Quant val Bon Preu? Un jutge resoldrà el plet dels germans Font

Els dos accionistes s'enfronten en un tribunal mercantil de Barcelona davant la incapacitat d'entendre's per quantificar l'empresa

Imatge d'arxiu de la inauguració de les  instal·lacions de Bon Preu a Balenyà
Imatge d'arxiu de la inauguració de les instal·lacions de Bon Preu a Balenyà | Adrià Costa
23 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:56h
Els germans Font, propietaris cadascun del 50% de les accions del grup osonenc de supermercats Bon Preu, dirimiran les seves diferències al jutjat de Barcelona aquest dimecres al matí. El vicepresident de la companyia, Josep Font, va presentar una demanda contra el seu germà Joan, president del grup, davant la incapacitat d'arribar a un acord per fixar un preu de compra de la meitat de l'empresa.

Els desacords venen de lluny, però els fets es remunten el passat desembre de 2017 quan Josep va oferir a Joan que li comprés la seva part de la cadena. La situació s'hagués resolt per la via dels fets si s'haguessin posat d'acord en el preu de compra, però el conflicte ha acabat als tribunals. El juny es va celebrar una vista per valorar les mesures cautelars que va demanar una de les parts i que s'ha de resoldre aquest dimecres.

La disputa no estaria motivada per la gestió ni per l'estratègia que segueix l'empresa en la seva expansió, sinó perquè Josep no està d'acord amb la política de retribució i el repartiment de dividends. 

La sentència busca un preu

Joan Font té un perfil molt emprenedor, cerca noves oportunitats i té cura de les relacions externes, assumint el paper d'home públic de la marca. Per la seva banda, Josep Font cobreix una funció més administrativa i financera, i s'encarrega de consolidar el que s'ha desenvolupat. Cal destacar que Joan és la cara més visible de Bonpreu, ja que és l'encarregat de fer presentacions o intervenir en conferències. En el vertent polític, va formar part del Consell Assessor per a la Transició Nacional que va impulsar Artur Mas.

El judici de dimecres busca una sentència que fixi un preu per la part que vol vendre el vicepresident. Aquest procés arriba després que els dos germans fessin auditories per separat per fixar un valor de la part que estava a la venda. Tal com informava La Vanguardia, la primera valoració de l'auditoria que va fer Josep era de 960 milions; mentre que la de Joan era de 380 milions.

Els dos propietaris es divideixen la gestió, però Josep Font, que vol vendre la seva part, creu que l'empresa val 960 milions i Joan Font 380

Se'n va fer una altra i amb consultores diferents, amb el resultat que la de Josep es fixava en 1.100 milions, mentre que la de Joan només en 600, i alhora avisava que en cas de venda, el valor del 50% seria només de 210 milions. Davant la impossibilitat d'arribar a un acord, finalment s'ha desembocat en un jutjat mercantil, que haurà de fixar una quantitat.

L'empresa segueix creixent, tot i el desacord

Tot i la desavinença familiar, paral·lelament el grup (propietari de les marques Bonpreu, Esclat i EsclatOil) va tancar l'exercici 2017 amb una facturació d'1.199 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement de l'11,4% respecte a l'any anterior. També va crear un total de 600 llocs de treball, arribant així a una plantilla de 6.400 treballadors.

La companyia va invertir l'any passat un total de 147 milions, que es van destinar principalment a la construcció de nous establiments i a ampliar l'estructura logística. El març de 2017 es va inaugurar el nou magatzem de productes refrigerats a Balenyà, amb una superfície de 23.000 metres quadrats, i durant el conjunt de l'exercici es van obrir cinc hipermercats Esclat, dos supermercats Bonpreu i tres gasolineres EsclatOil.
 

Joan Font. Foto: Adrià Costa.

Arxivat a