Viatge en autobús per Osona per conèixer alternatives al model industrial de producció de carn

La ruta es farà aquest dissabte i té un preu de 15 euros que inclou esmorzar i un dinar vegetarià

Membres de Justícia Alimentària, el Grup de Defensa del Ter i l'associació Lluçanès Viu durant la roda de premsa de presentació
Membres de Justícia Alimentària, el Grup de Defensa del Ter i l'associació Lluçanès Viu durant la roda de premsa de presentació | ACN
Redacció
07 de novembre del 2018
Actualitzat a les 9:30h
L'ONG Justícia Alimentària, el Grup de Defensa del Ter (GDT) i l'associació Lluçanès Viu han presentat aquest dimarts la segona edició de "PorcAventura". Es tracta d'un viatge en autobús per la comarca d'Osona que enguany se centrarà en quatre alternatives viables al model industrial i intensiu de producció de carn. El recorregut proposa conèixer diferents experiències viables d'agricultura, ramaderia i alimentació. La portaveu del Grup de Defensa del Ter, Mary Ginesta, destaca que l'objectiu és reivindicar "en positiu" un canvi de model agroalimentari que pugui transformar l'actual i que sigui molt més sostenible i respectuós amb els animals. El viatge serà aquest dissabte i té un preu de 15 euros que inclou l'esmorzar i un dinar vegetarià.

La iniciativa Porc Aventura va néixer fa dos anys amb l'accent posat en conèixer les conseqüències del model ramader industrial de la cria i engreix dels porcs a la Catalunya Central i, en particular, a Osona. La portaveu del Grup de Defensa del Ter (GDT), Mary Ginesta, explica que després de l'èxit de la passada edició, en volien fer una altra per ensenyar de primera mà les alternatives al model que denunciaven. Amb el viatge d'enguany, doncs, "ensenyarem la relació que volem establir amb el territori". 

Els impulsors també s'han mostrat preocupats amb la qüestió al voltant de la normativa de benestar animal. Ginesta opina que aquesta és massa laxa i els grans grups empresarials s'estan aprofitant de les tendències actuals per una vida més saludable "per fer una publicitat enganyosa". 

La portaveu del GDT també apel·la als consumidors per aprendre a discernir la realitat que s'amaga darrera els productes que es compren. "Les experiències que anirem a veure tenen porcs que furguen a terra", apunta Ginesta. "És un salt qualitatiu. Quan nosaltres parlem de benestar animal parlem d'un benestar animal real, amb animals que tenen un contacte directe amb el medi" afegeix. 

La ruta

L'autobús, que sortirà del Sucre de Vic a dos quarts de 10 del matí d'aquest dissabte, farà parada a quatre punts d'Osona. Davant la problemàtica d'haver de portar pinso de des de l'Amèrica del Sud, amb tots els inconvenients mediambientals i socials que això comporta, el viatge proposa una visita a Pinsos Duranoc, una empresa que produeix pinso ecològic i de proximitat. Després de l'esmorzar, es farà parada a la Granja Ramonich, per poder visitar una granja de porcs de cicle tancat (les dues experiències es troben a la comarca de la Garrotxa).

Després d'un dinar vegetarià a Sant Vicenç de Torelló a càrrec del projecte autogestionat La Sequoia, a la tarda es visitarà un escorxador de xais de baixa capacitat de Prats de Lluçanès. La jornada acabarà a Mengem Osona de Vic amb una taula rodona sobre sobirania alimentària a Catalunya, alimentació saludable i alternatives de consum. 

"Trola de Porc"

Per donar a conèixer la proposta, el impulsors han fet una performance davant de la seu del Consell Comarcal d'Osona on han cantat una versió de la cançó de dibuixos animats "Bola de Drac". Amb estrofes com per exemple "anem-lo a buscar, un món rural viu, lliure d'antibiòtics i que no embruta el riu" i disfressats de porcs, pagesos i industrials, des de Justícia Alimentària, el Grup de Defensa del Ter i l'associació Lluçanès Viu han reivindicat un canvi de model productiu que tingui en compte la sostenibilitat i el respecte pels animals. 
 

Membres de Justícia Alimentària, el Grup de Defensa del Ter i l'associació Lluçanès Viu durant la roda de premsa de presentació Foto: ACN