«Les experiències viscudes no es poden canviar, però si la història que ens expliquem d'aquestes vivències»

Núria Orriols i Cristina Cortés obren el centre Mura-Mura a Vic

Núria Orriols, al Mura-Mura
Núria Orriols, al Mura-Mura | M.P. Bassols
EP
15 de desembre del 2018
Les osonenques Núria Orriols i Cristina Cortés han obert a Vic el centre Mura-Mura, una escola de Programació Neurolingüística (PNL) i Mindfulness que té com a objectiu principal donar a conèixer aquestes dues metodologies de transformació personal. En parlem amb la Núria Orriols, Terapeuta i formadora de PNL a l'Institut Gestalt de Barcelona, Màster i trainer en PNL, Coach Wingwave certificada; i formadora de Coaching Wingwave.

- Què tenen en comú aquestes dues metodologies?

- A nivell general, ambdues tècniques poden aportar més benestar a la vida de la persona. Busquen que la persona sigui conscient del seu funcionament intern, donant importància a la comunicació i, sobretot, a l'atenció de la comunicació d'un amb un mateix, és a dir, la consciència del diàleg intern. Prestant atenció a tot això es poden canviar comportaments i creences que ens limiten o que no ens agraden, donant-nos més qualitat de vida. Tindria a veure amb l'autoconeixement. Però hem de tenir en compte que no només hi ha aquestes dues tècniques. N'hi ha moltes d'altres i cadascú pot buscar la que li funcioni millor. En aquest cas, a mi em va anar molt bé la PNL i a la Cristina, el Mindfulness.

- Com resumiria en poques paraules la Programació Neurolingüística?

- Tot i que sóc formadora de PNL, quan em fan aquesta pregunta, sempre dic que és molt difícil explicar. És com si intentessis aprendre a anar amb "bici" llegint un manual d'instruccions o escoltant a un mestre. Com aprens realment a anar amb "bici"? Anant amb "bici". Amb la PNL passa una mica el mateix. Realment saps què és quan ho vius, quan ho passes per la pell, quan ho experimentes. No obstant, a grans trets, ho resumiria dient que té a veure en com funcionem les persones, com ens comuniquem i com podem canviar patrons que no ens són útils.

- Creu que tothom hauria d'endinsar-se en aquesta metodologia? Pot anar bé a tothom?

- Sí. Realment la PNL ajuda les persones en general, nosaltres tenim alumnes que provenen de qualsevol àmbit, i et serveix per al dia a dia perquè millora la comunicació amb les persones. I és clar, estem gairebé sempre amb persones comunicant-nos. Quan vaig començar a estudiar la PNL, per una qüestió personal, el primer que vaig pensar va ser que com era possible que existís però que no ho ensenyessin a les escoles, perquè realment ho vaig trobar com una assignatura bàsica, perquè ajuda a l'autoconeixement i sobretot a la millora de la comunicació. En la comunicació hi ha interpretacions i malentesos, i millorar-la és un dels pilars bàsics per viure millor.

- Personalment, com la va ajudar?

- Per mi hi ha un abans i un després de la PNL a la meva vida, sobretot, perquè va significar un trencament de creences i patrons profunds que tenia, i també per poder reinterpretar o processar d'una forma més sana experiències desagradables que havia tingut i que en aquell moment em limitaven.

- A part de la comunicació, quins altres aspectes es poden millorar amb la PNL?

- Un altre gran bloc és el que anomenem la gestió del canvi. Hi ha tècniques concretes que et poden ajudar a canviar situacions que has viscut interpretant-les diferent. Les experiències viscudes no es poden canviar, però si que es pot canviar la història que nosaltres ens expliquem d'aquestes experiències. Quan has viscut una situació desagradable i amb el temps agafes perspectiva, quan ho recordes simplement penses que allò va passar i ja està. Si no se't remou res, és que està processat correctament. En canvi, quan encara tens la sensació corporal desagradable al cos o et remou, és que no està ben processat. Amb aquesta sèrie d'exercicis o tècniques, el que es pot fer és reinterpretar o processar correctament aquetes vivències. També hi ha el que en PNL anomenem excel·lència, és a dir, modelar comportaments de nosaltres mateixos quan funcionem de forma excel·lent. És un treball d'observació: com funcionem les persones quan funcionem bé? Aleshores, es tracta d'extrapolar aquest funcionament a les situacions que no ens surten tan bé com voldríem.

- Les emocions canvien segons els pensaments?

- Crec que és important tenir en compte que les teves creences i patrons de comportament apresos es poden canviar. El gran aprenentatge aquí és que es poden canviar, però sempre hem tendit a pensar el contrari. En el moment en què es canvien les interpretacions, les sensacions corporals i emocions també canvien.

- Passem al Mindfulness. Què és exactament?

- El Mindfulness es atenció o consciència plena. És una manera especial de posar atenció en el moment present i hi afegim "especial", perquè hi ha d'haver intenció (voluntat) de posar atenció moment a moment, acceptant allò que està passant. Per tant hi ha tres conceptes claus: intenció, moment a moment i acceptació. El concepte ve de la paraula pali "Sati", que vol dir pensar des del cor.

- Quins beneficis s'obtenen de practicar aquesta metodologia?

- A nivell físic, potencia el sistema immunitari, millora la resposta al teu estrès, produeix un estat relaxat però al mateix temps vital. A nivell mental, afavoreix la concentració i aporta més claredat, t'ajuda a entendre millor la realitat i com els teus pensaments poden arribar a deformar-la. A nivell emocional, augmenta la teva intel·ligència emocional, afavoreix un estat d'ànim més saludable i millora la gestió de les teves emocions davant de situacions difícils. Finalment, a nivell relacional, facilita el coneixement de tu mateix mitjançant la comprensió de la teva pròpia experiència, incrementa la teva empatia, altruisme i fomenta una actitud bàsica de respecte i amor cap a tu mateix i cap als altres.

- Aquestes tècniques tenen molts seguidors però també molts detractors. Què n'opina?

- En els últims anys hi ha hagut un boom d'aquestes tècniques d'autoconeixement, i si hi ha un boom potser és perquè funciona, oi? I en aquest cas, la meva experiència és el que em diu. Crec que té seguidors i detractors en primer lloc pel grau de coneixement que en tenen, però sobretot perquè son metodologies que, en general, no estan comprovades científicament sinó que estan basades en l'observació. Sabem que estem en una societat que té una mirada molt científica. Però quan tantes persones et diuen que han canviat i estan millor, per mi és el què compta. També podria ser que la ciència no hagués evolucionat prou com per demostrar que realment són beneficioses i això, ara per ara, limita que aquestes tècniques es puguin portar a les escoles.

- Tot i això, creu que en general les persones es paren a pensar en com funcionen?

- Crec que vivim en un món molt estressat, hi ha molta pressió i potser no donem la importància necessària a saber com funcionem, com som i com podem estar millor. Però també crec que cada cop hi ha una tendència creixent a buscar el benestar, com a resposta a una necessitat de la societat. L'estat natural de la persona és voler estar bé, la tendència és buscar el benestar. Si ho demanes, tothom vol estar tranquil i feliç.

- Totes aquestes tècniques es poden aprendre al nou centre que han obert a Vic. Què més s'hi ofereix?

- També oferim classes de Ioga, consultoria per a empreses, sessions individuals amb diferents tècniques com el coaching wingwave, la hipnosi i tallers diversos.

- Què significa Muramura?

- Muramura significa "a poc a poc" en Malgatxe, l'idioma de Madagascar. Ens agrada pensar que els canvis profunds millor prendre'ls amb calma.
Arxivat a