La Trobada de Teatre de Centelles, del teatre-denúncia al cabaret d'humor negre

Durant els propers dos caps de setmana Centelles s'omplirà de representacions diverses com "Argelers", "Vivim" o "Bloody Mary Show"

Durant la presentació de la programació
Durant la presentació de la programació | Toni Carrasco
Toni Carrasco
07 de novembre del 2018
Actualitzat a les 15:42h
Amb una tradició més que contrastada en quantitat de companyies i qualitat dels seus espectacles teatrals, Centelles sempre ha estat i encara és la punta de llança de l'art dramàtic amateur a la comarca; només cal recordar que fa tan sols uns anys al poble havien arribat a viure i conviure fins a cinc companyies de teatre aficionat. I des de fa 18 anys que Centelles coordina i organitza la important Mostra de Teatre que s'ha convertit en un referent i una cita obligada per a tots els amants d'aquesta tradició cultural entre amateur i professional.

Aquest dimarts es va presentar la nova edició, que comença aquest divendres aquest 9 de novembre fins al diumenge 18, que acollirà des de teatre-denúncia fins a cabaret d'humor negre. Del programa cal destacar l'estrena d'Argelers, de la qual se'n faran tres representacions al Casal F. Macià els dies 16, 17 i 18, sota la direcció de Jordi Arqués.

L'obra mostra una particular visió i l'evident oblit del camp de concentració que hi va haver en les platges d'aquest poble del sud de França durant i després de la Guerra Civil espanyola del 1939. Segons Arqués l'obra "vol sacsejar consciències i forma part de la manera com els actors i el món teatral volem, fer i mostrar la nostra pròpia revolució; volem que aquestes funcions posin llum als fets que allà van passar".

L'altre muntatge, que també gira entorn del patiment humà motivat per conflictes bèl·lics i desigualtats socials i econòmiques i de plena actualitat, és Vivim, també del mateix director i actor Jordi Arqués. Aquesta obra es representarà el diumenge 11 i està protagonitzada per 18 joves alumnes d'un taller formatiu de teatre d'entre els 14 i els 16 anys. El drama de Vivim es concreta en el patiment dels refugiats al Mediterrani des d'un punt de vista diferent i on s'interpel·la al públic de forma contundent i a vegades, fins i tot, incòmode.

A part d'aquestes dues obres de caràcter més social, també té el seu espai a la mostra i tempus per a l'humor, en aquest cas força negre, amb la presentació i estrena de Bloody Mary Show, sota la direcció de Montse Albàs. L'obra, amb quatre representacions al llarg dels dos cap de setmana que dura la mostra ens portarà a un espectacle de cabaret i humor negre, en una adaptació actualitzada de l'obra del mateix nom de l'autor valencià Rodolf Sirera. Un muntatge propi de la mostra amb música, cinema mut en directe, show, humor, alegria que es basa en la vida de la monarca anglesa Maria Sanguinària (Maria Tudor o Maria I d'Anglaterra, 1516-1558) que va donar nom anys després al més famós còctel novaiorquès, Bloody Mary.

La mostra es complementarà amb una lectura dramatitzada al voltant de Britten i Ovidi que porta per nom Pensant Estrepitum, l'espectacle de dansa Kaphun a càrrec de Laura Marsal i Laia Vancells iel teatre familiar amb titelles d'ombres amb la companyia Olveira Salcedo.

Un nivell d'anys

Un dels seus fundadors i membre de Pierrot Teatre, Joan Pagès, va recordar que en els seus inicis al voltant de l'any 2000 "la Mostra estava organitzada per la coordinadora comarcal de teatre amateur, i era itinerant per diferents pobles, però uns anys després va desaparèixer", Pagès va fer memòria que els darrers 13 anys ja sempre s'ha organitzat des de Centelles amb els grups locals de teatre.

Per la seva banda, l'alcalde Miquel Arisa va fer èmfasi "en la importància del teatre a Centelles i el seu important nivell i repercussió en tots els sentits". Totes les representacions tindran lloc al Casal F. Macià, la sala La Violeta i el Centre Parroquial i els preus oscil·len entre els 6 i els 10 euros.
 

Consulta tota la programació

Arxivat a