Masnou, el vicerector amb més antiguitat, ha estat la màxima instància de la institució.

Cal destacar que en la primera convocatòria, en la qual es va escollir Amat, s'hi van presentar les mateixes candidatures (13) i cinc van complir els requisits, dos més que ara. Oriol Amat havia de substituir Jordi Montaña, que va deixar el càrrec aquest juliol en mans de Masnou.

La Comissió de Selecció de la UVic-UCC està formada per Josep Arimany en representació de l'Ajuntament de Vic, Mercè Rosich en representació de la Fundació Universitària Balmes, un representant de la Generalitat de Catalunya, Joan Font en representació de la societat civil, i Núria Simó com a representant de la comunitat universitària.

En el termini de 15 dies s'ha de convocar el Claustre perquè es pronunciï sobre el programa de Baños. Aquest ha de presentar el seu programa davant la comunitat educativa i personal de la universitat i després s'emet un informe sobre el contingut.

El Patronat recollirà el pronunciament del claustre i decidirà si nomenar-lo o no com a nou rector. La decisió del Claustre no és vinculant, ja que encara que hi hagi un rebuig a la candidatura, el Patronat té l'última paraula. El rector nomenat farà 4 anys de mandat i en cas d'aspirar a ser renovat, haurà de presentar una memòria. Només es pot ser rector durant 8 anys.
 

Joan Masnou ha estat el rector en funcions fins al moment. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a