Collsacabra Viu

Neix el Collsacabra Viu per recuperar l'essència de la Fira del Llibre de Muntanya

L'ambiciós programa, que inclou més de 70 activitats diferents i d'àmbits diversos –cultura, natura, música, esport i gastronomia– es desenvolupa al llarg del mes d'octubre

per Redacció, 12 d'octubre de 2018 a les 12:33 |
Albert Prado, Albert Marcé, Lourdes Marsal i Àlex Montanyà. | Aj. de l'Esquirol
A principis d'octubre es va presentar a Rupit el Collsacabra Viu, el programa d'activitats entorn de la natura que es porten a terme en aquesta zona. El certamen vol recuperar l'essència de la Fira del Llibre de Muntanya que es va acabant traslladant a Vic i, tot i que es feien activitats al Collsacabra, van perdre molts assistents. Així ho com explicava l'alcalde de l'Esquirol, Àlex Montanyà, a Osona.com el passat març.

Ara, l'Esquirol, Tavertet i Rupit i Pruit han tornat a unir esforços en aquesta iniciativa mancomunada que segueix les petjades dels inicis de la Fira del LLibre de Muntanya del Collsacabra amb un programa d'activitats a cada poble, durant tots els caps de setmana del mes d'octubre, i que abasta els àmbits de la cultura, gastronomia, música, natura i esport. Desapareix el format original de fira itinerant i es desvincula de la Fira de Muntanya de Vic, per així impulsar, al marge de Vic, un espai per donar a conèixer les singularitats del territori.


Més de 70 activitats

Les activitats del Collsacabra Viu es van iniciar el dissabte 6 d'octubre a Rupit, que durant el cap de setmana va fer activitats d'esport com la Pedalada de Rupit, les rutes guiades del romànic al Collsacabra, la projecció de la pel·lícula "K2, tocant el buit", i el Concert-Vermut amb la Vic Swing.

El cap de setmana del 13 i 14 d'octubre les activitats es traslladen a Cantonigròs, que presenten un ampli programa d'activitats. La Fira del Bolet que enguany arriba a la XXIIa, el Ier Canicròs del Collsacabra, un showcooking de la mà d'Ignasi Camps, contes de muntanya per al públic familiar i un espai per descobrir diferents publicacions del Collsacabra del fotògraf Carles Comella.

L'Esquirol serà l'amfitrió de les activitats la setmana del 19 al 26 d'octubre, i presenta activitats relacionades amb l'esport, la cultura i també l'alimentació, posant el centre d'atenció en els productes bio i els consums responsables. En el cartell figuren activitats com la 4a edició de la Cabrerès Marató de Muntanya, el showcooking per a carreres d'autosuficiència de la mà d'Astrid Barqué, rocòdrom, tirolines, i la segona edició de les Jornades de Turisme i Esport, en aquesta edició sota el tema: "La massificació en els espais naturals i els paratges emblemàtics: cal regular-ne l'accés?".


El 2n Concurs Internacional de Fotografia del Collsacabra destaca per haver doblat la presentació de fotografies de la primera edició i per incloure una nova categoria, la internacional, amb el títol enguany de "Llibertat d'expressió".

A l'Esquirol s'ha preparat un col·loqui especial dedicat a la plaga de l'eruga del boix on hi intervindran diferents experts i representants de les administracions. El cranc del Collsacabra també serà protagonista durant les xerrades programades a l'Esquirol. Els editorials de muntanya són convidats al Collsacabra com en els seus inicis amb la presentació de diferents llibres a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

La música arriba a l'Esquirol amb el concert de la Coral Lorelei al pavelló municipal amb "l'aplec del Remei", una sarsuela catalana que porta dalt de l'escenari entre d'altres una trentena de músics de l'Orquestra simfònica de l'Escola de Música de Gràcia.

Una nova proposta per conèixer el Collsacabra és el Romànic al Collsacabra, una visita guiada per les 4 ermites mes significatives del Collsacabra a Sant Martí Sescorts, Sant Julià de Cabrera, Sant Joan de Fàbregas a Rupit i a Sant Cristòfol a Tavertet.

A les portes d'implementar el mes de novembre el "Porta a porta" per a la recollida selectiva de deixalles a l'Esquirol, serà durant l'ultima setmana d'octubre que es celebrarà la Setmana Bio, que inclou xerrades sobre el reciclatge i tallers, collites ecològiques, i on es presentarà l'hort ecològic de l'Escola el Cabrerès.

El darrer cap de setmana les activitats es traslladaran a Tavertet, el poble als peus de la cinglera que acollirà activitats com els contes infantils de muntanya, les rutes temàtiques per la cinglera, les tirolines a la mateixa cinglera, o el concert-espectacle de Joan Reixach a l'església de Sant Cristòfol.

Consulta totes les activitats del Collsacabra Viu 2018

 
El programa d'activitats del Collsacabra Viu es va presentar el passat dia 3 a Rupit. Foto: @CollsacabraV

 

Participació