Alt seguiment de la primera jornada de vaga als CAP d'Osona

La jornada coincideix amb la vaga dels metges dels centres concertats com és l'Hospital de Vic

El CAP de Manlleu amb una pancarta reivindicativa, aquest dilluns.
El CAP de Manlleu amb una pancarta reivindicativa, aquest dilluns. | Adrià Costa
26 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:18h
Els CAP d'Osona s'han llevat aquest dilluns pràcticament deserts. Tot i que encara no hi ha dades, els facultatius dels Centres d'Atenció Primària s'han sumat massivament a la jornada de vaga, convocada pel Sindicat Metges de Catalunya, que s'allargarà fins divendres. De fet, aquest sindicat assegura que el seguiment de la vaga és de gairebé el 100%.

Els metges protesten pel dèficit de personal, l'elevada pressió assistencial que suporten, la pèrdua del poder adquisitiu i l'augment del pressupost destinat als CAP, entre d'altres. A la vaga dels metges del CAP, també s'hi han adherit la resta d'integrats d'atenció primària, des dels administratius fins a les infermeres, fisioterapeutes o treballadors socials.

Aquest és el cas de l'Àrea Bàsica de Salut Santa Eugènia de Berga (EAP), on aquest dilluns hi treballen, en el torn de matí, només tres metges, dues infermeres, tres administratives i una dentista. El centre agultina, per a la seva atenció sanitària, els municipis de Calldetenes, Espinelves, Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Sant Sadurní d'Osormort, Santa Eugènia de Berga, Taradell, Viladrau i Vilanova de Sau. Habitualment hi ha un o dos metges en cada municipi (excepte Espinelves i Vilanova de Sau), a més d'infermera i personal administratiu. Avui, només hi havia els de l'EAP.
 

L'Àrea Bàsica de Santa Eugènia de Berga aglutina l'atenció sanitària de nou municipis d'Osona. Foto: Carles Fiter


Alguns pacients despistats arribaven a primera hora del matí al centre sense saber que hi havia jornada de vaga; d'altres n'estaven al corrent, però havien d'acudir al servei d'urgències, per exemple. Els serveis mínims del centre han treballat amb tota normalitat. Aquests estableixen que les urgències funcionin al 100% durant els cinc dies de vaga, mentre que la plantilla de metges de família i pediatres és del 25% en les dues primeres jornades i del 33% els altres tres dies (a partir de dimecres). En els serveis de ginecologia i odontologia, hi treballa cada dia un 25% del personal.

Serveis mínims, també a l'Hospital de Vic

La jornada de mobilització als centres d'atenció primària també coincideix amb la vaga convocada pel Sindicat Metges de Catalunya als centres concertats com és l'Hospital Universitari de Vic. Els metges també reclamen millores de les condicions laborals. Urgències i Hospitalització funcionen amb normalitat i la resta d'acord amb els serveis mínims establerts (intervencions, visites i proves)

Des del Consorci Hospitalari de Vic remarquen que l'anunci de vaga ha coincidit amb la signatura del II Conveni Col·lectiu dels Hospitals d'Aguts, Centres d'Atenció Primària, Centres Sociosanitaris i Centres de Salut Mental concertats amb el Servei Català de la Salut per al període 2017-2020. Un conveni que ha estat aprovat pels sindicats CCOO, UGT i SATSE –tots els majoritaris, a excepció de Metges de Catalunya que hi està en desacord i per això manté la convocatòria de vaga– i per les patronals CAPSS, UNIÓ i ACES que agrupen els hospitals i centres de salut i atenció social concertats de Catalunya.
 

El CAP Vic Nord, desert, és un dels centres que atèn més gent de la capital. Foto: Josep M. Montaner