Una nova subvenció de 70.000 euros al Club Patí Vic genera polèmica al ple

El plenari reprova Inés Arrimadas per unes declaracions sobre Lluís Companys

El ple de Vic d'aquest dimecres.
El ple de Vic d'aquest dimecres. | Adrià Costa
06 de novembre del 2018
Actualitzat a les 15:58h
La situació econòmica del Club Patí Vic ha tornat a ser punt del dia al ple de Vic. Aquest dimecres s'havia de votar la modificació de crèdit. Des de Capgirem Vic es va demanar que es votés per separat un punt, precisament el que feia referència a la subvenció de 70.000 euros que s'atorgarà a l'entitat. Joan Coma de Capgirem apuntava que no estan d'acord amb aquesta proposta de solució: "És un pedaç que no arregla el problema".

"No tenim informació perquè no s'ha realitzat cap auditoria pública per revisar els comptes per saber d'on ve el forat de 2 milions d'euros", afegia el regidor, recordant que ja se'ls va atorgar 50.000 euros el març del 2017. Coma va apuntar que tampoc hi havia cap protocol d'atorgament de subvencions a entitats privades. En aquest sentit, "seguim proposant la municipalització de les instal·lacions i treballadors i garantim que es pugui gestionar des de l'Ajuntament".

Per la seva banda, Josep Lluís Garcia d'ERC, va expressar que havien tingut dubtes però va remarcar "la importantíssima base" del club i l'impacte en l'esport i l'afició. "Hem d'ajudar el club per trencar l'etapa obscura que ha danyat el club i la ciutat", afegia el regidor. En aquest sentit proposava donar un "acompanyament econòmic i institucional" al CPVic, però amb un retorn a la ciutadania.

Josep Anglada, de Plataforma Vigatana, va celebrar l'acord perquè la perspectiva era bona amb "propostes assumibles i viables" per "un servei molt important a la ciutat. Arnau Martí, de Vic Per a Tots, va remarcar la necessitat d'un acompanyament i alhora "ser estrictes" amb la fiscalització de les subvencions.

Des de l'equip de govern, Titi Roca remarcava que "en moments extraordinaris s'han de prendre mesures extraordinàries", mentre remarcava que era un club de "més de 50 anys" que actualment està patint i que "amb un acompanyament i un ajut poden anar sols".
 

Joan Coma, durant el ple de Vic Foto: Adrià Costa
 

Titi Roca, durant el ple de Vic Foto: Adrià Costa


Acord en el pla de la bicicleta i la nova Biblioteca

Tot i el poc acord en la modificació crèdit, n'hi va haver a l'hora d'aprovar el pla estratègic de la bicicleta i l'inici d'expedient per a la contractació de les obres de construcció de la nova biblioteca.

D'una banda, el plenari es va congratular que s'aprovés definitivament el pla estratègic de la bicicleta de Vic. En aquest sentit, tal com explicava la regidora Susagna Roura, es van estimar parcialment les al·legacions presentades per Jaume Colomer d'ERC. Aquestes són l'ampliació de l'abast cap als polígons industrials i en referència dels municipis veïns. "La resta es desestimen perquè no es poden determinar o bé perquè ja estan incloses en el pla d'una altra manera", deia la regidora.

Colomer apuntava que s'alegraven que les esmenes fossin reconegudes i els constava que d'aquesta manera s'havia millorat el pla. "Admetem que amb el que ens han acceptat, el nostre vot serà positiu", deia el regidor republicà. Marc Barnolas, de Capgirem Vic, apuntava que "era una eina preciosa per al desenvolupament d'una societat sostenible en una ciutat habitable". "Ens en sentim corresponsables i promotors", deia Barnolas, lamentant que "no tindrà la inversió en aquesta legislatura perquè es prorroguen les ordenances i els pressupostos".

Arnau Martí, de Vic Per a Tots, apuntava que la primera aprovació es va fer el 2016 i costava mantenir certs punts de realitat quan els administratius ho esgotaven. Tot i això, "arriba a bon port i pensem que és positiu", concloïa. Josep Anglada, de Plataforma Vigatana, celebrava que s'aprovés el document perquè pot servir, però que a Vic, "no hi ha vocació d'anar amb bici".

D'altra banda, també es va aprovar per unanimitat l'inici d'expedient per a la contractació de les obres de construcció de la nova biblioteca.
 

Arnau Martí, durant el ple de Vic Foto: Adrià Costa

  

El grup d'Esquerra, durant el ple de Vic Foto: Adrià Costa


Reprovació d'Arrimadas i alliberament dels Jordis

En l'apartat de mocions, ERC va presentar una moció de reprovació de les declaracions d'Inés Arrimadas, líder de Ciutadans a Catalunya, per unes declaracions sobre el President Companys. Josep M. Diéguez va expressar el dubte del partit de presentar el text "per no caure en la provocació". Per això el regidor insistia en què "no estem buscant cap excusa per reprovar una persona i un partit polític, sinó unes paraules".

Diéguez es referia a unes declaracions d'Arrimadas en les quals deia que "qui va afusellar el senyor Companys va ser un règim franquista, feixista. No va ser l'estat espanyol". El regidor apuntava que qualsevol estat democràtic assumeix els crims comesos de les administracions que l'han precedit, com és el cas d'Alemanya amb el nazisme.

A més, també va exposar que a Vic s'hi organitza un acte en homenatge a l'expresident únic, ja que reuneix la majoria de partits polítics i entitats, i "no l'hem sabut trobar enlloc més a nivell català". Per aquest motiu, des d'ERC van creure convenient presentar aquest text. Tots els partits del consistori van votar-hi a favor, excepte Anglada, que va votar-hi en contra, perquè la qüestió no "pertoca" a l'Ajuntament de Vic.

D'altra banda, Joan Coma, de Capgirem Vic, presentava una moció per exigir l'alliberament immediat dels presos polítics Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Coma remarcava que no s'oblidés "la vergonya de l'estat espanyol" i animava a convertir l'energia i la por en empatia i estratègies per anar en contra la repressió.

En aquest sentit, Coma cridava a la "confrontació directa contra l'estat espanyol" i que Vic esdevingui "una ciutat ingovernable" per aconseguir la llibertat presos polítics i el retorn dels exiliats, ja que "estem davant d'un estat feixista i antidemocràtic". Tots van votar-hi a favor, excepte Anglada que es va abstenir.

Per últim, Capgirem també va presentar una moció per al foment de la sobirania i la sostenibilitat energètica de Vic. El text proposa elaborar un certificat d'eficiència energètica dels edificis de titularitat pública municipal, en un termini d'un any; l'elaboració d'una auditoria energètica; l'elaboració d'un pla d'acció en un futur; i l'adopció del "Manual de bones pràctiques per a la millora de l'eficiència energètica dels edificis municipals".
 

Un dels molts llaços grocs del ple de Vic. Foto: Adrià Costa

 

Anna Erra, durant el ple de Vic Foto: Adrià Costa

 

Joan Ballana, durant el ple de Vic Foto: Adrià Costa

 

Àlvar Solà, durant el ple de Vic Foto: Adrià Costa

Arxivat a