L'aigua, protagonista de la Fira Guilleries de Sant Hilari Sacalm

La tercera edició se celebra aquest cap de setmana, 13 i 14 d'octubre

Durant un tast d'aigua, una de les activitats que recupera tradicions del municipi.
Durant un tast d'aigua, una de les activitats que recupera tradicions del municipi. | Aj. Sant Hilari Sacalm
Redacció
10 d'octubre del 2018
Sant Hilari Sacalm acull aquest cap de setmana, 13 i 14 d'octubre, la tercera edició de la Fira Guilleries. El certamen té l'objectiu de donar a conèixer les característiques úniques d'aquesta comarca natural. Per tant, la fira inclou tot allò que s'origina, defineix i s'ofereix a les Guilleries. Tal com expliquen en una nota, l'aigua és el protagonista d'aquesta edició. És conegut que el subsòl de les Guilleries es caracteritza per la seva abundància d'aigües.

De fet, Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries, es va convertir en un gran centre balneari, a la segona meitat del segle XIX després que les aigües de la font Picant fossin declarades d'utilitat pública l'any 1880. D'aquesta zona s'extrauen uns 4 milions de litres d'aigua al dia i proporciona una aigua de taula de gran qualitat al 80% de Catalunya i al 27% de tot l'estat espanyol. Fa més de 100 anys, en 1918, ja es comercialitzaven les garrafes d'aigua de la Font Vella, considerada ja aleshores d'excel·lent qualitat, des de Sant Hilari Sacalm fins a la ciutat de Barcelona.

També va donar fama a Sant Hilari les aigües mineromedicinals a principis del segle XX. Una d'aquestes és la Font Picant, que per l'efecte de les seves bombolles naturals, s'hi va construir el Balneari Font Picant i va esdevenir un lloc de pelegrinatge per les persones amb càlculs renals i hepàtics. Allà s'hi feia "Despatx d'aigua" i enguany es recuperarà aquesta tradició amb un "Tast d'aigües" a càrrec de Jaume Fàbregas i Carme Martorell, que permetrà transportar els espectadors fins l'època.

D'altra banda, Sant Hilari també és conegut com "la vida de les 100 fonts". El consistori ha encarregat un catàleg per identificar les fonts que s'han perdut al pas del temps.

A la tercera Fira Guilleries hi participen Osor, Vilanova de Sau, Espinelves, Susqueda, Viladrau, Sant Sadurní d'Osormort, Sant Julià de Vilatorta, la Cellera de Ter i, el municipi impulsor, Sant Hilari Sacalm. A l'edició d'enguany hi destaquen les nombroses novetats.
 

Consulta tota la programació