Jordà demana «complicitat» al sector per evitar l'entrada al país de la pesta porcina

Una de les vies amb què s'ha treballat és demanar "especial atenció" a les principals empreses importadores de garrins

Teresa Jordà, aquest dijous a la Fira de Biomassa a Vic.
Teresa Jordà, aquest dijous a la Fira de Biomassa a Vic. | ACN
Redacció
18 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:07h
La consellera d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Jordà, ha demanat la "complicitat" del sector porcí de Catalunya per tal d'evitar "per tots els mitjans" l'entrada de la pesta porcina africana al país. Segons la consellera, "evitar que entri no depèn exclusivament de nosaltres, però farem el possible i l'impossible perquè no passi". "No ho podem fer sols", ha insistit la consellera demanant la coresponsabilitat del sector. De fet, Jordà ha explicat que ja s'ha demanat a les grans empreses importadores de garrins, "que són les principals interessades", que extremin les precaucions i evitar l'entrada de la malaltia per aquesta via. Jordà ha llançat aquest missatge de tranquil·litat des de la Fira de Biomassa de Catalunya i el Saló del Biogàs que se celebra a Vic.

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha explicat que s'està treballant de manera "coordinada i eficient" amb diferents departaments de la Generalitat, "tots hi són a sobre". És important que hi hagi tranquil·litat, ha dit la consellera, "perquè ara per ara la pesta no la tenim a casa".

Jordà també ha destacat fer atenció "al mínim descuit". La consellera ha explicat que, fins i tot, des d'Interior, s'estan aturant autobusos per dur a terme revisions a passatge provinent de països de l'Europa de l'Est on hi ha constatació de casos per pesta. "Som molt curosos", ha destacat. "Perquè un entrepà amb embotit contaminat llençat a una paperera de la qual s'alimenti un porc senglar podria ser un focus de propagació", ha afegit.

Què és la pesta porcina?

La Pesta Porcina Africana és una malaltia infecciosa que afecta tant el porc domèstic com el porc senglar. No afecta en absolut l'ésser humà. La malaltia es transmet per contacte entre els animals malalts i per la ingesta de restes d'altres animals morts, carn o restes d'aliments que continguin el virus. La malaltia va entrar a l'est de la Unió Europea a finals del 2014. Actualment, els països afectats de la UE són: Lituània, Letònia, Estònia, Polònia, Romania, la República txeca, Hongria, Bulgària, i ara també Bèlgica.
Arxivat a