El jutge del cas Bon Preu podria acabar dividint els supermercats entre els germans

Joan Font demana dividir els actius de l'empresa, mentre que el seu germà Josep aposta per vendre la seva meitat per un valor de 530 milions d'euros

Aida Morales / Carles Fiter
24 d'octubre del 2018
Actualitzat el 26 d'octubre a les 16:39h
Durant el judici d'aquest dimecres al tribunal mercantil de Barcelona.
Durant el judici d'aquest dimecres al tribunal mercantil de Barcelona. | ACN
Posicions enfrontades, altra vegada, al judici que ha tingut lloc aquest dimecres al jutjat mercantil número 8 de Barcelona, sobre la separació del grup osonenc de supermercats Bon Preu. Els dos germans, Josep i Joan Font, s'han vist les cares a la vista, tot i que els seus advocats han renunciat a demanar-ne la declaració i només s'ha comptat amb la presència d'un perit expert en economia, que ha fet la valoració de les diferents auditories a petició de Josep.

Ara, doncs, haurà de ser la jutgessa del cas qui decidirà si s'ha de procedir a la venda de mitja companyia (com demana el vicepresident, Josep Font) o bé, per contra, si s'ha de continuar amb el procés d'escissió derivat de la mediació, i que consisteix en una separació econòmica, però també patrimonial i de negoci, de l'empresa. En altres paraules, dividir supermercats. Això, de fet, és el que contempla la clàusula del grup en aquests casos de separació i que demana Joan Font, president de Bon Preu.


Sigui com sigui, doncs, la sentència establirà un procediment i un preu, arran de la petició, el passat desembre del 2017, quan Josep va oferir a Joan que li comprés la seva part de la cadena. La situació s'hagués resolt per la via dels fets si s'haguessin posat d'acord en el preu de compra, però el conflicte ha acabat als tribunals. El juny passat ja es va celebrar una vista de mesures cautelars que va desembocar en l'actual judici oral. 

La venda per 500 milions d'euros

La petició de Josep Font ha pivotat, bàsicament, sobre la declaració del perit que, abans de les conclusions, ha testificat davant del tribunal. Aquest, doctor en ciències econòmiques i empresarials, i catedràtic d'economia adscrit a la Universitat de Sevilla, ha valorat totes les auditories presentades pels dos germans. Tal com informava La Vanguardia, una primera valoració de l'auditoria que va fer Josep era de 960 milions; mentre que la de Joan era de 380 milions. Se'n va fer una altra i amb consultores diferents, amb el resultat que la de Josep es fixava en 1.100 milions, mentre que la de Joan només en 600.
 

Joan Font, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa


Segons el perit, l'auditoria més "raonable" de totes era la que ascendia a més de 1.000 milions i, per tant, l'advocat de Josep ha instat la jutgessa a sentenciar que la seva part de l'empresa era de 530 milions d'euros. Res a veure, no obstant, amb allò que ha demanat posteriorment l'advocat de Joan Font, que ha defensat el que suposaria una separació física del grup.

"No s'ha d'anar a cap de les solucions que proposen, sinó cap a la separació", ha reclamat el lletrat de Joan. Per això, i tal com va establir el mediador, el que es demana és l'escissió de l'empresa i la formació de lots. Així, s'aconseguiria repartir els actius immobiliaris, els diners i el negoci entre els germans i, per tant, també el "risc", i seria una opció més igualitària que no només realitzar el pagament de la part. A més, ha avisat l'advocat, el grup Bon Preu no podria pagar 530 milions al seu germà, ja que això portaria l'empresa directament a un "concurs de creditors" i faria que no sobrevisqués. 

L'empresa segueix creixent, tot i el desacord

Tot i la desavinença familiar, paral·lelament el grup (propietari de les marques Bonpreu, Esclat i EsclatOil) va tancar l'exercici 2017 amb una facturació d'1.199 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement de l'11,4% respecte a l'any anterior. També va crear un total de 600 llocs de treball, arribant així a una plantilla de 6.400 treballadors.

La companyia va invertir l'any passat un total de 147 milions, que es van destinar principalment a la construcció de nous establiments i a ampliar l'estructura logística. El març de 2017 es va inaugurar el nou magatzem de productes refrigerats a Balenyà, amb una superfície de 23.000 metres quadrats, i durant el conjunt de l'exercici es van obrir cinc hipermercats Esclat, dos supermercats Bonpreu i tres gasolineres EsclatOil.

Pel que fa als seus propietaris, Joan Font té un perfil molt emprenedor, cerca noves oportunitats i té cura de les relacions externes, assumint el paper d'home públic de la marca. Per la seva banda, Josep Font cobreix una funció més administrativa i financera, i s'encarrega de consolidar el que s'ha desenvolupat. Cal destacar que Joan és la cara més visible de Bonpreu, ja que és l'encarregat de fer presentacions o intervenir en conferències. En el vertent polític, va formar part del Consell Assessor per a la Transició Nacional que va impulsar Artur Mas.
Arxivat a