​La Coral Safari d'Uganda, simbiosi perfecta entre música i esperit de superació

El cor d'infants i joves ha actuat a l'Espai Rusiñol de Manlleu

El Cor Safari d'Uganda a Manlleu.
El Cor Safari d'Uganda a Manlleu. | Toni Carrasco
Toni Carrasco
25 d'octubre del 2018

L'Espai Rusiñol de Manlleu va acollir la Coral Safari d'Uganda. Els infants i joves procedents d'un orfenat del país africà, que és el segon cop que venen a Osona, van demostrar la simbiosi entre la música i l'esperit de superació. Una quinzena de cantaires, tot i que els components del cor en són uns 270, van fer gaudir de valent amb els seus ritmes, cants, alegria i bon humor al nombrós públic que omplia l'espai manlleuenc.

L'entitat que ho gestiona és la Fundació Nzuri Daima i el concert va comptar també amb la col·laboració l'Institut Antoni Pous de Manlleu. Els quinze cantaires procedeixen del primer cor que ara ja fa dos anys va sortir d'Uganda a actuar a arreu del món i les seves edats giren entorn els catorze anys. Gràcies a aquest projecte tots cursen secundària i aconsegueixen sortir de l'extrema pobresa, els problemes socials i de salut, i alhora eviten que moltes de les joves siguin mares prematures amb tan sols 13 anys.

L'espectacle ressegueix la història i les vivències a través dels balls, les músiques i les cançons d'una nena que parla amb un arbre, un baobab. Aquest arbre és la veu en off d'un nen de deu anys refugiat que es diu Víctor Mandela, subsudanès, al nord d'Uganda on hi ha 1,5 milions de refugiats en el camp més gran del món. Aquest nen real i que encara viu al camp de refugiats, entre cançó i cançó, va fent fotos amb una càmera de paper.

El Cor Safari va néixer en una escola-orfenat d'Entebbe. La música els ajuda a sanar l'anima i les ferides emocionals d'abandonament, dels abusos, de l'explotació o de la violència, segons els seus fundadors Richard i Mama Dèbora, uns amants de la música. El cor té a més la peculiaritat que la Joy, una de les nenes del cor, compon totes les cançons d'ençà que tenia uns sis anys.

Els propers concerts tindran lloc el 25 d'octubre a Figueres, el 26 a l'Hospitalet de Llobregat, el 27 a Llinars del Vallès, el 28 a Sant Feliu de Llobregat i el 30 a Lleida. Els padrins actuals del Cor Safari són, entre d'altres, Alejandro Sanz, Rosario Flores, Txarango i Teràpia de Shock.

Arxivat a