Osona és la comarca de la Catalunya Central on han augmentat més els robatoris

En el darrer any els fets delictius han crescut un 20% a la regió central

Redacció
27 de novembre del 2018
Perafita ha viscut una onada de robatoris els darrers dies.
Perafita ha viscut una onada de robatoris els darrers dies. | ACN
En les darreres tres setmanes, s'han produït 15 robatoris amb força en habitatges de Perafita. L'onada ha causat una gran preocupació entre els veïns de la població. Des de Mossos, reconeixen que hi ha hagut un increment del 20% dels robatoris amb força en llars de la Catalunya Central en els darrers 12 mesos, una xifra que a Catalunya ascendeix quasi fins al 40%. La causa, la presència de grups criminals especialitzats. Osona és la comarca que acumula més fets delictius d'aquest tipus a la regió centre, amb 3,23 robatoris per cada mil habitants.

La segueix l'Anoia, amb 3,05; el Bages amb 2,79; el Berguedà amb 1,85; i el Solsonès amb 1,65. La mitjana de les comarques centrals, doncs, se situa en el 2,88, per sota de Catalunya que, en aquests moments, és del 3,83. Cal destacar que malgrat el repunt a aquesta regió, les xifres segueixen sent millors que les de la resta de Catalunya, convertint-se en la segona regió policial amb menys fets delictius d'aquest tipus, només per darrera del Pirineu occidental.

Qui són els lladres?

El sotscap de la Regió Policial Central, Josep Guillot, ha explicat que s'ha detectat un increment dels grups criminals especialitzats. Majoritàriament, es tracta de persones que venen de l'àrea metropolitana i de nacionalitat albanesa, georgiana, xilena i colombiana. Per desplaçar-se fins a la Catalunya Central acostumen a utilitzar vehicles de tercers o robats, accedeixen per una carretera i marxen per una altra. En alguns casos, ha afegit, fins i tot es desplacen en transport públic.

Es tracta de grups especialitzats que ataquen tant domicilis com cases aïllades. El modus operandi, ha afegit, té com a principal distintiu la rapidesa amb la qual actuen. Acostumen a actuar en immobles que ja tenen "controlats", quan saben que no hi ha ningú a dins.

En el cas de les cases, busquen habitatges més aïllats o a prop de les vies de comunicació i accedeixen per finestres i portes corredisses. Pels pisos, aposten per aquells que tenen un únic bombí. Un cop dins, van directament a les habitacions i s'enduen els diners i/o joies que poden trobar.

Evitar les cases habitades

Correctament assessorats, ha explicat el sotscap, les bandes eviten entrar en els habitatges en aquells moments en els que hi pot haver algú. D'aquesta manera, ha recordat, el delicte comès és el de robatori amb força, penat amb entre un i tres anys de presó. En cas que hi hagi gent al domicili, s'hi sumaria el delicte de violència el que suposaria que, en cas de ser enxampat, el jutge decretaria cautelarment l'ingrés a presó a l'espera de judici.
 

Josep Guillot, amb les les eines que utilitzen els lladres pels robatoris amb força en domicilis Foto: ACN


D'acord amb la legislació vigent, en el cas del robatori amb força, l'arrestat podria quedar en llibertat amb càrrecs a l'espera de judici. Aquest fet, segons Guillot, els permet fugir a altres països. I és que, afegeix, acostumen a tractar-se de grups que estan temporalment al territori i van saltant de país a país cometent el mateix delicte.

Per tal d'evitar-ho, la tasca dels Mossos se centra a intentar demostrar que es tracten d'organitzacions criminals per aconseguir les proves necessàries perquè el jutge decreti les mesures cautelars.

Els punts febles de la Catalunya Central

Segons Guillot, les vies de comunicació i que, en general, "la població és confiada" converteixen la regió central en un caramel pels lladres. "Sovint molts ciutadans no donen importància a la seguretat com tancar amb doble pany o les mesures preventives, com les alarmes o les finestres que realment tanquin", reconeix. Guillot, a més, insisteix en la importància d'alertar al 112 davant de qualsevol "fet estrany". "Preferim anar sis cops i que no sigui res a arribar tard", ha afegit. .

Més controls i col·laboració

L'increment dels fets delictius d'aquest tipus, ha explicat Guillot, ha anat però també lligat a un augment de les detencions. En els darrers 12 mesos, a la Catalunya Central s'han desmantellat nou grups criminals.

El Pla Operatiu Específic (POE) Habitatge de Mossos és, segons el sotscap, una prioritat a hores d'ara al cos "per tal de revertir la situació". Aquest, entre altres aspectes, preveu una major coordinació amb la resta de cossos policials i mesures preventives, com són els controls policials.

Intents d'atropellaments

La coordinació entre les diferents àrees fa que els efectius destinats als controls sàpiguen quines eines localitzades als vehicles són susceptibles de ser emprades per un robatori amb força, fet que reconeix Guillot, els permet efectuar més detencions.
 

El sotscap de la Regió Policial Central de Mossos, Josep Guillot Foto: ACN


Els dispositius que s'executen a posteriori de les alertes de robatoris, afegeix el sotscap, té també els seus riscos. En la darrera setmana, explica, s'han produït dos intents d'atropellaments a les comarques centrals que, afortunadament, no han causat ferits, però sí que han obligat als agents a aturar els vehicles emprant l'arma.

Patrulles ciutadanes a Perafita

Perafita és un dels darrers municipis de la Catalunya Central víctima dels robatoris amb força. Aquest fet ha causat una gran alarma social que ha dut als veïns a muntar patrulles ciutadanes, mentre que l'Ajuntament estudia mesures preventives com la seguretat privada o la instal·lació de càmeres.

El tinent d'alcalde, Damià Picas, ha explicat que una onada com aquesta era inèdita al poble. Segons el mateix edil, han estat una quinzena de robatoris en tres setmanes. "Els veïns estan molt preocupats", ha reconegut.

Montserrat Mensa, veïna del municipi, ha qualificat el que està succeint de "bestiesa". "La gent està espantada, no preocupada", diu. També Vicenç Benader reconeix que la situació "no és gens agradable". Per la seva part, Cristina Cid afirma que la sensació que tenen és d'estar "vigilats". "Sabem que coneixen els nostres moviments i això genera inseguretat", diu, tot afegint que "ara tinc la porta sempre tancada, una cosa que abans no feia".

El cas de Perafita segueix el patró dels darrers esdeveniments a la Catalunya Central. Els lladres s'asseguren que no hi hagi ningú a casa, van directe a l'habitació i s'emporten els diners i les joies. De moment, diu el tinent d'alcalde, només s'ha donat un cas en què hi havia algú a casa "però quan ho van veure van fugir", explica.

La seguretat de Perafita està en mans de l'ABP de Mossos Osona. Picas ha explicat que, arran els darrers fets, sí que s'ha notat una major presència policial però que, habitualment, és una patrulla per a tot el Lluçanès "pel que triguen a arribar". Des del cos policial, Guillot insisteix en la importància d'alertar davant qualsevol sospita.

Per calmar els veïns, que han iniciat patrulles ciutadanes i tenen un grup de Whatsapp en el qual comparteixen les coses "estranyes" que veuen, efectius dels mossos han realitzat un parell de trobades amb els veïns. La darrera, aquest divendres, centrada bàsicament en consells preventius per dificultar l'entrada dels lladres.
 

La carretera d'accés a Perafita Foto: ACN