JARC reclama no importar garrins per evitar la pesta porcina

El sindicat insta ramaders, importadors i integradores a asseure's per posar en comú els excedents i necessitats

Redacció
16 d'octubre del 2018
Imatge d'uns porcs en una granja
Imatge d'uns porcs en una granja | Adrià Costa
JARC ha fet una crida al sector del porcí a conjurar-se per tal d'autoabastir-se dels garrins que necessita sense haver d'haver-ne d'importar, amb l'objectiu d'evitar l'entrada de la pesta porcina africana (PPA) al territori estatal. Per això, l'organització agrària defensa la necessitat que ramaders, importadors i integradores s'asseguin per posar damunt la taula la seva realitat pel que fa a excedents i necessitats.

Segons el responsable del porcí de JARC, Jaume Bernis, "les xifres demostren que, si hi ha voluntat i responsabilitat per part del sector, no cal que entrin garrins de fora del país per cobrir les necessitats del sector". La PPA serà un dels temes que centrarà la 5a Jornada del Porcí que JARC organitza dijous a Alcarràs (Segrià).

JARC apel·la directament al sector perquè "l'administració té les mans lligades per poder legislar en aquesta matèria", ja que "no pot prohibir la importació de garrins". Tot i això, li demana el suport a la proposta de l'organització agrària instant a tots els agents implicats a aplicar-la. Així, JARC reclama que sigui l'administració qui abanderi la trobada en una mateixa taula per assolir aquest objectiu d'autoabastiment de garrins sense dependre dels mercats exteriors.

Aquest punt de trobada hauria de permetre que els agents del sector porcí que tinguin excedents de cries de porcs puguin abastir als que els en manca. Segons Bernis, "les xifres apunten que aquesta possibilitat és factible i suposaria un pas de gegant en la lluita preventiva perquè la PPA no entri al territori estatal".

A la vegada, JARC ha insistit en reclamar a totes les parts implicades (ramaders i transportistes, entre altres) que extremin les mesures de prevenció i bioseguretat. I és que l'organització considera que l'entrada de la PPA "podria suposar la ruïna econòmica del sector, ja que en podria frenar de cop les exportacions".