El Govern intensifica els controls de bestiar per l'alerta de pesta porcina i té a punt el pla de contingència

La consellera d'Agricultura reuneix la primera comissió interdepartamental creada després que es detectés un focus a Bèlgica i envia un "missatge d'absoluta tranquil·litat"

Reunió de la comissió interdepartamental per abordar l'alerta de pesta porcina africana amb Teresa Jordà, dijous passat
Reunió de la comissió interdepartamental per abordar l'alerta de pesta porcina africana amb Teresa Jordà, dijous passat | ACN
Redacció
17 de novembre del 2018
El Govern ha "intensificat" les mesures de prevenció per l'alerta de pesta porcina africana (PPA), després que al setembre es detectés un focus de la malaltia a Bèlgica, i té "a punt" el pla de contingència, que s'aplicaria en cas que la pesta porcina arribés a Catalunya. Concretament, entre gener i novembre de 2018, els Mossos d'Esquadra i equips de veterinaris han realitzat 20.408 analítiques a bestiar porcí procedent de la Unió Europea en 683 controls. Es tracta d'un 71,6% més de mostres de sang analitzades en relació al conjunt de 2017. La consellera d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Jordà, recorda, en declaracions a l'ACN, que la malaltia no ha arribat a Catalunya i ha enviat un "missatge d'absoluta tranquil·litat" després de reunir aquest dijous la primera comissió interdepartamental per abordar la problemàtica.

"Hem intensificat una mica més la pressió", deia Jordà, ja que fins ara la pesta porcina era present només a l'est d'Europa mentre que des del setembre la malaltia és "més a prop", ja que es va detectar un cas a Bèlgica en un porc senglar. La consellera d'Agricultura i Ramaderia explica que enguany s'han realitzat gairebé 30.000 analítiques a bestiar porcí a Catalunya, en "controls rutinaris" i "aleatoris". L'octubre és el mes de 2018 en què s'ha fet el major nombre d'analítiques, amb 4.288.

A més, les explotacions han millorat les mesures de bioseguretat, és a dir la instal·lació de tanques perimetrals adequades per evitar que entrin porcs senglars o la neteja, entre d'altres. Jordà destacava que el sector ja tenia "les piles" posades en la prevenció de la malaltia però que "els que no havien fet la feina, ho estan fent". "Estem molt contents", deia la consellera d'Agricultura, sobre la reacció del sector.

El pla preparat

A banda, a la reunió Jordà exposava que tenen "preparat" el pla que s'aplicaria en cas que es detectés algun cas al Principat. "Tant de bo hagi de quedar-se en un calaix però si això passés, ho tenim tot extremadament a punt", remarcava la consellera d'Agricultura i Ramaderia, que recordava que en cas que la malaltia arribi a l'estat espanyol hi ha un 80% de possibilitats que ho faci a través del Principat.

El pla de contingència contempla mesures a curt, mig i llarg termini. Entre les quals, la creació d'un comitè de crisi, que serà qui determini les actuacions concretes de diversos departaments de la Generalitat, si hi ha una sospita o confirmació de bestiar afectat.

A la reunió hi van assistir representants dels departaments de Presidència, Economia i Hisenda, Acció Exterior, Salut, Interior i Territori i Sostenibilitat. La consellera d'Agricultura recorda que la malaltia no afecta l'ésser humà però pot provocar afectacions econòmiques al territori. Un brot de pesta porcina implicaria sacrificar tots els animals d'una explotació si es detecta en porcí domèstic.

La pesta porcina africana és una malaltia infecciosa que afecta tant el porc domèstic com el senglar. La malaltia es transmet per contacte entre els animals malalts i per la ingesta de restes d'altres animals morts, carn o restes d'aliments que continguin el virus. La malaltia va entrar a l'est de la UE a finals del 2014. Actualment els països afectats són Lituània, Letònia, Estònia, Polònia, Romania, la República Txeca, Hongria, Bulgària i també Bèlgica. El virus es va introduir des de Rússia als països limítrofs d'Ucraïna i Bielorússia, des d'on es va transmetre a la UE.