La Fira de Biomassa obre les portes amb un espai per al biogàs i al tractament de purins com a novetat

Una setantena d'expositors es reuneixen al recinte firal d'El Sucre fins aquest dissabte

Anna Erra i Teresa Jordà, aquest dijous a la Fira de Biomassa a Vic
Anna Erra i Teresa Jordà, aquest dijous a la Fira de Biomassa a Vic | Albert Alemany
18 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:16h
La Fira de Biomassa de Catalunya ha obert les portes aquest matí amb una àrea dedicada al biogàs i al tractament de purins com a principal novetat. El recinte firal d'El Sucre acull la sisena edició del certamen des d'aquest dijous fins al dissabte 20 d'octubre. Hi una uns 75 expostiors repartits en 117 espais.

Han inaugurat la fira Teresa Jordà, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Govern de Catalunya; Valentí Junyent, diputat delegat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona; Lars Gade Holm, conseller Econòmic i Comercial de l'ambaixada de Dinamarca a Espanya; i Anna Erra, alcaldessa de Vic.

El saló del biogàs i al tractament de purins és pioner a Catalunya, ja que no s'hi havia dedicat encara un espai. Es vol potenciar i donar a conèixer totes les iniciatives que treballen per una millor gestió i tractament de les dejeccions ramaderes.
 

Anna Erra i Teresa Jordà, aquest dijous a la Fira de Biomassa a Vic Foto: Albert Alemany


Tal com destacaca el gerent de l'Organisme Autònom de Fires i Mercats, Bernat Vilarasau, en la roda de premsa, tant la biomassa com el biogàs "treballen el sector primari, com la gestió de boscos i de residus", en aquest darrer cas, els purins. No es descarta que el primer saló dedicat al biogàs i tractament de purins pugui acabar tenint una entitat pròpia.

Un 64% de massa forestal

La fira vol posar en valor el sector forestal i la necessària gestió del territori. De fet, Catalunya té un 64% de massa forestal. Per això, es vol convertir en una alternativa del sector primari. Tal com apuntava Montse Barniol, directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del DARP, "representa un 0,03 del PIB, però és un benefici extens per tota la població". "Si som capaços de fer entendre això, podrem fer una gestió més sostenible dels boscos i reduir el risc d'incendi", concloïa.

Una de les principals novetats també és el canvi de dates. Històricament es feia el febrer, però el sector va demanar a l'organització que se situés a la tardor perquè és una època més favorable per recomanar els equips i sistemes. El certamen és de caràcter bianual, però enguany s'ha avançat un any perquè així no coincideix amb el temps amb la Valladolid, que també tracta la biomassa.

Entre les activitats destaca el primer Concurs Internacional de Motoserristes a Catalunya, la segona edició dels Premis Biomassa Catalunya, les presentacions comercials, o la jornada tècnica que tracta sobre grans consums o el cicle de vida de la biomassa i les emissions.

La 6a Fira de Biomassa de Catalunya està organitzada per l'Ajuntament de Vic, la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de la Propietat Forestal, l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i la Direcció General de Medi Natural, el Consell Comarcal d'Osona, el Centre Tecnològic Forestal, el Clúster de la Biomassa i les Diputacions de Barcelona i Girona.
 

Durant la inauguració de la sisena Fira de Biomassa Foto: Albert Alemany

Arxivat a