​Manlleu crea un catàleg de consum responsable

Es tracta d'un llistat de vint empreses que treballen amb criteris d'economia social i solidària

Maresmon és una de les organitzacions que apareix en aquest nou catàleg.
Maresmon és una de les organitzacions que apareix en aquest nou catàleg. | Dies d'Agost
Redacció
03 de novembre del 2018
L'Ajuntament de Manlleu ha elaborat un catàleg d'organitzacions d'economia social i solidària. Ho ha fet amb l'objectiu de fer visible les empreses i entitats del territori i animar a la ciutadania a comprar els seus productes i serveis. Per poder aparèixer al catàleg, han hagut de realitzar el Balanç Social de la Xarxa d'Economia Solidària (XES), una eina de transparència que avalua el comportament de les organitzacions i la seva responsabilitat social i ambiental.

Tal com expliquen en una nota, hi apareixen 20 organitzacions (18 d'osonenques i 2 d'abast català), amb la perspectiva que l'oferta es vagi ampliant a mesura que més empreses i entitats de l'economia social i solidària s'hi vagin sumant. Per fer-ho, es preveu que anualment, entre abril i juliol, puguin fer el balanç i accedir al catàleg.

Les organitzacions que apareixen al catàleg són diverses. Per formes jurídiques predominen les cooperatives de treball associat, les fundacions i les associacions. Pel que fa a sectors d'activitat n'hi ha, sobretot, d'alimentació, serveis de salut i cura a les persones i cultura i oci.

El Balanç Social de la XES que han de passar les entitats per poder aparèixer al catàleg és una eina de mesura i avaluació en funcionament des de l'any 2007, que utilitzen més de 180 organitzacions a Catalunya (al catàleg de la XES hi són totes). Aquests sistema d'avaluació es basa en els principis de l'economia social i solidària: participació, transparència, igualtat, gènere, interculturalitat, finances ètiques, qualitat laboral i medi ambient. La informació que reporten les empreses i entitats a través del qüestionari, genera un seguit d'indicadors que són la base per a avaluar el retorn social dels projectes.

L'elaboració del balanç no només serveix per poder aparèixer al catàleg, sinó que l'organització que participa pot obtenir un informe amb recomanacions de millora en el funcionament intern. A més, amb les dades obtingudes de totes les empreses i entitats, l'Ajuntament elabora una anàlisi per obtenir indicadors agregats del funcionament de les organitzacions, i així les entitats tenen uns valors de referència on comparar-se i anar millorant.
Arxivat a