La Fira de la Muntanya arriba a Vic amb una cinquantena d'activitats i la càmper com a protagonista

El certamen acull una cinquantena d'expositors, a més del tradicional Mercat d'Ocasió, el Campionat d'Open Bloc, o la segona pedalada familiar

L'Open Bloc d'Escalada és un dels grans atractius
L'Open Bloc d'Escalada és un dels grans atractius | Josep M. Montaner
08 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:27h
La 38a edició de la Fira de la Muntanya ja ho té tot a punt per instal·lar-se al recinte firal d'El Sucre, a partir d'aquest divendres 9 de novembre fins al diumenge 11. El certamen arriba a Vic amb una cinquantena d'activitats. A més de l'oferta d'esport, natura, literatura i lleure, dues de les grans novetats d'enguany són la zona de càmpers i de bicis elèctriques. D'una banda, a la zona de les càmpers s'hi reuniran set empreses de lloguer, adaptació i complements per aquests vehicles, que cada vegada tenen més èxit entre la població. També es podrà conèixer i provar els diferents tipus de bicicletes elèctriques. 

Al certamen hi haurà una trentena d'expositors a l'àrea del pavelló comercial i a la Fira del Llibre de Muntanya una vintena més amb parades de narrativa i assaig, i guies relacionades amb l'esport de muntanya. No hi faltarà el tradicional Mercat d'Ocasió, el Campionat d'Open Bloc, o la segona pedalada familiar.

Entre les activitats i conferències de la Fira destaquen la taula rodona "Dones i Esport de Muntanya" per l'esportista Emma Roca, la conferència de Peter Habeler i Ferran Latorre sobre "El somni de l'Everest i els 14 vuitmils catalans", o la xerrada sobre "Escalada en solitari a Alaska" a càrrec de Sílvia Vidal.

D'altra banda, una de les activitats culturals més destacades és el lliurament del 4t Premi Editorial del Llibre de Muntanya, que s'atorga en el marc de la Fira del Llibre de Muntanya. Els guardons volen reconèixer la tasca d'autors i editorials per promocionar i divulgar la cultura dels esports de muntanya. Es convoquen quatre premis: Premi Jacint Verdaguer sobre cultura, patrimoni, tradicions i narrativa de muntanya en català; Premi Artur Osona sobre la millor guia de muntanya en català; Premi Juli Soler al millor mapa excursionista; i Premi Collsacabra al millor llibre de muntanya en llengua no catalana.

Sense el Collsacabra

Aquest és el primer any que Vic celebra el certamen sense el Collsacabra. L'any passat, l'Esquirol, Tavertet i Rupit i Pruit van anunciar que es desmarcaven del projecte que va anar a la capital d'Osona el 2013 i enguany han estrenat el Collsacabra Viu. Les activitats d'aquest esdeveniment ja s'han celebrat i, per tant, no se solapen amb les de la Fira de la Muntanya de Vic. Precisament, aquesta era la intenció dels ajuntaments del Collsacabra.

Tot i això, la presència del Collsacabra i seguirà sent en forma de promoció. Així ho ha explicava el regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, remarcant que Vic, com a capital, ha de posicionar "no només el Collsacabra", sinó altres indrets com "la Plana de Vic, les Guilleries o el Lluçanès". D'aquesta manera, "introduïm altres territoris perquè es posicionin", concloïa.
 

Consulta la programació

El mercat d'ocasió de la Fira de la Muntanya Foto: Adrià Costa