Una granja de Pinsos Sant Antoni guanya el Porc d'Or a la màxima productivitat

La granja gironina Can Ballau aconsegueix la xifra rècord de 38,97 garrins deslletats per truja i any

Elsguardonats amb les autoritats a l'entrega dels guardons a Lleida.
Elsguardonats amb les autoritats a l'entrega dels guardons a Lleida. | Porc d'Or
Redacció
27 de novembre del 2018
Catalunya i Aragó han encapçalat, amb tretze premis cadascuna, la llista de guardonats en la 25a edició dels Premis Porc d'Or, que reconeixen l'excel·lència en la producció porcina. La màxima distinció, el Porc d'Or amb Diamant, ha anat a parar a Osca, en concret a la granja Peculo-Agropecuaria del Isábena, de l'empresa Mazana Piensos Compuestos, de la localitat de Capella; mentre la granja gironina Can Ballau, situada a Corts (Pla de l'Estany), de l'empresa Can Ballau SCP, de Pinsos Sant Antoni, ha rebut el guardó a la Màxima Productivitat 2018. Lleida ha tornat a acollir enguany la gala de lliurament dels Porc d'Or, premis que han commemorat en aquesta edició el seus 25 anys de vida. L'acte, que ha comptat amb la presència de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha aplegat prop d'un miler de professionals del sector porcí d'arreu de l'Estat.

Amb un cens de 165 truges, la granja gironina Can Ballau (Corts), propietat de Pinsos Sant Antoni, ha estat la guanyadora del Porc d'Or a la Màxima Productivitat, després d'haver aconseguit la xifra rècord de 38,97 garrins deslletats per truja i any, superant d'aquesta manera l'assolida l'any anterior (37,86 garrins deslletats per truja i any). El gran nivell productiu i el bon ritme de reproducció d'aquesta granja han estat possibles gràcies a les bones mesures de bioseguretat, però també per l'excel·lent mentalitat organitzativa de la plantilla i la seva constància diària, que ha permès assolir excel·lents resultats tècnics i d'eficiència, segons ha destacat el jurat. Catalunya, juntament amb Aragó, ha encapçalat la llista de guardonats de la 25a edició dels premis celebrats a Lleida que reconeixen l'excel·lència en la producció porcina.

Dels tretze premis catalans, cinc han estat per explotacions porcines d'Osona (n'hi havia 11 de nominades). La Ramaderia de Santa Maria de Besora, al Mas Rossell, es va emportar un porc de plata en primera categoria i la secció de productivitat númerica; La Farigoleta de Calldetenes es va endur l'or en la segona categoria i la secció de nombre de garrins detlletats per mare de baixa; la Granja Molist-Can Toi de Sant Martí Sescorts, plata per la tercera categoria per nombre de garrins deslletats per mare de baixa; i Espadaler (també de Pinsos Sant Antoni), or en aquesta mateixa categoria. Pinsos Grau, situada a Granja Sant Martí de Centelles, es va endur un porc de plata per la quarta categoria i la secció de productivitat numèrica.

Més enllà de Catalunya

D'altra banda,  la granja aragonesa Peculo–Agropecuaria del Isábena, de l'empresa Mazana Piensos Compuestos, ha estat reconeguda en aquesta edició amb la màxima distinció, el Porc d'Or amb Diamant. La mateixa firma ja va guanyar fa dos anys el Porc d'Or a la Màxima Productivitat amb un altra de les seves granges, la Puebla (Osca). Es tracta d'un grup empresarial de caràcter familiar amb seu a Capella (Osca), que aplica un mètode de gestió que garanteix en tot moment la seguretat i la qualitat alimentària, segons ha ressaltat el jurat.

L'altre premi especial, el Porc d'Or del Ministeri d'Agricultura a Sanitat, Benestar Animal i Medi ambient ha anat a parar a la granja gallega Sueiro, situada a la localitat de Nudesa (Pontevedra). En termes d'innovció, s'ha premiat l'empresa Explotacions Pellicer Sorolla S.L (Terol), que s'ha endut el Porc d'Or Zoetis a la Innovació pel seu nou projecte dirigit a reduir les baixes per aixafament en la maternitat porcina mitjançant l'ús d'un sistema d'aire comprimit per dissuadir els garrins de situar-se sota de la seva mare quan aquesta s'aixeca. 

25è aniversari dels Porc d'Or

Aquest any, els premis Porc d'Or han commemorat el seu 25è aniversari, amb una gala de lliurament que es va celebrar al pavelló 4 de Fira de Lleida, després que en la darrera edició es lliuressin a Segòvia. L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va crear aquests guardons el 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball d'aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç, i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaços de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d'aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol

Els premis Porc d'Or estan organitzats per l'IRTA del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb l'empresa de salut animal Zoetis i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), i enguany també amb el suport de l'Ajuntament de Lleida i Mercolleida.
 

Lleida va acollir el 23 de novembre el lliurament dels premi Porc d'Or. Foto: Porc d'Or