​El Trio de Barcelona enceta una petita gira de concerts a Vic després de vint anys

Els artistes, encara en actiu, celebren el mig segle dalt dels escenaris

El concert a Vic del Trio de Barcelona, amb Gerard Claret (violí), Lluis Claret (violoncel) i Albert Attendelle (piano).
El concert a Vic del Trio de Barcelona, amb Gerard Claret (violí), Lluis Claret (violoncel) i Albert Attendelle (piano). | ACN
Redacció
19 de novembre del 2018
El Trio de Barcelona que van formar Gerard Claret (violí), Lluis Claret (violoncel) i Albert Attendelle (piano) ha tornat als escenaris de forma puntual després de més de vint anys de la seva darrera actuació junts. La Sala Joaquim Maideu del Teatre l'Atlàntida va acollir aquest divendres al vespre el primer concert d'una petita gira de cinc actuacions que els germans Claret fan per celebrar els 50 anys de carrera artística. Els artistes van interpretar el Trio núm. 7, en Si b major, op.97 de Beethoven, i el Trio núm. 1, en Re menor, op.49, de Mendelsson. Gerard Claret destacava a l'ACN que es tracta d'un concert "molt emocional", i afegia que els nervis abans d'actuar són necessaris "per no perdre la connexió amb el públic". La mini gira acabarà el 24 de novembre a l'església de Canillo, a Andorra.

El Trio de Barcelona es va fundar l'any 1981 i va durar fins el 1994, deixant una important petja en la música de cambra no només de Catalunya, sinó també a l'estranger. Per celebrar els 50 anys de carrera musical, els germans Gerard i Lluís Claret han escollit tornar a reunir el Trio de Barcelona, juntament amb Albert Attenelle, i rememorar així els catorze anys durant els quals van dur la música de cambra per tot Europa. 

L'activitat dels tres músics amb el Trio de Barcelona va suposar un dels períodes més intensos de la seva carrera, en la qual van publicar diversos discs. Després de tants anys, Gerard Claret explica que el primer assaig va ser "emocionalment molt fort", "va ser un viatge en el temps de 24 anys". Precisament, el primer assaig de la retrobada el van fer a l'Escola de Música de Barcelona, un lloc on havien passat una infinitat de moments junts. 

Sobre el repertori escollit, explicaquen que han anat a buscar peces que tenien molt rodades en els anys del Trio. "No vam dubtar massa, sobretot en el cas de la partitura de Mendelsson, que l'havíem tocat moltíssim", assenyalava Gerard Claret. 

Girant la vista enrere, afirmen que el panorama musical català ha canviat "moltíssim" en els darrers 24 anys, quan el trio va plegar, i hi havia pocs trios de música de cambra. Ara hi ha molta més diversitat, arran també de la contribució del Quartet Casals, han assenyalat. "Ara hi ha la JONC i la JONC aleví, en aquell moment no hi havia res, ara també hi ha teatres i conservatoris que fan una tasca pedagògica encomiable", apunta Gerard Claret. "Això fa que surtin uns joves amb una preparació extraordinària", conclou.

Tot i que finalment no s'ha pogut concretar, al trio també li hagués agradat tocar amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), ara a l'Auditori, però en aquells anys al Palau de la Música sota el nom d'Orquestra de Barcelona. 

A més de l'actuació d'aquest divendres a Vic, el trio actuarà a l'hotel Monegal de Sant Llorenç de Morunys, al Palau de la Música, al Teatre Auditori de Sant Cugat i també a l'església de Canillo, a Andorra. El concert que oferiran el 22 de novembre al Petit Palau és especialment destacat, perquè és l’escenari on es van acomiadar com a trio el darrer cop que van tocar plegats.
Arxivat a