En Barney, el primer gos policia, es queda a Vic

La regidora de Convivència i Seguretat, Susagna Roura, remarca el bon resultat de la prova pilot de la unitat canina durant aquest estiu

En Barney, durant la presentació de la unitat canina de Vic el passat juny
En Barney, durant la presentació de la unitat canina de Vic el passat juny | Josep M. Montaner
23 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:09h
El primer gos policia de Vic (i Osona), en Barney, patrullarà durant molt de temps per la ciutat. L'Ajuntament de Vic va posar en marxa la prova pilot per implantar la unitat canina (K9) a la ciutat des de juny fins al setembre. El resultat ha estat excel·lent i tal com explica la regidora de Seguretat, Susagna Roura, a Osona.com està previst que en Barney segueixi rondant pels carrers.

L'animal està llogat a Caniausa, l'entitat encarregada de la recollida d'animals a la ciutat. A més del lloguer per fer aquest tipus de tasques, també ofereix els cursos de formació i ensinistrament a Piera. El contracte de lloguer es pot allargar fins a deu mesos aproximadament. Actualment es va renovar mensualment i quan s'acabi el que marca el pressupost, s'haurà d'obrir un concurs, i es decidirà si es compra o es prorroga més temps.

La unitat canina està enfocada a la detecció d'estupefaents per patrullar pels carrers, parcs públics i infantils. En Barney pot arribar a detectar fins a 17 substàncies com la marihuana, la cocaïna, l'heroïna o l'speed. D'ençà que es va iniciar la unitat, el gos ha detectat desenes de consumidors i passants de drogues. Roura remarca que al principi "en vam detectar molts", i actualment vigilen més i estan més a l'aguait.

De fet, quan es va presentar la unitat canina, des de la Guàrdia Urbana de Vic ja es va apuntar que era un "element dissuasiu" perquè generés inseguretat per consumidors i traficants". Tot i això, Roura confessa que s'ha hagut de fer molta pedagogia perquè "molta gent es pensa que fumar drogues en un espai públic no està prohibit"

Important a les escoles i pels sorolls

La regidora explica que, gràcies al gos, a principis de curs s'ha pogut detectar una persona que estava en escoles per vendre drogues als estudiants. En aquest sentit, "fins i tot una escola ens ha demanat que els agradaria que hi hagués el gos per vigilar i alhora fer pedagogia perquè els alumnes vegin que no és quelcom innocu", explica Roura.

Durant el període de prova, en Barney ha patrullat pels carrers en temps d'estiu i "ha anat molt bé per controlar els sorolls en parcs i jardins públics", explica la regidora. Moltes persones s'han estat al carrer fins tard i els que dormien ho acostumaven a fer amb les finestres obertes. Només per patrullar amb l'animal, ha servit per fer dissuadir també els sorolls a la ciutat.

Ampliació del cos

Els encarregats d'en Barney són tres agents de la Guàrdia Urbana que comptabilitzen la feina de proximitat del barri amb la patrulla canina. Roura remarca que la plantilla ja era "justa" i amb el gos "falten guàrdies". Per això s'intentarà "buscar l'encaix" i "es té la intenció d'ampliar la plantilla", explica la regidora.
 

L'inspector Antoni Jurjo, la regidora Susagna Roura i els tres agents de la unitat canina. Foto: Josep M. Montaner

 

Arxivat a