Els aires de la Patagònia s'instal·len a Torelló pel Festival de Cinema de Muntanya

La sessió inaugural és aquest divendres al vespre i el certamen s'allarga fins al 25 de novembre

Fotograma d'un dels film del certamen: «Yugen»
Fotograma d'un dels film del certamen: «Yugen»
Redacció
16 de novembre del 2018
Actualitzat a les 11:00h
La Patagònia més inexplorada es pot conèixer a Torelló a partir d'aquest divendres en la nova edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya. Com a aposta per un canvi de format, un territori desconegut es converteix en l'eix central del certamen i fa de fil conductor de moltes projeccions i algunes activitats. El director del festival, Joan Salarich, ha explicat a l'ACN que la Patagònia agafa protagonisme ja des del primer moment en l'espectacle inaugural, que porta per títol Patagonia Dreaming, i que compta amb la veu dels personatges que més coneixen aquest territori des d'òptiques diferents com l'escriptor Enric Soler, el realitzador de cinema Fulvio Mariani, el guia de muntanya i escalador Elio Orlandi o els escaladors catalans Oriol Baró i Sílvia Vidal.

El director del festival, Joan Salarich, és poc amant d'oferir una selecció de les millors pel·lícules que es poden veure durant els dies de festival a Torelló, perquè creu que la quarantena llarga de films escollits que van a concurs ja són "els millors" de cada àmbit. Per això, Salarich aposta perquè cada espectador busqui entre la programació aquelles pel·lícules que creu que més li poden interessar o, d'altra banda, donar una oportunitat a aquelles que potser d'entrada no aniria a veure. "Proposem a l'espectador que visqui l'experiència del festival, que remeni i descobreixi entre tota l'oferta", assenyala. En total es podran veure 48 films.

Pel que fa a l'exposició central del foyer del Cirvianum, el títol de la mostra d'aquesta edició és "A.M. De Agostini. Explorant Patagònia". Es tracta d'un recull de fotogrames de pel·lícules i fotografies de l'arxiu del Museu Nacional de Muntanya de Torí que a principis de segle el pare salesià Alberto Maria De Agostini va capturar durant la seva exploració en una part molt extensa d'aquest territori. D'altra banda, a la sala d'exposicions d'El Casal, també s'hi poden veure imatges captades pel fotògraf de Rubí Joan Díez, que durant el seu viatge a l'Amèrica del Sud va immortalitzar a través d'una càmera estereoscòpica.

A la biblioteca Dos Rius de Torelló també hi ha propostes diàriament i que faran de l'equipament un punt de trobada de la cultura de la muntanya. Entre les activitats, destaquen la conferència "Patagònia, per la ruta 40", a càrrec de l'escriptor i viatger Enric Soler, que narra la seva experiència sobre com era la Patagònia de Bruce Chatwin, un gran referent de la literatura de viatges. Els més petits també coneixeran aquest territori i descobriran les seves tradicions a través del gegant Patagó, a l'hora del conte.

L'homenatjat de la 36a edició del festival i qui rebrà el guardó de la Flor de Neu d'Honor serà el director del Museu Nacional de la Muntanya de Torí, Aldo Audisio.

Joan Salarich explica que ara fa quatre anys, el certamen va renovar l'acte inaugural, i si bé en les tres darreres edicions es van homenatjar els diferents referents de l'alpinisme i l'escalada, enguany s'ha volgut obrir una nova etapa focalitzant l'interès en una regió i s'ha escollit la Patagònia com a primera destinació. El director del festival destaca que la idea és que la fórmula de centrar-se cada any en una zona inexplorada del planeta pugui repetir-se en les properes edicions.

L'any passat van visitar el festival 6.400 persones, una de les millors xifres d'assistència. Per Salarich, es tracta d'uns volums "força elevats" per ser un festival temàtic, però assenya que l'esforç que hi aboca tot l'equip aquest any busca, almenys, igualar l'assistència de l'edició de l'any passat. 

A continuació, la selecció d'Osona.com de les 10 pel·lícules imprescindibles:

 
Arxivat a