Art, comerç i turisme convergeixen al Manlleu Galeria d'Art amb més espais buits per llogar

La nova edició de la mostra d'art contemporani es podrà veure fins al 7 de gener pels carrers de la capital del Ter

Un dels locals buits que es troba a la Plaça Fra Bernadí amb una obra d'un artista manlleuenc, Cesc Grané.
Un dels locals buits que es troba a la Plaça Fra Bernadí amb una obra d'un artista manlleuenc, Cesc Grané. | ACN
Redacció
07 de novembre del 2018
L'art contemporani, dinamitzar el comerç i fomentar el turisme convergeixen en la proposta Manlleu Galeria d'Art. Fins al 7 de gener, els carrers i places de Manlleu són una mica més bonics gràcies a la vintena d'obres que s'hi exposen de 16 artistes catalans, tant novells com professionals. Els 11 locals de l'edició d'enguany s'han actualitzat per acollir les peces d'art que el públic observa des dels aparadors. Pintura, escultura, 'toy art' o disseny de moda són alguns dels exemples que s'hi poden trobar i que es barregen amb altres propostes més conceptuals com la de l'artista Jordi Lafont. El comissari de l'exposició, Pol Robles, ha destacat a l'ACN la voluntat d'acostar al gran públic, d'una forma descentralitzada, un art contemporani "accessible" i que pugui entendre tothom.

Una desena de locals comercials buits de Manlleu han apujat la persiana i s'han convertit per uns mesos en aparadors artístics que acullen obres d'art contemporani. El comissari de la mostra, Pol Robles (Arkham Studio), ha assenyalat que el Manlleu Galeria d'Art (MGA) suposa una oportunitat pel públic per conèixer nous artistes, però també pels artistes que es donen a conèixer en àmbits fora de les galeries d'art més convencionals. De fet, Robles ha explicat que els agrada dir que el MGA és com un petit "tastet" d'art. L'aparador permet fer visible una o dues peces dels artistes i, si el públic mostra interès, llavors aquest pot anar més enllà i introduir-se en la seva obra. 

"Les obres d'art contemporani que exposem són art vigent, que s'està fent ara", ha assenyalat Pol Robles. Així, fins a principis del mes de gener, el públic podrà veure a Manlleu obres de diferents formats i estils que van des de la que presenta l'escultor Eudald de Juana, passant pel "toy art" del manlleuenc Cesc Grané, fins a arribar a la pintura de dones nues sota l'aigua de Xavi Figueres o l'art de carrer de Rice. 

L'interès perquè s'ocupessin els locals buits dels principals eixos comercials de la ciutat i com a manera per dinamitzar el comerç després dels anys de crisi va portar a l'Ajuntament de Manlleu a mirar-se amb molts bons ulls la proposta que els van fer des d'Arkham Studio. Embellir els locals que fins llavors tenien la persiana abaixada, obrir-los i acostar-hi l'art ha provocat que alguns s'acabin llogant.
 

Un dels aparadors en què es pot veure una obra de l'artista Rice. Foto: ACN


El regidor de Promoció Econòmica, Eudald Sellarès, ha explicat que, fins al moment, el balanç entre lloguers i compres de locals durant les darreres quatre edicions ha estat de quatre locals. Hi ha locals que es mantenen en les diferents edicions del MGA, però molts van canviant. En l'edició d'enguany es pot trobar des d'un habitatge de dues plantes amb botiga al carrer Sant Jaume, fins a locals de gairebé 100 metres quadrats a la Plaça Fra Bernadí. 

A més, el regidor ha destacat que la proposta no només és atractiva per aquells que passegen per la ciutat, sinó que els mateixos comerciants de Manlleu també ho aprecien com una iniciativa que els és beneficiosa. Sellarès ha destacat que els comerciants valoren el fet que la mostra doni "llum i vida" als seus carrers. 

Recentment, el Manlleu Galeria d'Art ha rebut el premi a la Gestió Pública dels Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial que atorga la Generalitat pel seu suport al teixit comercial i per la seva implicació en el desenvolupament de projectes que impulsen el model català de comerç. Segons Eudald Sellarès, el premi els reforça la idea que estan fent una bona feina i, fins i tot, hi ha hagut altres municipis de Catalunya que s'han interessat per poder adaptar la iniciativa comercial als barris de les seves ciutats, com per exemple Viladecans. 

El comissari Pol Robles ha explicat que, com qualsevol galeria d'art, a Manlleu també s'hi fa negoci i algunes de les obres que s'hi han exposat s'han acabat comprant. Per poder conèixer tots els detalls de les obres de la mostra també es proposa concertar visites guiades. 
 

Les obres de l'artista conceptual Jordi Lafon que s'exposen en un dels locals que formen part del projecte Manlleu Galeria d'Art. Foto: ACN

Arxivat a