Inaugurada oficialment la carretera de la Fullaca

Les obres de condicionament i eixamplament d'un tram de la BV-5251 han durat gairebé un any i han tingut un cost d'1,7 milions d'euros

Durant la inauguració de la reivindicada remodelació de la via.
Durant la inauguració de la reivindicada remodelació de la via. | Diba
Redacció
26 de novembre del 2018
La carretera de la Fullaca ja està oficialment inaugurada. Aquest dissabte el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, acompanyat de l’alcaldessa de Viladrau, Margarida Feliu, van tallar la cinta de la via després de gairebé un any d'obres.

El -reivindicat- projecte constructiu de condicionament i eixamplament ha tingut lloc en un tram de 2,5 km de la BV-5251, entre l’enllaç de la C-25 i Viladrau. Les obres, que s’han fet entre setembre de l’any passat i octubre d’enguany, han costat 1,7 milions d’euros i han estat finançades totalment per la Diputació de Barcelona.

L’acte també va comptar amb l’assistència del diputat d’Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, el diputat de Xarxa Viària de la Diputació de Girona, Carles Àlvarez, i de representants municipals de Viladrau i Sant Sadurní d’Osormort.

Una obra entre dues diputacions

El tram de carretera afecta els municipis de Sant Sadurní d’Osormort (demarcació de Barcelona) i Viladrau (demarcació de Girona), raó per la qual les diputacions de Barcelona i Girona van subscriure el març de 2016 un conveni que permetés executar les obres.

En aquest sentit, durant el seu parlament, el president de la Diputació de Barcelona afirmava que "estem acostumats a entendre’ns amb altres administracions i les quatre diputacions catalanes anem a l’una quan es tracta de servir i millorar el país". Castells també assegurava que, amb la nova carretera, "Viladrau fa un gran pas endavant per connectar-se, per ser un municipi més atractiu i per seguir atraient visitants que admiren el seu patrimoni natural i el seu valor mediambiental".
 

Marc Castells durant el dircurs inaugural de la carretera de la Fullaca Foto: Diputació de Barcelona



Per la seva part, l’alcaldessa de Viladrau, Margarida Feliu, comentava que aquesta obra s’ha pogut fer amb l’esforç conjunt de moltes persones i ha dit que "és important per a un país que els pobles petits estiguin ben connectats. Si els pobles van bé, el país anirà bé" va reblar Feliu.

Un tram de carretera deficient 

La intervenció ha resolt les deficiències d’aquest tram, una carretera de muntanya amb una calçada de només quatre metres, amb molts revolts tancats, i un pont molt estret, mitjançant les millores següents: eixamplament de la carretera amb un carril de tres metres d’amplada en cada sentit, construcció d’un nou pont sobre la riera Major de 9 m d’ample, amb tres arcs i 95 m de longitud, i l’eliminació de cinc revolts molt tancats.

També s’han fet tres actuacions de drenatge transversal (cunetes), s’ha renovat la senyalització (inclosa la de distància de seguretat per a ciclistes) i s’han implementat sistemes de contenció de vehicles.

A més, s’han aprofitat les obres per millorar l’accés a la urbanització la Guineu i per fer conduccions amb corrugat per al desplegament de fibra òptica que donarà servei a Viladrau i Sant Sadurní d’Osormort (cost addicional de 110.000 euros) quan la Generalitat enllesteixi el projecte del darrer tram d’accés a Viladrau que va des de la masia Masvidal al nucli urbà.

Protecció d’una orquídia

Les obres s’han fet tenint en compte la protecció d’una espècie d’orquídia, poc comuna i de gran interès botànic, que creix en els vorals de la calçada, d’acord amb el compromís que es va contreure amb el Grup de Naturalistes d’Osona. Per aquest motiu, es va modificar puntualment el projecte de reforma de la carretera, incorporant mesures per protegir les orquídies sense incrementar el cost pressupostat.
 

Representants polítics durant la inauguració de la carretera de la Fullaca. Foto: Diputació de Barcelona