El ple de Vic reprova Inés Arrimadas per unes declaracions sobre Companys

La líder de Ciutadans va dir que "qui va afusellar el senyor Companys va ser un règim franquista, feixista. No va ser l'estat espanyol"

Inés Arrimadas, al Parlament.
Inés Arrimadas, al Parlament. | Adrià Costa
06 de novembre del 2018
El ple de l'Ajuntament de Vic ha reprovat la líder de Ciutadans Inés Arrimadas per unes declaracions sobre el President Lluís Companys a través d'una moció presentada per ERC. El regidor Josep M. Diéguez va expressar el dubte del partit de presentar el text "per no caure en la provocació". Per això el regidor insistia en què "no estem buscant cap excusa per reprovar una persona i un partit polític, sinó unes paraules".

Diéguez es referia a unes declaracions d'Arrimadas en les quals deia que "qui va afusellar el senyor Companys va ser un règim franquista, feixista. No va ser l'estat espanyol". El regidor apuntava que qualsevol estat democràtic assumeix els crims comesos de les administracions que l'han precedit, com és el cas d'Alemanya amb el nazisme. A més, l'edil remarcava que, tal com recull la moció, Arrimadas es refereix al polític com a "senyor Companys", mai com a "president", "negant així el respecte a qualsevol expresident de la Generalitat legítimament escollit".

També va exposar que a Vic s'hi organitza un acte en homenatge a l'expresident únic, ja que reuneix la majoria de partits polítics i entitats, i "no l'hem sabut trobar enlloc més a nivell català". Per aquest motiu, des d'ERC van creure convenient presentar aquest text. Tots els partits del consistori van votar-hi a favor, excepte Anglada, que va votar-hi en contra, perquè la qüestió no "pertoca" a l'Ajuntament de Vic.

Des de Capgirem, Kàtia Juncks apuntava que eren unes declaracions "estúpides" basades en el "negacionisme", una teoria que es pot trencar amb 3 segons". "Del 1936 al 1975, on era Espanya?" es preguntava la regidora. Arnau Martí, de Vic per a Tots, explicava que s'acabava visibilitzant una formació "que no té representació en aquest territori", però que entenia que es fes aquesta reprovació a Vic. L'equip de govern, en paraules de la regidora Susagna Roura, considera que es tracta d'unes "declaracions desencaixades de la nostra història".

El ple de Vic d'aquest dimecres. Foto: Adrià Costa

Arxivat a