El Festival de Cinema de Muntanya de Torelló arrenca amb una xifra històrica de pel·lícules inscrites

La 36a edició aposta per la presència femenina en la indústria del cinema de muntanya

Jaume Freixas, Santi Vivet, Joan Salarich i Belén Latorre, durant la roda de premsa de presentació a Torelló..
Jaume Freixas, Santi Vivet, Joan Salarich i Belén Latorre, durant la roda de premsa de presentació a Torelló.. | Festival de Cinema de Muntanya
11 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 11:55h
Un total de 139 pel·lícules s'han presentat a la 36a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. Aquesta és, segons el president del certamen Joan Salarich, la millor segona xifra que ha tingut el festival des dels seus inicis. Aquestes provenen de 14 països diferents. El president explicava que la primera vegada que es va assolir el rècord va ser el 2016 (amb 146) i reconeixia que s'hi s'haguessin acceptat els films fora de termini i produïdes abans del 2016, "haguéssim superat les 160".

De les 139 produccions, 46 optaran a endur-se la Flor de Neu d'Or, el màxim guardó del certamen. Els preseleccionats provenen de 16 països diferents; 9 de França, 6 dels Estats Units, 6 d'Espanya i 6 i d'Àustria, entre altres. La secció competitiva reunirà les darreres novetats de grans referents com Xavier de la Rue, Adam Ondra, Tamara Lunger o els guanyadors del 2017, Anne i Erick Lapied.

El certamen se celebra del 16 al 25 de novembre i compte amb una programació de luxe a tots els nivells. És coorganitzat per la Fundació Festival de Cinema de Muntanya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX.

Aposta femenina

Salarich també destacava que enguany s'ha apostat per "films de dones", és a dir, dirigits i protagonitzats per dones. Per primera vegada, 13 de les 46 pel·lícules porten l'accent femení que ha volgut destacar el festival. Quatre de les pel·lícules que es projectaran estan dirigides i protagonitzades per dones, quatre més estan dirigides per dones i cinc més, protagonitzades per dones. "Això no havia passat mai", deia el president.

Flor de Neu d'Honor per a Aldo Audisio

El certamen retrà homenatge a Aldo Audisio, que durant quatre dècades ha estat al capdavant del Museu Nacional de Muntanya de Torí. Audisio serà a Torelló per rebre la Flor de Neu d'Honor en l'acte de clausura, el 24 de novembre. Tal com explicava Salarich, el guardonat també forma part del passat i el present de la IAMF, la International Alliance for Mountain Film. Aquesta associació, de la qual ell n'ha estat coordinador, agrupa 24 festivals i entitats de tot el món dedicades a la divulgació del cinema de muntanya. "És un homenatge molt oportú i significatiu pel que ha aportat al cinema de muntanya", destacava Salarich.

La Patagònia, eix central

La Patagònia tindrà un paper central en el festival d'enguany. L'espectacle Patagonia Dreaming encetarà el certamen. El Teatre Cirvianum acollirà personatges que coneixen aquest territori com el viatger i escriptor Enric Soler Raspall, el realitzador de cinema Fulvio Mariani, el guia de muntanya i escalador Elio Orlandi, i els escaladors catalans Oriol Baró i Sílvia Vidal. Tots ells, i acompanyats de projeccions, hi seran per explicar l'essència d'aquesta regió inexplorada, dura, exòtica, remota i màgica.

A més, també hi haurà una exposició dedicada aquesta zona de l'Amèrica del Sud. Es tracta de "A.M De Agostini. Explorant Patagònia", un recull de fotografies i pel·lícules de l'arxiu del Museu Nacional de Muntanya de Torí que el pare salesià Alberto Maria De Agostini va capturar durant la seva exploració en aquest territori.

El comiat de Vivet

L'alcalde de Torelló, Santi Vivet, va destacar "la feina incansable" de l'organització per fer una programació "per totes les edats i gustos". L'alcalde, que ja no es presentarà a la reelecció, va apuntar que durant els anys de col·laboració "no hi ha hagut moments fàcils, però tots hem treballat per potenciar el festival torellonenc arreu del món". En aquest sentit, va donar les gràcies a Joan Salarich "que s'hi dedica amb cos i ànima", a tot l'equip i també les fundacions d'entitats bancàries que hi col·laboren.
 

Jaume Freixas, Santi Vivet, Joan Salarich i Belén Latorre Foto: Festival de Cinema de Muntanya

Arxivat a