​Bargalló demana la implicació dels empresaris d'Osona per la consolidació del pla estratègic de FP

El conseller d'Ensenyament reconeix que falta més orientació laboral i aposta per la "corresponsabilitat" entre departaments i agents de la comarca per millorar la coordinació

Josep Bargalló al Museu del Ter del Manlleu repassant els reptes proposats pel sector educatiu de la comarca.
Josep Bargalló al Museu del Ter del Manlleu repassant els reptes proposats pel sector educatiu de la comarca. | ACN
29 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:32h
El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, va visitar aquest dimecres diferents centres educatius d'Osona i també va assistir a la presentació del Pla Estratègic de la Formació Professional a la comarca, elaborat des del Consell Comarcal, al Museu del Ter de Manlleu. Bargalló va demanar la implicació del sector empresarial per tal que aquest document tingui èxit. En aquest sentit, el conseller explicava que necessitaven els empresaris perquè hi hagi una inserció laboral. "Hem d'estirar el món empresarial de veritat, no només els que volen", afegia.

D'aquesta manera Bargalló responia a un dels reptes que proposaven des del sector educatiu de la comarca que demanaven una millor xarxa de centres de noves oportunitats. "Ens hi posarem si hi ha empreses que hi vulguin jugar", reblava el conseller, remarcant que "la solució no és impartir un cicle formatiu que no té sortida laboral". "No enganyarem aquests alumnes perquè serà la darrera oportunitat que ens donin", concloïa.

"Hi ha casos en què els empresaris es queixen perquè no formem segons els seus interessos, però tampoc ens diuen què volen", deia el conseller. D'altra banda, també criticava aquells que preferien personal no titulat "perquè els surt més barat".

Més orientació i corresponsabilitat

Els diferents agents educatius que han elaborat el pla estratègic comarcal de FP també van plantejar-li altres reptes. D'una banda, el representant de l'Institut de Vic que imparteix cicles de formació professional, Cristòfol Estrella, explicava la desorientació de molts alumnes que començaven els estudis. Per això demanava que fos una qüestió prioritària per als centres quan acaben la Secundària.

En aquest sentit, Bargalló va reconèixer que l'orientació "és un dels grans dèficits del sistema educatiu", que no només es dona en la FP. Va apuntar que és necessari que hi hagi orientadors en els centres educatius i, sobretot, als Punts d'Informació Juvenil. Una proposta que encara no es podrà complir perquè no hi ha partida pressupostària prevista per cobrir-ho.

D'altra banda, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, proposava que el Departament traspassés la competència per planificar els estudis de FP i així poder donar sortida als joves "que es queden pel camí". Bargalló va rebutjar la demanda: "No hi haurà una delegació, però si una corresponsabilització". "Establim lligams entre les polítiques generals de la FP i que es corresponsabilitzi amb cadascun dels departaments que desenvolupa accions", deia el conseller. Així veia amb bons ulls la creació d'un organisme a nivell comarcal que aglutini tots els agents implicats per millorar la coordinació amb el Consell Català de la Formació Professional, encapçalat pel diputat Fabian Mohedano. "Necessitem aquesta corresponsabilitat perquè hem de fer una bona oferta, descentralitzada i lligada al territori", concloïa.

Finalment, va cloure la seva intervenció lloant la tasca del Consell Comarcal d'Osona i tots els agents implicat per tenir aquesta radiografia de la comarca i la disposició d'ajuntaments i empresaris.
 

Josep Bargalló al Museu del Ter del Manlleu repassant els reptes proposats pel sector educatiu de la comarca. Foto: ACN

Arxivat a