Una quarantena de persones coneixen les alternatives del porc industrial

La segona edició del "Porc Aventura" es va celebrar el cap de setmana passat i va visitar altres comarques a més d'Osona

Durant una de les visites de la ruta del «Porc Aventura»
Durant una de les visites de la ruta del «Porc Aventura» | GDT
Redacció
13 de novembre del 2018
Una quarantena de persones van participar aquest diumenge a la segona edició del "Porc Aventura" per conèixer les alternatives al model industrial i intensiu de producció de carn de porc. La iniciativa de l'ONG Justícia Alimentària, el Grup de Defensa del Ter (GDT) i l'associació Lluçanès Viu consistia a un viatge en autobús per la comarca d'Osona i del voltant que es va centrar en quatre alternatives viables a aquest model, respectuoses amb el medi, les persones i els animals.

El viatge va començar a Pinsos Duranoc, a la Garrotxa, l'única fàbrica que produeix exclusivament pinso ecològic a tot Catalunya. Després es va visitar la granja de porcs ecològics Ramonich, situada a Les Preses, una de les 8 que hi ha a Catalunya. Tal com expliquen les associacions en una nota, a la granja no es forcen els cicles i, per tant, s'allunyen de la pressió dels índexs de rendiments habituals del sector industrial. Posteriorment es va dinar a la cooperativa d'habitatge La Sequoia, a Sant Vicenç de Torelló.

A la tarda, el bus es va dirigir cap al Lluçanès, on van visitar l'explotació familiar El Soler de N'Hug, que es dedica a la producció de llet de vaca, carn de porcí i carn de xai. Actualment aquesta explotació no ven cap producte a la gran indústria i destaca el fet que és l'única explotació d'aquestes característiques a Catalunya que disposa d'escorxador propi.

Per acabar, la comitiva del "Porc Aventura" es va dirigir a la botiga de Mengem Osona, a Vic, una associació de consumidors i productors que han decidit agrupar-se per portar els seus productes directament al consumidor. Aquí es va realitzar la taula rodona "Sobirania alimentaria a Catalunya, alimentació saludable i alternatives de consum".

La iniciativa "Porc Aventura" va néixer fa dos anys amb l'accent posat en conèixer les conseqüències del model ramader industrial de la cria i engreix dels porcs a la Catalunya Central i, en particular, a Osona.