L'Esquirol

Rehabiliten el Camí Vell a Cabrera

L'Ajuntament de l'Esquirol inicia les obres de rehabilitació des de Cantonigròs per Aiats i adequarà una àrea al coll del Bram com a aparcament

per Redacció, 17 d'octubre de 2018 a les 10:36 |
Escales d'accés a Cabrera | Aj. de l'Esquirol
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de l'Esquirol ha iniciat a principis d'aquest octubre les obres de la rehabilitació del camí vell de Cabrera des de Cantonigròs per Aiats. Es tracta d'un camí històric, tradicional, públic, d'ús exclusiu per a vianants, que transcorre íntegrament dins els límits de l'Espai Natural del Collsacabra. Cabrera és un dels miradors més emblemàtics perquè es pot contemplar des de la Plana de Vic i la Garrotxa, fins a indrets tan distants com el golf de Roses, el Canigó o el Puigmal.

Tal com explica l'Ajuntament, actualment el camí d'accés de Cantonigròs per Aiats presenta greus afectacions degudes a l'erosió, les escorrenties d'aigua, la invasió de la vegetació i la manca de manteniment que dificulten el trànsit còmode i segur dels excursionistes. Aquestes dificultats comporten, al seu temps, que molt visitants optin per accedir al Santuari de Cabrera amb vehicle fins al Coll del Bram, generant una problemàtica important en un punt sensible a l'interior de l'espai natural protegit.


Per tot això, l'Esquirol va sol·licitar una subvenció al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per als espais naturals protegits de Catalunya i la va aconseguir. D'aquesta manera es pot fer front a la situació amb la reparació, millora, rehabilitació i reconstrucció del camí vell de Cabrera des de Cantonigròs i el condicionament d'un aparcament al coll de Bram.

La proposta tècnica pretén recuperar, rehabilitar i restaurar el camí històric tradicional de Cabrera des de Cantonigròs amb un conjunt d'actuacions distribuïdes al llarg del recorregut del camí. Cadascuna d'elles està adaptada a la problemàtica i característiques del punt concret però amb un denominador comú com és l'ús de tècniques tradicionals i materials sostenibles i integrats a l'entorn.


La importància dels camins tradicionals, els beneficis de la seva recuperació i les tècniques i criteris per a la rehabilitació dels seus elements constructius han estat descrits i posats en valor en dos llibres que han servit per definir la proposta tècnica i la tipologia d'actuacions: "El llibre dels camins" de Rafel López-Monné i Xavier Campillo i "Manual per la recuperació de camins tradicionals" de Jordi Tutusaus, ambdós editats per Arola Editors.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació