Cas Altimiras

L'assessor d'Altimiras argumenta que l'acusen de blanqueig per un supòsit legal que no existia el 2013

L'economista Ferran Busquet, que va ser detingut i posat en llibertat amb càrrecs, assegura que tot plegat "és una persecució dels Mossos que no entenc ben bé" contra l'empresari manlleuenc Miquel Altimiras

per Pere Fontanals, Manresa, 11 d'octubre de 2018 a les 08:50 |
L'economista Ferran Busquet | Pere Fontanals
Aquesta no ha estat la millor setmana de la seva vida. Parla agitadament, però amb les idees molt clares. Vol córrer a demostrar la seva innocència molt abans que ho digui un jutge en sentència. Avui, si pogués ser. Ferran Busquet, el responsable de l'assessoria Busquet de Manresa, ha volgut parlar del cas amb Osona.com, malgrat que la instrucció judicial tot just ha començat i encara hi ha una part en secret de sumari.

Assegura que ell "no tenia cap relació" amb les dues empreses de Miquel Altimiras abans del concurs, i que l'adquisició d'una de les societats en subhasta i de l'altra, en mode patrimonial i de compra directa al guanyador de la subhasta, per part d'una empresa familiar "era totalment legal quan es va produir, el 2013".


Els Mossos el van detenir el passat 3 d'octubre i el jutge el va deixar en llibertat amb càrrecs dos dies després. També a l'expresident del Club Patí Vic, l'empresari de Manlleu Miquel Altimiras, la seva dona, dos germans seus i un administrador concursal. No era la primera vegada que Altimiras i Busquet eren detinguts en una mateixa operació. Fa un any i mig van acusar el primer de diverses irregularitats en la gestió del club i a l'economista de signar un informe que presumptament falsejava dades.

Aquest dia 10 d'octubre, una setmana després de la detenció, els Mossos d'Esquadra han fet pública l'acusació cap a ell i cap a Altimiras i cap a sis persones més: delictes d'alçament de béns, falsedat comptable, administració deslleial, suborn, delictes contra la Seguretat Social i blanqueig de capitals.

"Els Mossos apliquen un supòsit legal que no existia el 2013"

L'acusació dels Mossos d'Esquadra, si més no la part que ha transcendit aquest dimecres i que avançava la setmana passada Osona.com, es basa, principalment, en dues parts.


Una seria prèvia al concurs de creditors, que suposa el falsejament de les dades comptables d'Altimiras Mobiliari SL i Industrial Transformadora Especialitat Xapa (ITEX) SL per simular una situació d'insolvència fictícia i poder entrar en concurs de creditors i així evitar fer front als seus creditors, entre els quals s'hi trobava la Seguretat Social.

I una segona, que passaria durant i després del concurs. En aquest cas, Els Mossos acusen Miquel Altimiras, i Ferran Busquet com a assessor, de crear noves societats, a nom de membres de la família d'Altimiras per optar al concurs i recuperar les dues empreses sense les càrregues econòmiques i deutes que l'havien portat al concurs. En aquest punt, els Mossos també acusen l'administrador concursal d'actuar en connivència amb l'adquirent.

"El punt 4 de l'article 149 de la llei Concursal 22/2003 permetia, que el jutge acordés que l'adquirent de la subhasta no se subrogués els salaris i les indemnitzacions d'abans de l'entrada a concurs", explica Busquet. Això passava "quan hi havia una successió, o sigui, quan l'empresa que guanyava la subhasta mantenia l'activitat de l'empresa a concurs, com era el cas".

Posteriorment, l'any 2015, la llei 9/2015 va afegir l'article 146 bis que ja regulava les excepcions que la llei Concursal havia d'atendre quan "els adquirents de les unitats productives [les empreses a concurs] siguin persones especialment relacionades amb el concursant", com per altra part era el cas d'Altimiras.

Per això Ferran Busquet s'exclama indignat assegurant que els Mossos d'Esquadra "apliquen un article que va ser aprovat el 2015 contra una operació que es va tancar el 2013". "És un despropòsit", assegura.

El cas del Club Patí Vic de fa un any i mig

Com a mostra, Ferran Busquet es trasllada a l'altra detenció que va patir juntament amb Altimiras ara farà un any i mig, relacionat amb la gestió del primer del Club Patí Vic. Llavors, els Mossos van acusar l'empresari manlleuenc d'apropiació indeguda, de desviar part de la quota dels socis per a la divisió professional de l'entitat i d'inflar una auditoria en 3 milions d'euros.

Ferran Busquet assegura que "totes tres acusacions han estat degudament justificades". De fet, Busquet sospita que quan llavors els Mossos d'Esquadra van entrar a les empreses i despatxos d'Altimiras "van obtenir les dades i la documentació que ara han fet servir per llançar aquesta segona acusació". Per això afirma que tot plegat "és una persecució que no entenc ben bé" contra l'empresari Miquel Altimiras.

En el cas del CP Vic, l'acusació d'apropiació indeguda "va ser perquè quan es pagaven les nòmines del club, l'administrativa posava com a concepte 'Nomines Altimires', i els Mossos van actuar pensant que eren ingressos cap al seu compte sense comprovar, ni tan sols, que els comptes on anaven les transferències eren dels empleats del club".

Segueix Busquet afirmant que també els Mossos van creure que hi havia delicte comptable "perquè una part de la quota dels socis del club era destinada a la part professional esportiva, al hoquei de la Divisió d'Honor". Segons l'economista manresà, aquesta mesura "havia estat aprovada l'any 2000 per la pròpia assemblea, de manera que cap soci podia acusar de mala gestió de les quotes" a la directiva.

Finalment. El propi Busquet va signar un informe de procediment acordat, "que els Mossos van confondre amb una auditoria" que registrava una revalorització d'actius de 3 milions d'euros. "En el meu informe hi constava aquesta revalorització d'actius que havia aprovat l'assemblea, tot indicant que comptablement no podia tenir efecte", explica.

En un informe fet el següent any per un altre economista ja no hi apareixien aquesta revalorització de 3 milions, "i els Mossos es van agafar a això per acusar-me d'un delicte comptable". "Però el fet -segueix Busquet- és que en el meu informe ja vaig apuntar que aquella revalorització no es podia tenir en compte comptablement", fins al punt que "en el moment de testificar, l'altre economista i un pèrit van assegurar que el meu informe i el seu deien ben bé el mateix".

Ferran Busquet es mostra convençut que en aquesta nova acusació la causa "contra mi" s'arxivarà, "tal i com ha passat amb les tres acusacions pel CP Vic". Tot i així, es mostra preocupat per la influència que pugui tenir en la seva imatge i en la del seu bufet on hi treballen 50 persones.

 

Participació