Una desena d'acomiadats a Le Porc Gourmet per demanar «descansos i cobrar les hores extres»

Els treballadors no podran accedir a l'atur perquè amb el canvi de contracte de fa uns mesos no se'ls ha conservat l'antiguitat

Els treballadors exigeixen la readmissió i un comitè d'empresa que defensi els seus drets.
Els treballadors exigeixen la readmissió i un comitè d'empresa que defensi els seus drets. | Carles Fiter
22 de novembre del 2018
Les condicions laborals segueixen sent precàries a l'escorxador Le Porc Gourmet a Santa Eugènia de Berga. Aquest dimecres l'empresa va acomiadar nou treballadors. Tal com expliquen, tot el personal de la sala de matança reclamava aquest dimarts la millora en els seus drets laborals i l'endemà en van acomiadar nou.

"Per demanar explicacions, ens passa això", explica Said Bentaleb, un dels acomiadats. Remarca que fan més hores, hores extra sense cobrar i no poden ni parar la cadena de producció per anar al lavabo o menjar. Bentaleb assenyalada que "si et queixes et posen en una llista negra".

"No hem cobrat cap hora extra des del setembre", explica Martins Anieke, mentre critica que ni tant sols saben què cobren per hora. "Vaig preguntar pels meus dies de vacances, però em van dir que no en podia fer perquè hi ha un límit de persones", afegeix Ofosu Welz. Aquesta treballadora, per exemple, va demanar que, ja que no podia fer vacances, li paguessin. La resposta va ser negativa.

Un altre empleat, Salifo Mane, critica que d'ençà que hi ha el nou contracte tampoc els han facilitat material per treballar correctament. Va demanar que el canviessin de lloc perquè no podia continuar operant amb els ganivets que feia servir i li van contestar que si el canviaven, li rebaixarien el sou. "I si no m'estava bé, al carrer!", diu.

Se senten enganyats perquè l'empresa al·lega que s'ha parat la producció i no han complert el conveni. Els acomiadats remarquen, per activa i passiva, que van anar a parlar amb el seu cap abans de començar la jornada i després de fer-los esperar no els van deixar tornar a entrar a la sala. El dimecres ja tenien la carta d'acomiadament a punt. A més, tenen constància que ells no seran els primers i que hi ha més acomiadaments previstos.
 

Els treballadors protestant davant Le Porc Gourmet pels nou acomiadaments. Foto: Carles Fiter


Tot i que aquest estiu l'empresa va arribar a un acord amb CCOO i la Generalitat, els treballadors segueixen denunciant la manca de drets laborals. Des del setembre es va començar a laboralitzar la plantilla i es va passar els cooperativistes a treballadors de règim general. Per garantir aquest acord es va crear una comissió de seguiment. Càrnies en Lluita, però, denuncia que les condicions dels empleats són iguals de precàries que abans del conveni.

Un comitè d'empresa per solucionar el conflicte

"És una mesura per fer agafar por a la resta de treballadors", explica Montse Castañé de Càrnies en Lluita. "Callar, treballar i no dir res; els volen submisos", diu l'activista. En aquest sentit, Castañé apunta que l'acord que es va arribar "és un frau" i apel·la als dos grans sindicats CCOO i UGT, que actualment estan negociant el conveni del sector, perquè convoquin eleccions sindicals per escollir "un comitè d'empresa com Déu mana". D'aquesta manera, "es podran mediar els drets dels treballadors".

Un acomiadament sense garanties

La majoria de treballadors porta entre 2 i 3 anys treballant a l'empresa, però des que es van laboralitzar, l'empresa no els reconeix l'antiguitat. D'aquesta manera, els acomiadats (amb tres mesos d'antiguitat des del nou contracte) no tenen accés a l'atur perquè no ma ni mig any que tributen al règim general de la Seguretat Social.
 

Els treballadors protestant aquest dimecres al vespre. Foto: Carles Fiter