​La matrícula a la UVic pel curs 2018-2019 creix un 3%

Per primera vegada des de la federació entre Vic i Manresa, tots els estudiants obtindran el títol expedit sota una mateixa marca unificada

Durant la presentació de les dades de la matrícula
Durant la presentació de les dades de la matrícula | ACN
Redacció
13 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:58h
La matriculació a les titulacions oficials de la UVic-UCC per al curs 2018-2019 s'ha incrementat un 10%, respecte el curs anterior, i ha passat de 8.174 alumnes als 8.981 actuals. Així ho ha explicat aquest dimarts el rector de la universitat, Joan Masnou, que ha destacat la "consolidació" de la federació entre Vic i Manresa que, a més, es veu reflectida en el quart any de matriculació conjunta a l'alça, tot i que la tendència a nivell de Catalunya és al revés. Concretament, l'increment global dels estudiants de nou accés és d'un 3%. El rector també ha destacat que per primera vegada des de la federació entre Vic i Manresa, tots els estudiants obtindran un títol expedit sota una mateixa marca.

Pel que fa a la matrícula de nou accés a la UVic-UCC, aquest curs 2018-2019 s'ha incrementat un 3%, mentre que l'increment d'estudiants totals ha estat del 10%. El rector, Joan Masnou, s'ha mostrat molt satisfet per les dades que s'han donat a conèixer aquest dimarts i ha posat de relleu la consolidació dels dos graus nous que es van començar a impartir l'any passat: Medicina i Automoció.

Les dades de matrícula concretes dels graus que ofereix la UVic són força semblants a les de l'any passat, tot i que lleugerament a l'alça, amb un total de 4.377 estudiants (1.081 de nou accés). D'entre les dades destaca que el 79% de les matrícules són de primera preferència. Per facultats, la d'Educació, Traducció i Ciències Humanes ha vist com la matrícula en Educació Infantil i Primària s'ha vist afectada pels nous criteris d'accés que han provocat una davallada en la demanda. En aquest punt, el rector ha assenyalat que cal anar més enllà de les dades i entendre que “el sistema demana a la universitat que formi millors mestres, que es prioritzi la qualitat a la quantitat". Psicologia i el doble grau de Mestres, en canvi, han incrementat notablement la matrícula. 

Quant a la Facultat d'Empresa i Comunicació, la matrícula de nou accés ha crescut un 17%, amb la titulació de Màrqueting com una de les més demandades. La Facultat de Ciències de la Salut ha augmentat un 11% la matrícula de nou accés, amb forts creixements de Teràpia Ocupacional o Nutrició Humana, mentre que la Facultat de Ciències i Tecnologia ha experimentat un creixement del 13% en nou accés amb dades molt destacades com el 76% d'increment en la matrícula de Mecatrònica. 

En el cas del campus de Manresa (UManresa), els alumnes de nou accés s'han incrementat un 6,6% (516 alumnes) respecte el curs anterior. El creixement sobretot s'ha vist en els estudis d'ADE (Ciències Socials) i Fisioteràpia (Ciències de la Salut). 

Igual que passa amb la UVic, el perfil majoritari dels estudiants són dones, mentre que l'alumnat internacional se centra bàsicament en Fisioteràpia (alumnat francès) i Podologia (alumant italià).

Facultat de Medicina, un repte de cara al tercer curs

Un dels projectes estratègics que es va posar en marxa el curs passat va ser la facultat de Medicina, que va arrencar amb 87 alumnes i una nota de tall d'un 11,7. En el segon any que s’imparteix el grau la seva matrícula ha crescut un 24% respecte el curs passat i ja compta amb 180 alumnes entre el primer i el segon curs. 

El responsable dels estudis, Joan Guanyabens, ha explicat que dissenyar el tercer curs s'està convertint en tot un repte, "ja que cal dissenyar el proper curs tenint en compte les dues unitats docents a Manresa i Vic". A mes, l'any que ve també s'iniciaran les pràctiques clíniques en què els diferents estudiants es distribuiran a la xarxa assistencial de les dues ciutats. 

El procés de selecció del nou rector continua

El director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, ha explicat que el procés de selecció del nou rector o rectora està seguint els terminis marcats i ha assegurat que abans d’acabar el mes de novembre la comissió de selecció elevarà una proposta de nomenament al Patronat de la Fundació. Llavors, es convocarà un claustre extraordinari perquè la comunitat universitària el voti (resultat no vinculant) i el Patronat l'haurà de ratificar o no. Segons Turró, la ratificació o no serà en una sessió el 17 de desembre. 

Inversions a la UVic i a la UManresa 

La Fundació Universitària Balmes té previst traslladar el centre BETA a Can Baumann, en el nou parc científic i tècnic. Es tracta d'una inversió de més d'1,2 MEUR per a la instal·lació dels laboratoris del centre en un espai que ocuparà uns 1.000 metres quadrats.

Joan Turró també ha avançat que a principis de l'any que ve es publicarà el concurs públic per dissenyar el projecte del nou campus de Ciències de la Salut de Vic que s'ubicarà a Prat de Galliners de la capital osonenca. La inversió global que suposarà l'obra rondarà els 30 MEUR i ocuparà una superfície edificada de 16.000 metres quadrats. El campus no només acollirà la facultat de Medicina, sinó també les altres facultats de la UVic relacionades amb la salut com Fisioteràpia o Infermeria. 

Per la seva banda, Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages, ha explicat que l’ampliació de les instal·lacions del campus Manresa serà un dels projectes estratègics més destacats d'aquest curs. Concretament, se centraran en la rehabilitació i adequació del recinte modernista de l’antic Escorxador per traslladar-hi tota l’activitat teoricopràctica dels estudis de Fisioteràpia, la remodelació del Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic, que comportarà la incorporació de nous espais i equips per a activitats de simulació, i l’ampliació de les instal·lacions del laboratori de ciència per a infants de 0 a 6 anys, Lab 0-6. LA inversió total suposarà uns 4 MEUR. 

Un nou contracte programa

El contracte programa amb la Generalitat, mitjançant el qual s'atorguen les subvencions a la universitat, finalitza properament i ja s'està treballant per elaborar-ne un de nou. Joan Turró s’ha mostrat satisfet del compliment del contracte que acaba aquest any, i que ha assolit un 107% de compliment. Pel que fa al nou contracte que s’ha de signar, Turró ha afirmat ser “conscients de la situació del país però ens cal un contracte programa que reconegui l’aportació positiva que fem al territori”.
Arxivat a