Els tofonaires preveuen que aquesta sigui la millor temporada dels últims tres anys

La recol·lecció de la tòfona negra s'allargarà fins el 15 de març

Josep Alhama i els seus dos gossos, en una imatge d'arxiu.
Josep Alhama i els seus dos gossos, en una imatge d'arxiu. | ACN
Redacció
16 de novembre del 2018
La temporada hàbil de recollida de la tòfona negra s'ha iniciat aquesta setmana amb molt bones perspectives a la Catalunya Central. Els experts tenen clar que aquesta serà una de les millors temporades dels darrers anys perquè les pluges constants han fet que aquest fong hagi proliferat. 

Tanmateix, el president de l'Associació de Tofonaires d'Osona, Josep Alhama, ha alertat a l'ACN que la forta sequera de l'any passat va fer malbé moltes tofoneres i, per tant, ara s'haurà d'avaluar quines conseqüències tindrà això en la producció d'aquest any. Pel que fa al preu, Alhama ha dit que enguany "serà bastant a la baixa" perquè hi haurà competència per part d'altres territoris com Espanya, França o Itàlia.

La tòfona de cultiu és l'única que pot mantenir una certa estabilitat cada any pel que es pot regar i controlar la seva qualitat. Arreu de Catalunya hi ha entre 900 i 1.000 plantacions tofoneres. 

Vic acollirà un congrés internacional sobre tòfona el 2019

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació, l’Ajuntament de Vic, l’European Mycologiocal Institute (EMI), el Consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic vinculat a la Cambra de Comerç de Barcelona, organitzaran els pròxims 25, 26 i 27 de gener de 2019 el Congrés Internacional Trufforum.

La primera edició d’aquest congrés es va celebrar a Saragossa el febrer de l’any passat. Catalunya va presentar la seva candidatura amb Vic com a ciutat d’acollida i va ser elegida entre dues altres ciutats (Guadalajara i Sòria).