Cultura

La Diputació invertirà 3,2 milions d'euros per preservar el patrimoni arquitectònic d'Osona

S'intervindrà al Despujol de les Masies de Voltregà, Can Puget de Manlleu, el campanar de Rupit o el parc de les Set Fonts de Sant Julià de Vilatorta

per Redacció , 30 d'octubre de 2018 a les 10:27 |
Can Puget de Manlleu. | Carles Fiter
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Diputació de Barcelona invertirà 23,5 milions d'euros per preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació amb un seguit d'obres de consolidació, reforma i rehabilitació d'edificis monumentals i jaciments arqueològics. El president de la Diputació, Marc Castells, ha assegurat que és "una aposta sense precedents, de les més importants a nivell econòmic". En clau osonenca aquesta inversió suposa més de 3,2 milions d'euros.

Les actuacions que compten amb una major dotació econòmica (200.000 euros) són el Despujol de les Masies de Voltregà, Can Puget de Manlleu, el campanar de Rupit, el Mallol de Sant Hipòlit de Voltregà, les Set Fonts de Sant Julià de Vilatorta, el casal cultural i recreatiu de Sant Pere Torelló, la casa del metge de Borgonyà, i la Torre Vidal de Torelló. En total es faran 26 actuacions a Osona (en 21 municipis) de les 201 de tota la demarcació. Destaca que se'n faran dues a Olost, Oristà, Santa Maria de Besora i a Tona.


Segons Castells, aquesta inversió serà beneficiosa pel turisme, "permetent un retorn econòmic i social en base a la generació d'activitat econòmica, vinculada a la recuperació arquitectònica", però també ha remarcat la creació de rutes, relats i millorar la identitat dels municipis, aconseguint que gent del territori els vulgui conèixer i visitar. El president de la demarcació recalca que un dels beneficis col·laterals d'aquesta inversió permetran que molts d'aquests béns que la Diputació ajudarà a restaurar "podran ser utilitzats".

El programa d'inversions dóna suport econòmic a 201 actuacions de les 12 comarques de la demarcació, donant una subvenció del 100% de l'import sol·licitat. El suport ofert als ajuntaments té la finalitat de garantir la pervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic local per tal de poder-lo usar o millorar-ne l'ús actual.


Un compromís iniciat fa 100 anys

D'altra banda, el cap del Servei Arquitectònic Local (SPAL) de l'SPAL, Joan Closa, fa èmfasi en la idea que "qui en sortirà beneficiat és el patrimoni" i posa com a exemple que aquest nou ajut de la Diputació és una bona notícia !pels que som experts i coneixedors del patrimoni!.

L'SPAL és un òrgan creat sota la direcció d’Enric Prat de la Riba amb l’objectiu d’assessorar i oferir suport tècnic i científic als municipis a l’hora de dur a terme actuacions en els seus monuments i centres històrics. 
 

Consulta la inversió de la Diputació de Barcelona a Osona per preservar el patrimoni arquitectònic / Diputació de Barcelona

 

Participació