Goufone comptabilitza 104.500 persones al MMVV entre els escenaris de la plaça i el Sucre

Es tracta d'un software de telecomunicacions en desenvolupament que no es descarta utilitzar-lo en manifestacions multitudinàries

Moments del Mercat de Música Viva de Vic 2018
Moments del Mercat de Música Viva de Vic 2018 | José M. Gutiérrez
Redacció
09 d'octubre del 2018
L'empresa osonenca de telecomunicacions Goufone va comptabilitzar 104.500 persones que van assistir als concerts del Mercat de Música Viva de Vic sumant els escenaris de la plaça Major i del Sucre. El sistema comptapersones de Goufone funciona a través d'unes antenes que identifiquen els dispositius mòbils que busquen una xarxa oberta i que es connecten al seu wifi gratuït. Un cop localitzats, se'ls assigna un número. D'aquesta manera, també van poder saber que gairebé 85.000 persones eren usuaris únics. Una portaveu de Goufone, Irene Medina, ha explicat a l'ACN que el propòsit de la companyia és arribar a comercialitzar la idea, i tot i que cal "depurar" el sistema, identifiquen el seu potencial en manifestacions multitudinàries, com la de la Diada.

El sistema de comptapersones de Goufone es basa en la instal·lació de diferents antenes en punts estratègics que capten el senyal de cerca de xarxa wifi dels dispositius mòbils de la zona. Per evitar duplicitats, s'assigna un identificador únic per a cada dispositiu, que no obté dades personals per mantenir l'anonimat. El sistema compta tothom qui porta mòbil amb cercador de xarxes activat. A més, no només discrimina el trànsit de visitants únics i repetits, sinó també els desplaçaments dels assistents per les diferents zones permetent així tenir dades de la itinerància del públic a cada moment dins el mateix esdeveniment. 

La portaveu de Goufone, Irene Medina, ha explicat que de les 104.500 persones totals, el sistema va comptabilitzar uns 85.000 usuaris únics. El càlcul d'identificacions úniques (76.000) inclou també un marge d'usuaris del 5% que tindrien el wifi parat i un 5% més de nens i persones sense dispositiu mòbil. 

D'altra banda, Medina ha puntualitzat que la xifra global correspon només als assistents de divendres i dissabte als escenaris de la plaça Major i el Sucre. Cal recordar que el Mercat de Música Viva de Vic va començar dimecres, i a banda d'aquests escenaris més multitudinaris, també va desenvolupar gran part de la seva activitat –sobretot la professional- als diferents escenaris concentrats al Teatre l'Atlàntida, i als escenaris de carrer que habitualment omplen la ciutat de música. 

Segons Medina, el sistema que proposen evita la saturació de l'espai per sobrecàrrega de connexions a la xarxa, al ser un espai relativament reduït. Per aquesta raó, també contemplen en un futur poder oferir el software a entitats tant públiques, empreses privades o també per comptabilitzar manifestants en grans concentracions. A Medina no se li escapa que caldria "depurar molt bé" les dades, "perquè sobretot en llocs com Barcelona els pisos podrien embrutar les xifres, però tot i que és complicat no és impossible", ha dit. 

El sistema comptapersones ja s'ha testejat a l'edició del Mercat del Ram de Vic de l'any passat i també es va posar en pràctica al festival Clownia de Sant Joan de les Abadesses d'enguany.
Arxivat a