Les jornades Miquel Martí i Pol s'amplien amb una programació més transversal

El certamen, que té lloc del 7 al 24 de novembre, commemora els 15 anys de la mort del poeta

Durant la roda de premsa de presentació de les jornades Miquel Martí i Pol a Roda de Ter.
Durant la roda de premsa de presentació de les jornades Miquel Martí i Pol a Roda de Ter. | Carles Fiter
31 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:24h
L'11 de novembre de 2003 va morir el poeta Miquel Martí i Pol. Per commemorar aquesta efemèride, la Fundació que porta el seu nom organitza durant aquest novembre unes jornades amb la voluntat de recordar la figura del poeta rodenc i impulsar el coneixement de la seva obra i llegat. Tal com explicava la directora de la Fundació Miquel Martí i Pol, Montse Caralt, el certamen està marcat per "la transversalitat, la creació de xarxa i sinergies i l'ampliació d'escenaris". Les jornades Miquel Martí i Pol tindran lloc del 7 al 24 de novembre.

Caralt remarcava que durant aquests dies s'han preparat una vintena d'activitats en 13 espais repartits per sis municipis de Catalunya. Com a novetat, cal destacar que enguany el certamen s'amplia a Torelló i Girona, a més de Roda de Ter (població natal del poeta), Vic, Tavèrnoles i Barcelona. La directora de la Fundació destacava que la programació "és més transversal que mai", ja que contempla des d'actes festius i populars, fins a tallers o actes acadèmics. En aquest sentit, apuntava que es tracta d'un "llegat literari viu" que vol arribar a tots els públics.

Poetes locals, a Vic i Tavèrnoles

Vic i Tavèrnoles acolliran el cicle "Amb veu pròpia. Crònica de demà", una acció literària amb poetes reconeguts dels respectius municipis. En el cas de la capital, s'hi podrà escoltar poesia de Lluís Solà Sala i, a Tavèrnoles, de Pilar Cabot, traspassada ara fa un any.

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, apuntava que "treballar en xarxa el món de la cultura i la poesia, treu el potencial de la comarca i el visibilitza". En aquest sentit, el batlle de Tavèrnoles, Carles Banús, explicava que és "un goig" per un poble petit formar part d'aquesta programació en què hi ha capitals de província i la de la comarca.

Entre les activitats del certamen destaquen la ruta literària que recorrerà Roda de Ter i visitarà la casa del poeta (10 de novembre); l'espectacle Em sents, Miquel?, a càrrec de l'Escola Municipal de Roda de Ter i l'Esquirol (11 de novembre); o la II Jornada-Col·loqui sobre literatura i educació a Girona (23 i 24 de novembre).

El Premi de Poesia Miquel Martí i Pol

El Premi de Poesia Miquel Martí i Pol és un dels plats forts del certamen. Tal com destacava la regidora de cultura de Roda de Ter, Cesca Costa, enguany el guardó té un valor de 3.000 euros i la convocatòria ha tingut una bona acollida de textos presentats "amb un nivell molt important". En la 34a edició, s'han presentat una seixantena de volums.

A punt d'estrenar la seu

La roda de premsa s'ha presentat a la nova seu de la Fundació Miquel Martí i Pol i es preveu que el mes de març es pugui inaugurar coincidint amb el 90è aniversari del seu naixement. Les quatre cases, propietat de l'Ajuntament de Roda, s'han rehabilitat a través del Pla de Barris. Tal com explicava l'alcalde Albert Serra, una d'aquestes cases és on va viure el poeta durant més de 20 anys i on es vol ubicar la casa museu dedicada al poeta. Tot i això, encara no hi ha data i Serra confia en la Diputació de Barcelona per poder-ho tirar endavant.
 

Consulta tota la programació de les Jornades Miquel Martí i Pol