Deu anys de Perot Rocaguinarda i Mercè de Pecanins

Olost acull aquest diumenge, 4 de novembre, la desena edició de la Fira d'en Rocaguinarda

En Ramon i la Laura Marsó interpreten en Perot Rocaguinarda i la Mercè de Pecanins
En Ramon i la Laura Marsó interpreten en Perot Rocaguinarda i la Mercè de Pecanins | Albert Alemany
01 de novembre del 2018
Els germans Marsó -Ramon i Laura- són la parella fictícia més coneguda d'Olost. Fa 10 anys que encarnen Perot Rocaguinarda i Mercè de Pecanins en la coneguda fira dedicada aquest bandoler. Juntament amb Serrallonga, Perot Rocaguinarda va ser el bandoler més famós de l'època. Era temut pels seus enemics, sobretot per l'exèrcit de Sa Majestat, i respectat pels pobres, ja que se'l considerava el Robin Hood català. Mercè, veïna d'Olost, és la seva muller i simbolitza el lligam entre el bandoler i aquest municipi.

Olost celebra aquest diumenge, 4 de novembre, la tradicional fira per recordar l'època del bandoler. El principal atractiu són les escenes teatralitzades que protagonitzen un centenar de persones d'Olost. "En Perot i la Mercè són la nit i el dia", explica la Laura. "Ella és molt sentida, emotiva i està enamorada i enlluernada d'aquest gran bandoler, tot i que l'entorn li diu que vagi amb compte", explica. "Ell també està enamorat, però és el líder dels bandolers i ha d'anar torejant els seus perquè no el vegin feble", afegeix en Ramon.

Els germans no es consideren una "institució", tot i interpretar les estrelles de la fira. "Els primers anys la gent ens reconeixia, però ha arribat un punt que ja veuen el personatge i em tracten com la Mercè", explica ella. Per la seva banda, ell afegeix que "sobretot per la canalla és com quan arriben els reis".

Tenen clar que els papers no són seus i no és quelcom establert. "Tothom pot fer el que vulgui i escollir el personatge", diu en Ramon, mentre que la Laura afegeix que "cadascú es pot emmotllar amb el personatge que li ve més de gust: de bugadera, de borratxo o de barjaula".

La implicació de tot un poble

"Tot va començar com una anècdota", recorda la germana Marsó: "Abans es feia una fira d'arts i oficis i vam buscar-li un al·licient com és el teatre". Tots dos fan molt bona valoració de l'evolució de l'esdeveniment. "Al principi érem 3 persones i ara hi ha unes 150 persones involucrades", diu en Ramon. "Cada vegada hi ha més gent, i n'hi ha que fa deu anys que fa personatges diversos o que estan a la part d'attrezzo, sense la qual no podríem tirar endavant", afegeix la Laura. "Ha agafat una volada que hem hagut de posar grades a les escenes de la tarda", diu ell.

Els Marsó van més enllà i remarquen que "la fira ha cohesionat el poble i dona un tret diferencial a totes les que es fan arreu de Catalunya: amb Perot de Rocaguinarda com a fil conductor, però amb humor, surrealisme i anacronisme", explica en Ramon. "El poble espera la fira amb candeletes", conclou la Laura.

Una edició "amb un toc picant"

"Juguem amb el sentit de l'humor, el surrealisme i l'anacronisme, a cavall del segle XVII i el XXI", explica en Ramon. Enguany s'hi podran veure escenes renovades i d'altres de noves, però la principal novetat, tal com indica el títol de la desena edició "Féria X", és que hi ha "un punt picant a cada escena".

Davant de l'èxit dels darrers anys, molts restaurants del municipi quedaven col·lapsats i per això des de l'organització informen que enguany hi haurà foodtrucks. Com l'any passat, la fira també està marcada per l'actualitat política i el llaç groc també forma part del repartiment. Tal com explica Laura Marsó, tant el segle XVII com l'actual representa "la força del poble", abans donant suport als bandolers i ara demanant la llibertat dels presos polítics.
 

Recull de galeries de fotos de la Fira d'en Rocaguinarda 

Programa d’actes de la Fira d’en Perot Rocaguinarda

Dos personatges de la fira, caracteritzats d'època. Foto: José M. Gutiérrez