Càrnies en Lluita diu que les condicions laborals «són les mateixes» a Le Porc Gourmet tot i la vaga de fa un any

La Generalitat i l'empresa defensen que s'ha internalitzat els treballadors tal com es recollia en els acords pactats

Un treballador explicant a la portaveu de Càrnies en Lluita el tracte rebut.
Un treballador explicant a la portaveu de Càrnies en Lluita el tracte rebut. | ACN
Redacció
25 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 9:10h
El 25 d'octubre de l'any passat, un centenar de treballadors de l'escorxador de Santa Eugènia de Berga Le Porc Gourmet, propietat del Grupo Jorge, van decidir fer vaga per reclamar "una negociació formal" amb l'empresa i les cooperatives. Denunciaven que no s'estava complint la nova llei de cooperatives catalana. Gràcies a una modificació del text, els treballadors havien de deixar de ser cooperativistes de treball associat i passar a cotitzar per règim general. Un any després, el grup de suport Càrnies en Lluita denuncia que, tot i que molts ja tenen contracte, les condicions laborals amb què treballen continuen essent "les mateixes". De la seva banda, des de la Generalitat i l'empresa defensen que les coses s'estan fent segons els acords pactats.

La valoració que fan des de Càrnies en Lluita sobre l'any de lluita laboral a Le Porc Gourmet després que alguns treballadors van decidir anar a la vaga és que la situació és "millor" perquè s'ha aconseguit un contracte i la cotització per règim general, ha explicat a l'ACN Roser Iborra, una de les portaveus del grup de suport als treballadors. "És evident que hi ha hagut una victòria en aquest sentit", ha celebrat Iborra, però no s'escapa a ningú que la lluita ha quedat "tocada". La portaveu ho ha acusat a les dues tandes "d'acomiadaments brutals", quan alguns treballadors no van voler signar un nou contracte amb les noves cooperatives després de l'extinció de la relació laboral amb les que tenien fins llavors (Taic i Clavial).

"Els treballadors acomiadats (gairebé un centenar) es van haver de buscar la vida, i tot i que ara estan arribant les readmissions, hi ha gent que ja està treballant a altres llocs", ha explicat Iborra. La portaveu del col·lectiu ha denunciat que dilatar els acomiadaments ha estat una estratègia "deliberada" per fer fora els més lluitadors. Hi ha persones que han estat sense treballar durant vuit mesos, "un càstig massa llarg". Tanmateix, Iborra ha destacat que les assemblees de treballadors no s'han aturat mai en tot aquest temps. D'altra banda, ha assenyalat, l'adscripció al règim general proporciona als treballadors "eines més efectives", com per exemple la possibilitat de crear una secció sindical.

Malgrat els serrells que han quedat oberts en la lluita a Le Porc, Roser Iborra ha destacat un agraïment als treballadors, "perquè no només ha tingut i tindrà un efecte dòmino en altres escorxadors, sinó que és una lluita contra la precarietat, no només d'aquest sector". 

Reorganitzar la lluita

El repte a partir d'ara és reorganitzar els treballadors en un nou escenari en què alguns veuen com una gran victòria el fet de disposar d'un contracte laboral adscrit al règim general. Altres, com el Said, han denunciat a l'ACN que, tot i haver signat el contracte, les condicions laborals a l'empresa "no han canviat". Segons ha assenyalat, Le Porc està pagant "per sota del conveni" i hi ha problemes per cobrar les hores extra. "No parlen ni de vacances, ni de les hores extra que estem fent. No ens donen explicacions de res", s'ha queixat el treballador. A més, també ha denunciat que molts no tenen clar quina és la seva relació amb l'empresa pel que fa l'antiguitat, després d'anys de servei. "Quan es pregunta, les respostes mai són clares", ha criticat. 

Des de Càrnies en Lluita també han denunciat que a l'interior de l'empresa "hi continua havent un clima d'amenaces i pressions". "En aquests moments estan amenaçant a treballadors dient-los que es troben en període de prova, i que facin bondat", ha dit Roser Iborra per denunciar que molts treballadors amb el contracte acabat de signar continuen tenint por. "Per sort, ara la gent ja no es creu tot el que diuen, i espero que els treballadors trobin eines per continuar la lluita", ha afegit. Per en Said, la situació a l'empresa pot canviar, "però cal lluitar-ho, perquè ells ja estan acostumats a fer el mateix". 

Esperant una readmissió que no arriba

Un dels casos que encara espera la trucada de l'empresa per poder-se reincorporar és la Mariana. Es tracta de la parella d'un dels tres treballadors afectats per un brot de tuberculosi pulmonar que es va detectar a l'escorxador el mes de març. El seu marit ja ha sortit de l'hospital, però està seguint un tractament i encara no pot treballar. Segons ha explicat, la subsistència de la família és crítica, perquè quan es va extingir el seu contracte amb la cooperativa Taic, tant ella com el seu fill es van quedar sense feina per no voler signar amb una nova nova cooperativa.

