«Les biblioteques d'Osona contribuïm a difondre els problemes de salut mental i a trencar els estigmes»

Osonament i biblioteques de comarca fa vuit anys que impulsen un projecte per sensibilitzar la societat

Esther Farrés és la directora de la biblioteca Triadú i coordinadora del projecte conjunt amb Osonament.
Esther Farrés és la directora de la biblioteca Triadú i coordinadora del projecte conjunt amb Osonament. | Josep M. Montaner
10 d'octubre del 2018
Actualitzat el 15 d'octubre a les 8:41h
Aquest dimecres se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Ja fa vuit anys que Osonament i les biblioteques d'Osona realitzen un projecte comú per sensibilitzar la societat en relació als problemes de salut mental i evitar que s'estigmatitzi tant a les persones afectades com als seus familiars. Parlem amb Esther Farrés, directora de la Biblioteca Triadú de Vic i coordinadora d'aquest projecte.

- Les biblioteques d'Osona es bolquen el projecte -comú amb Osonament- per sensibilitzar la societat en relació als problemes de salut mental. Com ho feu?

- Col·laborem amb Osonament per tal de donar a conèixer i proporcionar informació als usuaris sobre els problemes de salut mental, trencar amb les barreres i prejudicis que l'envolten, lluitar contra l'estigma que limita els drets i les possibilitats de recuperació de les persones afectades. També contribuïm a garantir les mateixes oportunitats a tothom, facilitant alhora la integració en la societat de les persones que pateixen un problema de salut mental. Aquesta col·laboració es tradueix en una sèrie d'activitats adreçades a diferents públics per tal d'acostar-los la problemàtica de la salut mental.

- De quines activitats estem parlant?

- Són una mostra de llibres relacionats amb la salut mental, una hora del conte adreçada al públic familiar que tracti algun d'aquests problemes, i un club de lectura d'àmbit comarcal. Aquest aplega lectors de clubs d'arreu de la comarca i es comenta una novel·la relacionada amb la salut mental. Tots els han llegit el mateix llibre.

- Costa trobar llibres que tractin sobre la salut mental?

- A les biblioteques, com a les llibreries, no és difícil trobar llibres que tractin sobre aquesta temàtica. De fet, aprofito per comentar, que des de l'any passat les llibreries de Vic s'adhereixen també al Dia Mundial de la Salut Mental, fent un aparador de llibres relacionats amb això.
 

Esther Farrés amb el llibre «El curiós incident del gos» a mitjanit de Mark Haddon Foto: Josep M. Montaner


- I enfocats als més petits?

- És una mica més difícil trobar llibres de salut mental adreçats als infants però també hi ha contes que estan pensats per a parlar dels problemes de salut mental.

- Quins títols s'han llegit al club de lectura?

- El curiós incident del gos a mitjanit de Mark Haddon, Biografia de la fam d'Amélie Nothomb, Los renglones torcidos de Dios de Torcuato Luca de Tena, T'estimo, Marta d'Isabel-Clara Simó, La campana de vidre de Sylvia Plath, La Terapeuta de Gaspar Hernández, L'altra de Marta Rojals, i La Ràbia de Lolita Bosch.

-Quants anys fa que es porta a terme aquest projecte? Quina valoració se'n fa des de les biblioteques?

- Fa aproximadament 8 anys que desenvolupem aquest projecte, que de mica en mica va anar creixent. Primer vam començar fent la mostra de llibres relacionats amb la salut mental; després hi vam afegir l'hora del conte i, finalment, el club de lectura. Des de les biblioteques en fem una valoració molt positiva perquè contribuïm a difondre els problemes de salut mental i a trencar estigmes alhora que reforcem el paper social que juguem en el si dels nostres municipis.

- I els usuaris?

- Crec que els usuaris també en fan una bona valoració com ho demostra l'assistència de lectors al club de lectura d'àmbit comarcal i a les diferents hores del conte que organitzen les biblioteques i bibliobusos de la comarca.
 

Una mostra de llibres sobre la salut mental a la biblioteca Triadú de Vic. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a