El VOC exhibeix els nou documentals i curtmetratges finalistes a Manlleu

Les obres seleccionades del certamen d'Òmnium es podran veure aquest dissabte a l'Espai Rusiñol

Redacció
14 de novembre del 2018
Actualitzat el 19 de novembre a les 8:23h
1200_1542193456play_1542193410
1200_1542193456play_1542193410
El VOC, Premis i Mostra d’Audiovisual en Català, encara la recta final. Aquest certamen, impulsat per Òmnium Cultural, ha seleccionat els nou documentals i curtmetratges finalistes entre el centenar d'obres presentades. Les obres seleccionades es podran veure del 16 al 29 de novembre en 36 municipis d'arreu del país. En el cas d'Osona, es podrà veure a l'Espai Rusiñol de Manlleu aquest divendres, 16 de novembre.

A les 8 del vespre s'obriran les portes per les seixanta primeres persones que vulguin degustar el sopar que oferirà Sambucus Cooperativa, que anirà acompanyat del cantautor manlleuenc Roger Usart. A les 21:15, s'obriran les portes al públic per ocupar el pati de butaques.


Aquesta és la segona edició que el VOC se celebra en absència del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, que està empresonat injustament i sense judici des del 16 d’octubre del 2017. Des de la presó de Lledoners, Cuixart encoratja i destaca el paper del certamen: “L’audiovisual ha revolucionat la manera de viure la cultura i forma part, sobretot, de la vida dels més joves. Com a entitat compromesa amb la cultura, Òmnium impulsa projectes com el VOC que incentiven la creació de qualitat i l’experimentació”. 

Les peces seleccionades en l’edició d’enguany són les següents:

Categoria documental

Una història normal d’Ernest J. Sorrentino (València) explica la història quotidiana de dues persones que tornen a treballar després d’un temps sense fer-ho.

- BiDes de Berta Cotrina (Sant Cugat del Vallès) és un treball del grau de comunicació Audiovisual de la UB que intenta trencar amb l’estereotip dels bibliotecaris com a persones serioses i avorrides que veuen les hores passar mentre manen callar.

- Comerç 08003 de Josep Maria Domènech (Barcelona) fa un recorregut per sis comerços tradicionals de Barcelona que parlen de la seva història i de la de la ciutat.

- Esculpint en la memòria, de Rubén Seca (Barcelona) gira al voltant de la figura de l’escultor català Apel·les Fenosa i la relació amb la seva família, conformant un relat sobre la memòria personal, privada i col·lectiva a través de les escultures. Curtmetratge guanyador a l’edició d’enguany del conegut festival online Notodofilmfest.

Categoria curtmetratge

- A mitges de Dani Seguí (Mollet del Vallès) ens trasllada a una nit plujosa que canviarà completament les vides d’uns ballarins de gira. El seu retrobament, temps més tard, els obligarà a conèixer-se millor i a reinterpretar la seva passió pel ball. El director va rebre el premi del públic al VOC 2017 pel seu anterior curt La creu.

- Les bones nenes de Clara Roquet (Malla, Osona) explica una història sobre l’adolescència i el pas a la vida adulta de dues germanes que s’han criat envoltades de cavalls. El títol compta amb un bon recorregut per festivals de curtmetratges d’arreu. Clara Roquet va ser co-guionista a l’aclamada 10.000 km de Carlos Marqués-Marcet.

- Cunetas de Pau Teixidor (Barcelona) tracta sobre la Guerra Civil espanyola, quan una família de camperols ha de fer front a l'amenaça feixista. Farts de posar l'altra galta, prenen una inesperada decisió. La peça ha estat premiada en el Festival de Cine en Corto d’Almeria.

- L’escarabat al final del carrer de Joan Vives (Alzira) narra la vida de l’Amadeo, un home tranquil que viu en poble de València. Des que va morir la seva dona, es dedica en cos i ànima a tenir cura del seu sogre invàlid. Un bon dia, rebrà una premonició inesperada: li queden set dies de vida. Premi al Millor Curtmetratge Iberoamericà al Festival de Guadalajara (Mèxic).

- D’hom de Javier Blanco i Francesc Colomina (Barcelona) repassa 24 hores dins de la pell de l’Andreu, un jove de Barcelona en una societat que només respon a dos gèneres amb unes característiques imposades. Una reflexió sobre el gènere i el binarisme i les seves conseqüències.

A quins municipis es farà la Mostra?

A més de Manlleu, hi ha Amposta, Barcelona, Begues, Berga, Besalú, Calella, Cardedeu, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Masnou, Esplugues de Llobregat, Girona, La Bisbal d'Empordà, La Seu d'Urgell, La Vall d'en Bas, Mataró, Molins de Rei, Munich, Premià de Mar, Puigcerdà, Reus, Ribes de Freser, Roses, Rubí, Sabadell, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sort, Tarragona, Terrassa, Tremp i Vilanova i la Geltrú.

- Consulta aquí totes les sessions del Voc 2018

#LlibertatCàmeraAcció

Coincidint que fa un any de l’empresonament de Jordi Cuixart, des d’Òmnium Cultural i el VOC s’ha llançat un concurs per a les xarxes socials sobre la llibertat d’expressió, l’atac a la democràcia i contra la repressió. Totes les persones que publiquin un vídeo de fins a 30 segons amb l’etiqueta #LlibertatCàmeraAcció abans del 25 de novembre tindran la possibilitat de guanyar una càmera GoPro. Hi haurà tres vídeos guanyadors que es donaran a conèixer a l’entrega de premis del VOC.

Algunes personalitats de l’àmbit de la cultura catalana han donat a conèixer la iniciativa amb els seus vídeos, com són: Albert Pla, Sílvia Forns i Jordi Borràs.

Arxivat a