Els Mossos xifren en 5 milions el frau del cas Altimiras

Els actius de les societats en fallida del grup familiar es desviaven cap a terceres societats contractades per ells mateixos mitjançant maquillatge comptable

Els Mossos durant un dels registres
Els Mossos durant un dels registres | Mossos d'Esquadra
Redacció
10 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 9:51h
Els Mossos d'Esquadra xifren en 5 milions de frau del cas de Miquel Altimiras. El cos explica en una nota que s'ha destapat l'entramat del grup familiar empresarial que es dedicava a pràctiques il·lícites i haurien defraudat aquesta xifra. Tal com avançava Osona.com, el cas té a veure amb el concurs de creditors de les empreses Altimiras Mobiliari SL i Industrial Transformadora Especialitat Xapa (ITEX) SL, propietat d'Altimiras, que entre 2011 i 2012 van entrar en liquidació. La mateixa investigació policial situa el despatx de Ferran Busquet com a assessor d'Altimiras en aquesta operació, malgrat que aquest ho negués davant el jutge.

Segons els Mossos, l'empresari osonenc va optar a endur-se els dos concursos a través d'una nova societat, amb la conxorxa del propi administrador judicial i un auditor comptable. S'havien falsejat dades comptables per simular una situació d'insolvència fictícia per evitar d'aquesta manera fer front als seus creditors, entre els quals s'hi trobava la Seguretat Social.

L'arquitectura per dur a terme l'activitat delictiva consistia en la creació d'una nova societat darrera de la qual hi havia dos testaferros. Derivaven els actius de les societats en concurs cap a la societat de nova creació amb l'ús de tècniques de maquillatge comptable i falsificació de la comptabilitat empresarial. D'aquesta forma es simulaven compres de mercaderies inexistents, s'adjudicaven béns per concurs de forma adulterada, es desviaven diners per fer front al pagament de préstecs particulars o es transferien actius a comptes corrents vinculats fruit de la venda dels actius de les societats en concurs.
Investigats per diferents delictes

El passat 3 d'octubre hi va haver les detencions a Vic, Manlleu, Rubí, Barcelona i Manresa. Es van arrestar set persones, entre Miquel Altimiras, la seva dona, dos germans seus, Ferran Busquet i un administrador concursal. Tots estan investigats pels delictes d'alçament de béns, falsedat comptable, administració deslleial, suborn, delictes contra la Seguretat Social i blanqueig de capitals. Van decretar llibertat amb càrrecs.

Durant el registre es van dur a terme cinc entrades i perquisicions, una de les quals en un domicili particular, i també en dues empreses, un despatx professional i un bufet d'advocats. Les entrades es van realitzar amb la participació d'inspectors de la Seguretat Social. En el transcurs de les actuacions policials s'han realitzat més de vint declaracions testificals i s'ha establert la incriminació de quatre persones més en qualitat de denunciats, a més del bloqueig patrimonial de diversos comptes corrents i vuit propietats immobiliàries.

Tot va començar amb el Club Patí Vic

La investigació de la Unitat Central de Blanqueig i Delictes Econòmics va començar a principis de l'any 2017, arran de la investigació de l'activitat econòmica del Club Patí Vic. Les indagacions policials van posar de manifest una sèrie d'irregularitats econòmiques en el marc d'un concurs mercantil vinculat a un grup empresarial de caràcter familiar.
 

Els Mossos a l'empresa ITEX S.L. de Manlleu Foto: ACN

Arxivat a