​La Fira de Biomassa incorpora un espai per al biogàs i al tractament de purins

El certamen canvia de dates a petició dels expositors, que enguany són una setantena

Durant la roda de premsa de presentació de la sisena Fira de Biomassa.
Durant la roda de premsa de presentació de la sisena Fira de Biomassa. | Carles Fiter
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 10:53h
La Fira de Biomassa de Catalunya torna a Vic a partir d'aquest dijous, 18 d'octubre, fins al dissabte 20. La principal novetat de la sisena edició, que se celebra al recinte firal d'El Sucre, és la incorporació d'una àrea dedicada al biogàs i al tractament de purins. "És una problemàtica a la comarca i administració i sector volem veure com tractar aquestes dejeccions", explicava el regidor de Fires i Mercat, Benjamí Dòniga, durant la roda de premsa. Es vol potenciar i donar a conèixer totes les iniciatives que treballen per una millor gestió i tractament de les dejeccions ramaderes.

En aquest sentit, el gerent de l'Organisme Autònom de Fires i Mercats, Bernat Vilarasau, destacava que era un saló pioner a Catalunya, ja que no s'ha dedicat mai encara un espai "per explicar quines solucions hi ha per tractar el purí". El gerent afegia que tant la biomassa com el biogàs "treballen el sector primari, com la gestió de boscos i de residus", en aquest darrer cas, els purins. No es descarta que el primer saló dedicat al biogàs i tractament de purins pugui acabar tenint una entitat pròpia.

Vilarassau destacava que des de la Fira de Biomassa es vol visibilitzar "més" el sector forestal, ja que es tracta d'un recurs "lligat el territori" i que "la gestió forestal" és una "eina imprescindible" per reduir els incendis.

Un 64% de massa forestal

Per la seva banda, Montse Barniol, directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, remarcava que la fira posa en valor el sector forestal, remarcant que "hi ha un 64% de la massa forestal al país".

En aquest sentit, Barniol destacava que s'està treballant perquè es converteixi en una alternativa del sector primari, ja que té un "benefici social i econòmic". "És un 0,03 del PIB, però és un benefici extens per tota la població", deia la directora general. "Si som capaços de fer entendre això, podrem fer una gestió més sostenible dels boscos i reduir el risc d'incendi", concloïa.

Barniol destacava que el consum de biomassa ha crescut lleugerament. "Hem de fer un esforç per instal·lar als edificis públics, però també en el sector industrial", afegia.

Canvi de dates

Una de les altres novetats és el canvi de dates. "Històricament es feia el febrer, però el sector ens va demanar que se situés a la tardor perquè és una època més favorable per recomanar els equips i sistemes", explicava Vilarassau. El certamen és de caràcter bianual, però enguany s'ha avançat un any perquè així no coincideix amb el temps amb la Valladolid, que també tracta la biomassa. "Atendre la demanda del canvi de dat4s era imporant, però havíem d'intentar intercalar-ho", explicava Vilarassau.

Com a novetat, hi haurà el primer Concurs Internacional de Motoserristes a Catalunya. També hi haurà la segona edició dels Premis Biomassa Catalunya, les presentacions comercials, o la jornada tècnica de dijous, que tractarà sobre grans consums o el cicle de vida de la biomassa i les emissions. Tal com explicava el regidor Benjamí Dòniga, hi haurà 75 expositors en 117 espais.

La 6a Fira de Biomassa de Catalunya està organitzada per l'Ajuntament de Vic, la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de la Propietat Forestal, l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i la Direcció General de Medi Natural, el Consell Comarcal d'Osona, el Centre Tecnològic Forestal, el Clúster de la Biomassa i les Diputacions de Barcelona i Girona.
 

La Fira Biomassa, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa

Arxivat a