Tot i que no està contenta amb el tracte que li dispensaven quan treballava a Le Porc, la Mariana ha explicat que necessita la feina per tirar endavant. Tot i que ha buscat una alternativa, de moment no ha trobat cap oportunitat laboral. "Ara tenim l'ajuda de Càritas, però no tinc diners per pagar el lloguer, ni la factura de la llum", ha relatat. 

Seguiment del compliment de l'acord

Ara per ara, els 1.300 treballadors dels escorxadors del Grupo Jorge a Catalunya (Le Porc Gourmet i The Fortune Pig a Mollerussa) estan inscrits en una empresa pont anomenada Axparia Trade i es preveu que passin a formar part de l'empresa principal abans del 31 de desembre. Tal com recull el pacte signat entre Le Porc i el sindicat Comissions Obreres, el procés d'internalització es duria sota aquesta premissa perquè Grupo Jorge no es veia amb la capacitat d'assumir el "volum" que suposava regularitzar els més de mil treballadors de cop. 

Des del Govern, mediador durant el conflicte, el conseller d'Empresa, Chakir El Homrani, ha assenyalat en declaracions a l'ACN que el Grupo Jorge està complint l'acord de regularitzar tots els treballadors. "Si no es complís l'acord, llavors actuaríem", ha assenyalat amb contundència. "De moment, s'estan complint els terminis", ha destacat. 

De la seva banda, Grupo Jorge també defensa que els contractes s'han signat d'acord al pacte. Fonts de l'empresa han confirmat a l'ACN que ja han donat el procés d'internalització dels treballadors per acabat, concretament abans del que es pensaven. Segons han assegurat, i salvant casos aïllats, "la gran majoria dels treballadors que han volgut s'han pogut reincorporar". 

La vinculació dels permisos d'obres a la signatura dels contractes

Un dels punts que més polèmica ha generat durant tot el procés ha estat la inclusió d'un punt en el pacte d'internalització dels treballadors. Mentre que en el preacord no s'incloïa, en l'acord es va condicionar el pas dels treballadors a règim general al "compromís de concessió de les autoritzacions corresponents". En concret, aquest punt es referia a cinc permisos municipals que Grupo Jorge volia demanar a l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga per ampliar les instal·lacions. El consistori, però, només en va concedir dos, i la resta es van denegar perquè no s'ajustaven a les normes urbanístiques. Entre les peticions denegades, hi havia construir un pont aeri per connectar dues naus i una sala de desfer en un dels subterranis.

Incloure la concessió dels permisos municipals en el pacte va crear un fort rebuig entre els sindicats no signants del pacte, els treballadors i també incredulitat en l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga, que no era part interessada en l'acord. Des de l'empresa han tret ferro a l'assumpte i han destacat que l'objectiu d'incloure aquell punt a l'acord era "agilitzar" els tràmits d'unes inversions que volen dur a terme igualment. Així, Grupo Jorge volia "amortitzar" més ràpid el "sobre cost" que els suposa una internalització de prop de 1.300 treballadors. La denegació dels permisos, però, no els ha frenat ni ha condicionat els nous contractes, i les fonts apunten que "no hi ha hagut cap canvi, el procés de creixement segueix endavant". 

Sancions a les càrnies

Le Porc Gourmet té oberts diversos expedients amb Inspecció de Treball. Una de les entrades més sonades va ser el passat mes de febrer, quan la inspecció es va acompanyar d'un inusual desplegament policial. Des de Càrnies en Lluita denuncien que aquests expedients romanguin oberts i demanen que es tanquin i s'assumeixin les sancions que pertoquin. 

El conseller El Homrani ha destacat la importància que suposen les inspeccions per detectar els fraus d'alguns empresaris i evitar la vulnerabilitat dels treballadors. El Homrani vol disposar de més inspectors i, a l'espera de l'obertura dels processos d'oposició per part de l'Estat, ha assenyalat que hi haurà 30 noves places, que ja gaudeixen de dotació pressupostària. "Fins ara ens trobàvem que el personal es jubilava o demanaven un canvi de lloc i no els reposaven, cosa que limitava molt l'actuació". "A partir d'ara tindrem un creixement net d'inspectors i això és una bona notícia", ha destacat.

Segons dades del Departament de Treball, en els darrers cinc anys s'han finalitzat 1.715 inspeccions (normativa laboral, seguretat social, llei de cooperatives), que han donat lloc a 509 propostes de sanció i 1.088 requeriments a diferents tipus de deficiències.

Concretament, en relació a les cooperatives de treball associat, es determina que pel que fa a la cessió il·legal, entre l'1 de gener de 2015 i el 28 de setembre de 2018 es van finalitzar 62 ordres de servei. Això vol dir que en aquest període, 1.937 treballadors que fins llavors eren socis d'una cooperativa han passat a estar directament contractats per l'empresa principal. 

 

L'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga Foto: Josep M. Montaner